Szerző: bzd

2000. szeptember 10. 00:34

Alkohol vs. víz II.

Alig egy órával az "Alkohol vs. víz" hírünk megjelenése után már két levelet is kaptam.
Az elsőben Istán fűzött egy apró, de lényeges kiegészítést a dologhoz:
    Azért melegszik jobban, mert kisebb a hőkapacitása. (A víznek rendkívül nagy ezért jó hűtőfolyadék.)

A második levél már hosszabb, NGyula az arany középutat vázolja benne:
    Hello !
    Olvastam a hírt a víz és alkohol-hűtés összehasonlításáról, és néhány dolgot szeretnék hozzáfűzni:
    Az a probléma, hogy már eleve rossz irányba indultak el a dolgok, ugyanis nem csak vizzel, vagy csak alkohollal kellne a hűtést megoldani, hanem a kettő elegyével. Mint szakember (vegyész vagyok) azt javaslom, hogy metanol és víz 1:1-es elegyével kellene megpróbálni. Egyébként ezt tapasztalatból mondom, ugyanis a vegyiparban ezt már régóta használják. Amit vízzel nem tudunk hűteni kellőképpen annál metanol-víz elegyet használunk. Egyébként, ha jobban átgondoljátok a logika is meg van a dologban. A metanol forráspontja kb. 64°C, tehát sokkal illékonyabb a víznél, ráadásul a vízzel azeotrópot alkot aminek kb 70-80 °C (fejből nem tudom pontosan) között van a forráspontja, ami már elég magas ahhoz, hogy ne forrjon fel a hűtőkörben. Egyébként az izopropil-alkoholnak is 80°C körül van a forpontja, tehát nagyjából ugyanazt valósítja meg, az alkohol jó hőfelvevését a víz jó hővezetésével és leadásával ötvözve. Ráadásul a metanol miatt az áramot sem vezeti!!!
Mindenkinek köszönjük a hasznos tanácsokat!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról