Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 24. 12:48

A vártnál jobban teljesít a zsugorodó HP

A vártnál magasabb profitot és a korábban bejelentett menetrend tartását jelentette be a HP. A vállalat jövőre már növekedési pályára állna, az agresszív költségkontroll és az átszervezések miatt azonban már most is jobban teljesít a várakozásoknál.

Az év második negyedében a HP 27,6 milliárd dolláros bevételt ért el, ez jelentős, 9 százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Visszaesett a profit is, a tavalyi 1,6 milliárd dollárról 1,1 milliárd dollárra, de a pesszimista befektetői konszenzus egymilliárdos értékét messze túlszárnyalja. A vártnál jobb eredmények hatására a cég papírjai szárnyalni kezdtek a tőzsdén, folytatva a gyártó idén megkezdett folyamatos emelkedését.

PC-k és nyomtatók

A PC-s üzletág látványos, 20 százalékos bevételcsökkenését csak részben magyarázza a számítógépek iránti kereslet jelentős visszaesése. 2012 elején ugyanis a gyártási kapacitást alaposan visszafogta a thaiföldi áradások miatt korlátozottan elérhető merevlemezek száma, emiatt számos szállítás teljesítése a második negyedévre csúszott, amikor már kellő mennyiség állt rendelkezésre meghajtókból. Az egyszeri hatás kiszűrésével a PC-s üzletág nem teljesített rosszabbul, mint a PC-piac egésze, az asztali és vállalati PC-k tekintetében pedig túl is teljesítette azt. Az erős bázisév nem magyarázza viszont, hogy a szegmens eredményhányada teljesen elvékonyodott, 2,2 százalékponttal, 3,2 százalékra esett vissza, az üzemi nyereség pedig 239 millió dollárt tett ki, a teljes vállalat üzemi eredményének egytizedét.

A bejelentést követő konferenciahíváson Meg Whitman, a vállalat elnök-vezérigazgatója részletezte a konzumer piacra vonatkozó stratégiákat is: több operációs rendszer, több architektúra, több formátum. A Microsoft hagyományosan legnagyobb partnerének számító HP már a Palm megvásárlásával jelezte, hogy kitörni szándékozik a redmondi szorításból, a webOS-alapokon ez nem sikerült. Idén ugyanezt androidos alapokon próbálja meg újra a HP, már piacon a Slate 7, amely a héthüvelykes olcsó tabletek között indult, de bemutatkozott már a Slate Book X2 is. Az Android mellett helyet kap a Chrome OS is, amelyre már szintén épített eszközt a gyártó. A több architektúra értelemszerűen az ARM-os processzorok felvállalását jelenti, a HP-nál jelenik meg például az első Tegra 4-et használó termék is, a több formátum pedig a tabletek, notebookok és a kettő közötti hibrid (szétszedhető, hajtogatható) eszközök fejlesztésére vonatkozik.

Vállalati üzletág

Az iparági szabványos (x86) szerverek üzleti teljesítménye elmaradt a várakozásoktól, a bevétel 12 százalékkal esett globálisan, de minden földrajzi régióban kétszámjegyű visszaesést mutatott. A HP nem is nagyon mutogat külső tényezőkre, a visszaesésért elsősorban magát, az elhibázott végrehajtást hibáztatja. A piac sem volt kegyes, a gyengélkedő fejlett gazdaságok és a késhegyre menő verseny szintén betett a gyártó x86-os szervereinek.

A teljes tárolóportfólió eladásai 13 százalékkal estek, 857 millió dollárra, köszönhetően a régebbi, saját fejlesztésű termékek erős visszaesésének. Az újabb, zömében felvásárlással szerzett termékek (3PAR, LeftHand, IBRIX) eladásai ezzel szemben lendületesen nőttek, 48 százalékkal, ezen belül a 3PAR-ok bevétele 82 százalékkal ugrott meg. Az eredmények nem számítanak meglepetésnek, a HP stratégiai döntése leépíteni a hagyományos portfóliót és átállni az új eszközök eladására, a részleg visszaesése ennek fényében még alacsonyabb is a vártnál.

Az üzleti kritikus rendszerek forgalma immár megroppanni látszik, a bevétel 37 százalékkal esett az egy évvel ezelőttihez képest. A visszaesést az Itanium-alapú eszközök zuhanása okozta, a részleg máig nem heverte ki az Oracle által indított támadást, annak ellenére sem, hogy a HP peres eljárásban kikényszerítette a rendszerek támogatását a szoftverháztól. A hálózati eszközök eladásai egy százalékkal emelkedtek, 618 millió dollárra, ezzel lassan négy éve folyamatosan nő ez a részleg. A hálózati portfóliótól sokat vár a HP az év folyamán, ahogy az SDN-alapú technológiák révén kicsit felpezsdül a piac és gyengül az inkumbensek hagyományos pozíciója.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A szoftverekkel foglalkozó üzletág enyhén zsugorodott, 3 százalékkal, 941 millió dollárra. Emögött azonban jelentős átrendeződés áll, a licencbevételek 23 százalékkal estek vissza, a támogatási bevételek pedig 12 százalékkal emelkedtek, a SaaS forgalma pedig 18 százalékkal nőtt. A HP szerint itt is tervezett átalakulásról van szó, ahogy a hagyományos licenceladásokról szoftverszolgáltatásokra tér át az üzletág.

A HP szolgáltatások egységesen zsugorodtak, üzletágtól függően 3-8 százalékkal, ahogy a fókusz a bevételtermelésről a minél magasabb eredményhányadra tevődött át. Ennek megfelelően a nagyon vékony profitot termelő tevékenységeket a HP igyekszik leépíteni és az új cégszintű stratégiának megfelelően csökkenteni a költségeket.

Szárnyaltak a papírok

A bejelentés hírére a HP részvényei látványos felívelést mutattak, egyetlen nap alatt 17 százalékos erősödést mutatva be. A befektetők bizalma elsősorban annak szól, hogy teljesíthetőnek tűnik Meg Whitman korábban bejelentett átstrukturálási terve, a cég jó úton jár a megújulás felé. Ezzel az ugrással együtt a HP részvényei ebben a naptári évben már 74 százalékot erősödtek, a hagyományosan előretekintő tőzsde lát még szép napokat a HP életében.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról