Szerző: Hlács Ferenc

2013. május 14. 16:14

15 GB ingyen tárhely az összevont Google Drive-ban

Még el sem kezdődött az I/O, de a Google már figyelemreméltó bejelentést tett: három fő szolgáltatásának tárhelyét összevonja, így egy helyre kerülnek a fájlok, a fényképek és a levelezés. Az üzleti felhasználók 5 gigabájttal gyarapodnak, mostantól 30 GB-ból gazdálkodhatnak.

Aki eddig nem győzött szortírozni Drive tárhelyén, hogy valahogy elférjen, de a Gmail kihasználatlanul állt, netán levelei kezdték teljesen megtölteni a rendelkezésükre álló helyet, a tárhely-szolgáltatást viszont nem vette igénybe, most fellélegezhet. A Google, közvetlenül a holnapi I/O előtt bejelentette, hogy egyesíti a Gmail, a Drive és a Google+ szolgáltatások tárhelyét, így összesen 15 GB lesz felhasználható. A Google Apps üzleti felhasználói részére az eddigi 25-ről 30 gigabájtra ugrik a díjtalanul felhasználható terület. Az újítások a következő néhány hét során válnak mindenki számára elérhetővé.

Nagy megkönnyebbülést jelenthet az átalakulás azoknak is, akik annak reményében vásároltak Chromebookot, hogy a hozzá kapott 100 GB-os ajándék tárhelyen kezelhetik levelezésüket. Bár ezt eredetileg nem tehették meg, a most bevezetett változtatások már lehetővé teszik.

A fizetős verzió is megújult

Ezzel a döntéssel a Google, a legtöbb ingyenes online tárhely-szolgáltatás méretének többszörösét biztosítja. Csak néhányat kiemelve, az Apple iCloud, az Amazon Cloud Storage és a SugarSync 5 GB, a Dropbox 2 GB, a Microsoft SkyDrive pedig 7 gigabájt ingyenes kapacitást biztosít. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni az olyan csendes óriásoról sem, mint a MEGA, aminek 50 gigabájtnyi díjtalan tárhelye mellett a Drive továbbra is eltörpül.

Természetesen a tárterület díjazás ellenében tovább bővíthető. A mostanáig meglévő, havi 2,49 dollár ellenében 25 GB területet biztosító opció eltűnik, havi 4,99 dollárért azonban továbbra is vásárolható 100 GB, 9,99-ért pedig 200 gigabájt kapacitást. Akinek pedig ez is szűkös, és van havonta fölös 799,99 dollárja, akár 16 TB-ot is vásárolhat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Összehasonlításképpen, a Dropboxtól havi 9,99 dollárért kaphatunk 100 GB helyet, a 200 gigabájtos opció már 19,99 dollár, 500 GB pedig havonta 49,99 dollárért vásárolható. Jól látszik hogy ezek a Google árainak nagyjából duplái. Hozzá kell tenni azonban hogy a Dropboxnál a tárhely ingyenesen is bővíthető, ha valaki a mi ajánló linkünkről regisztrál a szolgáltatásra. Minden feliratkozás 500 megabájtot ér, ezzel a módszerrel maximálisan 18 gigabájt gyűjthető.

A bővülés csak előszél?

A Drive vonzerejét azonban növeli szolgáltatásainak szoros integrációja, ráadásul nemrég bővült új funkcióval, amelynek segítségével a webről letölteni kívánt fájlok közvetlenül az online tárhelyre menthetők. Kérdéses, hogy várható-e a holnapi nap folyamán olyan bejelentés, ami indokolja az összeolvadást, esetleg egy, a multimédiás tartalmakra kihegyezett megközelítés, vagy csupán a tárterületek kihasználtságát akarja a Google így növelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról