:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 24. 12:48

A vártnál jobban teljesít a zsugorodó HP

A vártnál magasabb profitot és a korábban bejelentett menetrend tartását jelentette be a HP. A vállalat jövőre már növekedési pályára állna, az agresszív költségkontroll és az átszervezések miatt azonban már most is jobban teljesít a várakozásoknál.

Az év második negyedében a HP 27,6 milliárd dolláros bevételt ért el, ez jelentős, 9 százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Visszaesett a profit is, a tavalyi 1,6 milliárd dollárról 1,1 milliárd dollárra, de a pesszimista befektetői konszenzus egymilliárdos értékét messze túlszárnyalja. A vártnál jobb eredmények hatására a cég papírjai szárnyalni kezdtek a tőzsdén, folytatva a gyártó idén megkezdett folyamatos emelkedését.

PC-k és nyomtatók

A PC-s üzletág látványos, 20 százalékos bevételcsökkenését csak részben magyarázza a számítógépek iránti kereslet jelentős visszaesése. 2012 elején ugyanis a gyártási kapacitást alaposan visszafogta a thaiföldi áradások miatt korlátozottan elérhető merevlemezek száma, emiatt számos szállítás teljesítése a második negyedévre csúszott, amikor már kellő mennyiség állt rendelkezésre meghajtókból. Az egyszeri hatás kiszűrésével a PC-s üzletág nem teljesített rosszabbul, mint a PC-piac egésze, az asztali és vállalati PC-k tekintetében pedig túl is teljesítette azt. Az erős bázisév nem magyarázza viszont, hogy a szegmens eredményhányada teljesen elvékonyodott, 2,2 százalékponttal, 3,2 százalékra esett vissza, az üzemi nyereség pedig 239 millió dollárt tett ki, a teljes vállalat üzemi eredményének egytizedét.

A bejelentést követő konferenciahíváson Meg Whitman, a vállalat elnök-vezérigazgatója részletezte a konzumer piacra vonatkozó stratégiákat is: több operációs rendszer, több architektúra, több formátum. A Microsoft hagyományosan legnagyobb partnerének számító HP már a Palm megvásárlásával jelezte, hogy kitörni szándékozik a redmondi szorításból, a webOS-alapokon ez nem sikerült. Idén ugyanezt androidos alapokon próbálja meg újra a HP, már piacon a Slate 7, amely a héthüvelykes olcsó tabletek között indult, de bemutatkozott már a Slate Book X2 is. Az Android mellett helyet kap a Chrome OS is, amelyre már szintén épített eszközt a gyártó. A több architektúra értelemszerűen az ARM-os processzorok felvállalását jelenti, a HP-nál jelenik meg például az első Tegra 4-et használó termék is, a több formátum pedig a tabletek, notebookok és a kettő közötti hibrid (szétszedhető, hajtogatható) eszközök fejlesztésére vonatkozik.

Vállalati üzletág

Az iparági szabványos (x86) szerverek üzleti teljesítménye elmaradt a várakozásoktól, a bevétel 12 százalékkal esett globálisan, de minden földrajzi régióban kétszámjegyű visszaesést mutatott. A HP nem is nagyon mutogat külső tényezőkre, a visszaesésért elsősorban magát, az elhibázott végrehajtást hibáztatja. A piac sem volt kegyes, a gyengélkedő fejlett gazdaságok és a késhegyre menő verseny szintén betett a gyártó x86-os szervereinek.

A teljes tárolóportfólió eladásai 13 százalékkal estek, 857 millió dollárra, köszönhetően a régebbi, saját fejlesztésű termékek erős visszaesésének. Az újabb, zömében felvásárlással szerzett termékek (3PAR, LeftHand, IBRIX) eladásai ezzel szemben lendületesen nőttek, 48 százalékkal, ezen belül a 3PAR-ok bevétele 82 százalékkal ugrott meg. Az eredmények nem számítanak meglepetésnek, a HP stratégiai döntése leépíteni a hagyományos portfóliót és átállni az új eszközök eladására, a részleg visszaesése ennek fényében még alacsonyabb is a vártnál.

Az üzleti kritikus rendszerek forgalma immár megroppanni látszik, a bevétel 37 százalékkal esett az egy évvel ezelőttihez képest. A visszaesést az Itanium-alapú eszközök zuhanása okozta, a részleg máig nem heverte ki az Oracle által indított támadást, annak ellenére sem, hogy a HP peres eljárásban kikényszerítette a rendszerek támogatását a szoftverháztól. A hálózati eszközök eladásai egy százalékkal emelkedtek, 618 millió dollárra, ezzel lassan négy éve folyamatosan nő ez a részleg. A hálózati portfóliótól sokat vár a HP az év folyamán, ahogy az SDN-alapú technológiák révén kicsit felpezsdül a piac és gyengül az inkumbensek hagyományos pozíciója.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szoftverekkel foglalkozó üzletág enyhén zsugorodott, 3 százalékkal, 941 millió dollárra. Emögött azonban jelentős átrendeződés áll, a licencbevételek 23 százalékkal estek vissza, a támogatási bevételek pedig 12 százalékkal emelkedtek, a SaaS forgalma pedig 18 százalékkal nőtt. A HP szerint itt is tervezett átalakulásról van szó, ahogy a hagyományos licenceladásokról szoftverszolgáltatásokra tér át az üzletág.

A HP szolgáltatások egységesen zsugorodtak, üzletágtól függően 3-8 százalékkal, ahogy a fókusz a bevételtermelésről a minél magasabb eredményhányadra tevődött át. Ennek megfelelően a nagyon vékony profitot termelő tevékenységeket a HP igyekszik leépíteni és az új cégszintű stratégiának megfelelően csökkenteni a költségeket.

Szárnyaltak a papírok

A bejelentés hírére a HP részvényei látványos felívelést mutattak, egyetlen nap alatt 17 százalékos erősödést mutatva be. A befektetők bizalma elsősorban annak szól, hogy teljesíthetőnek tűnik Meg Whitman korábban bejelentett átstrukturálási terve, a cég jó úton jár a megújulás felé. Ezzel az ugrással együtt a HP részvényei ebben a naptári évben már 74 százalékot erősödtek, a hagyományosan előretekintő tőzsde lát még szép napokat a HP életében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.