:

Szerző: Koi Tamás

2013. május 21. 09:49

Visszaállamosíthatják az Antenna Hungáriát

Belátható időn belül gazdát cserélhet Magyarország legnagyobb tévés és rádiós adóhálózatát üzemeltető műsorszóró cége, az Antenna Hungária. A vállalat bevételeinek túlnyomó része az MTVA-tól származik, így adja magát, hogy a potenciális új tulajdonos az állam lehet.

Ismét állami kézbe kerülhet az ország legnagyobb tévés és rádiós műsorszóró hálózata, az Antenna Hungária - írja a Napi Gazdaság. A lap értesülései szerint a francia TDF S.A. összes érdekeltségén túladna, beleértve a 2007-ben kezébe került magyar műsorszórót. A vállalatcsoport részét képező Digita nevű finn leányvállalatot a TDF csoport már tavaly nyáron értékesítette a vállalat, akkor profiltisztításra hivatkozva.

Lekapcsoló bevételek

Egyelőre nehéz lenne olyan piaci szereplőt találni ma Magyarországon, mely a cégcsoport magyar érdekeltségére, az Antenna Hungáriára igényt tarthatna. A kiterjedt földfelszíni rádiós adóhálózattal rendelkező társaság árbevételének jelentős része televíziós és rádiós műsorszórásból származik, a vállalat az analóg és digitális műsortovábbítás után egyaránt bevételhez jut (tavaly az értékesítés nettó árbevétele elérte a 21 milliárd forintot).

Kérdéses ugyanakkor, hogy ezek a bevételek hogyan alakulnak majd az analóg tévésugárzás lekapcsolása után. Az Antenna Hungária a vonatkozó NMHH-határozatok alapján két lépcsőben, július végén és október végén kapcsolja le a földfelszíni sugárzású analóg tévéadást, ettől az időponttól kezdve országos földfelszíni tévésugárzást csak DVB-T vétellel biztosít a cég. A vállalat ebben a rendszerben fizetős műsorszolgáltatást is kínál, a MinDig TV Extra-előfizetők száma az előző hónapban megközelítette a 90 ezret.

Az Antenna Hungária tulajdonosváltásáról korábban többször is felreppentek különféle pletykák, a cég potenciális felvásárlójaként az utóbbi időben szakmai körökben egyre többen emlegetik az államot, vagy valamilyen állami tulajdonban álló társaságot. A döntésben abból a szempontból mindenképpen lehet ráció, hogy a társaság műsorelosztásból származó árbevételének jelentős része (a HWSW információi szerint csaknem háromnegyede) a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA), vagyis állami oldalról származik.

Államtól az államig

Ha az Antenna Hungária a digitális átállást követően állami kézbe kerülne, az gyakorlatilag egyet jelentene a 2005-ben privatizált társaság újraállamosításával. A Gyurcsány-kormány 2005-ben értékesítette a vállalatot a Swisscomnak, mely később jelentősen nagyobb értéken, több mint 80 milliárd forintért adta el száz százalékos tulajdonrészét a TDF-nek. A vállalat 2008-ban nyerte el a digitális tévés- és rádiós multiplexek tizenöt évre szóló üzemeltetési jogát és kísérleti üzemben még ugyanebben az évben megkezdte a DVB-T rendszerű sugárzást Budapest adókörzetében.

A vállalat az azóta eltelt időszakban országossá bővítette a digitális adóhálózatot, illetve bevezette a fizetős DVB-T szolgáltatást, a fentebb is említett MinDig TV Extrát. Az Antenna Hungária tavaly új stratégiai irányokat jelölt ki magának, melynek részeként elindította online digitális médiaszolgáltatását (CDN). A cég éléről nagyjából ezzel egyidőben távozott az akkori ügyvezető, Jean-Francois Fennech, aki a társaság első embere volt a digitális műsorszórásról szóló hatósági szerződések megkötésekor.

a címlapról