Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 14. 09:07

Új kisvállalati tárolóval jelentkezett a HP

Bemutatta legújabb kisvállalati tárolóját a HP. Az MSA 2040 diszktömb érdekessége, hogy 16 gigabites FC-vel is rendelhető, a kategóriájában elsőként.

Frissítette kimondottan kisvállalatoknak, illetve fiókirodáknak szánt Modular Smart Array (MSA) tárolócsaládját a HP - a vállalat olyan szervezetek számára fejlesztette ki ezeket az eszközöket, amelyek csak minimális informatikai kompetenciával rendelkeznek, elvárják a pofonegyszerű, "next-next-finish" telepítést és könnyű üzemeltetést.

Az MSA 2040 teljesen új kontrollereket kapott, SAS lemezek mellett pedig már SSD-ket is fogadhat - automatikus rétegezés (tiering) nem szerepel a reklámozott képességek között, így a LUN-ok elrendezését az adminisztrátoroknak kell elvégeznie. A HP ún. "wear gauge" rendszert is beépített, amely segítségével az adminok a HP ProLiant vagy BladeSystem gépekéhez kísértetiesen hasonló felügyeleti konzolon követhetik az SSD-k fáradását.

Az MSA 2040 2U méretű dobozába a korábbi tárolókhoz hasonlóan továbbra is 12 darab 3,5" vagy 24 darab 2,5" meghajtó fér, a bővítési lehetőség pedig külső diszkfiókok révén 96 darab 3,5" vagy 149 darab 2,5" meghajtóig adott, így az igényelt kapacitás növekedésével együtt nőhet az MSA mérete is. A maximális kiépítés esetén 288 terabájtot tárolhat egy MSA 2040. A vállalat arra számít, az MSA 2040 főleg azon ügyfelek számára lesz vonzó, akik korábban is a HP kisvállalati tárolóit használták. A korábbi generációs MSA P2000 G3 sorozat tulajdonosai számára az a jó híre a cégnek, hogy a diszkjeiket egy az egyben áthozhatják az MSA 2040-be, így az adataik megmaradnak, miközben nagyobb teljesítményhez jutnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A diszktömb 10 gigabites Ethernet és 16 gigabites FC interfésszel is rendelhető - a kategóriában unikumnak számító képesség elsősorban olyan IO-intenzív feladatok alatt jöhet jól, mint például virtualizált környezetek kiszolgálása. Alapáron a kontrollerek 8 Gb FC interfésszel érkeznek.  Az extra szoftveres képességek között helyi és távoli snapshot-készítést, valamint tisztán kontrolleralapú volume copyt találni. Az eszköz július elején kerül forgalomba, 11 ezer dollár körüli induló áron.

A HP az MSA 2040 mellett bemutatta StoreEasy NAS appliance-ének frissített verzióját is. Ez a NAS valójában egy ProLiant Gen8 szerverre és Windows Storage Server operációs rendszerre épülő hálózati adattároló, amely most blokkszintű deduplikációs képességgel lett gazdagabb - a HP szerint ennek köszönhetően jó esetben 60 százalékkal is csökkenhet a szükséges fizikai tárolókapacitás. A StoreEasy további újdonsága a natív titkosítás, a HA cluster támogatás, valamint az egyszerűsített, könnyebben kezelhető felügyeleti interfész.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról