Szerző: Hlács Ferenc

2013. május 16. 07:25

Új hibridek a HP x2 szériájában: itt a Split x2 és a SlateBook x2

Két új taggal bővül a HP x2 sorozata, amely így nem csak Windows 8-at, hanem Androidot futtató gépeket is tartalmaz majd. A notebook-tablet kombók nagyjából hozzák a teljesítményt amit ma egy ilyen készüléknek kell, már csak a vásárlókon múlik, hogy mi lesz a kütyük jövője.

Sok más gyártóhoz hasonlóan a HP is kísérletezik a különféle PC- és tabletformátumokkal, keresve azokat a megoldásokat, amelyek végül megragadnak a piacon. A vállalat ennek jegyében most két új gépet mutatott be, amelyek kivitelüket tekintve nagyon hasonlóak: mindkettő billentyűzetbe dokkolható tablet, de az egyikben Intel Core processzor van és Windows 8 hajtja, míg a másik Tegra 4 chipre és Androidra épül.

A HP kettébontotta az x2 szériát: augusztusban jön a Split x2, Windows 8-as hibrid és a SlateBook x2, egy billentyűzetbe dokkolható android tablet. A Split a HP első laptop processzorral hajtott laptop-tablet hibrid gépe, noha több ilyet láthattunk már a konkurens gyártóktól. A kijelző 13 hüvelykes és 1366 x 768 felbontású, amitől feltehetően senkinek nem ugrik átlag fölé a nyáltermelése, processzor pedig az Y szériás Ivy Bridge Intel Core i3 és i5 közül választható.

A billentyűzetet tartalmazó dokkolóban a hasonló készülékektől megszokott módon, egy második akkumulátor található, ezen felül kérés szerint egy 500 gigabájtos merevlemezzel egészíthető ki, ha a tabletben lévő, kívánság szerint 64 vagy 128 gigabájtos SSD tárhelye kevésnek bizonyulna (amire az operációs rendszer és néhány alapvető program telepítése után komoly esély van). A beépített HP TrueVision webkamera 2 megapixel felbontású, és Full HD videót is tud rögzíteni. A Split x2-ben helyet kapott még egy USB 2.0 és egy USB 3.0 port, HDMI-kimenet, Beats Audio hangrendszer, microSD- és teljes értékű SD-kártyahely, valamint támogatja a WiDi vezeték nélküli szabványt is. A hibrid, dokkolóval együtt, 2,2 kilogrammot nyom.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az androidos SlateBook x2 egy 10 hüvelykes tablet, az egyik első, ami Tegra 4 chippel érkezik. A kütyü Windowst futtató testvérénél eggyel impresszívebb, 1920 x 1200 felbontású, 400 nites fényerejű IPS kijelzőt kapott és 4.2.2-es Jelly Bean Android szoftvert. A csatlakoztatható billentyűzet itt is kiegészül akkumulátorral és trackpaddal is, ami multitouch gesztusokat is képes felismerni. Ezen a készüléken is találunk két USB-portot, microSD- és normál SD-kártyaolvasót, és sztereó hangszórókat. A gép tömege billentyűzettel együtt 1,27 kilogramm. Az x2-es széria két új képviselője augusztusban kerül a boltokba, a Split x2 várhatóan 800, a SlateBook x2 pedig 480 dollárba fog kerülni.

A HP egyre több irányba tapogatózik a WebOS-re épülő TouchPad bukása után, kérdés, hogy e két eszköz valamelyikével sikerül-e a helyes ösvényre tévednie. A gyártó első androidos tablete, az idén megjelent, belépő kategóriás Slate 7, bár 170 dolláros árával a legolcsóbbak közé tartozik, nem lett átütő siker. A fentebb tárgyalt készülékek elődje, a Windows 8-at futtató Envy x2 tablet-notebook hibrid szintén nem kategóriája csúcsa, bízzunk benne hogy az ifjabb x2 fivérek valamelyike meghozza majd a várva várt elismerést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról