:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 9. 12:26

In-memory technológiára vált a Teradata is

Az in-memory adatbázisok elterjedését a legnagyobb méretű rendszernél továbbra is korlátozza a memóriasűrűség, de hibrid rendszerben, memória-SSD-HDD hármas elrendezésben már most is használható a Teradata szerint.

Bevonja a memóriát a tárolórétegzésbe a Teradata Intelligent Memory megoldása. Az SAP, a Microsoft és az Oracle után egyre több, nagy adatbázisokban utazó cég ismeri fel az adatok memóriában tárolásának előnyeit, így az SSD-k után immár biztosan ez a vállalati adatbázisok legújabb divathulláma.

Az SAP és az Oracle legújabb kommunikációja szerint az adattárházakat szükségessé tevő technológiai limitációk az in-memory feldolgozás nyomán megszűnnek, így egyetlen adatbázis képes kiszolgálni a tranzakciókat és az üzleti analitikát is. Az adattárházakban utazó Teradata szerint nem eszik ilyen forrón a kását, a céges adatbázisok egyelőre túl nagyok ahhoz, hogy teljesen memóriában tárolhatók legyenek, ezért egyelőre hibrid megoldással lépnek piacra.

Memória, mint leggyorsabb réteg

Memóriaalapú gyorsítótárazást hosszú ideje használ a Teradata, a File Segment Cache a legutolsó írásokat és olvasásokat tartja memóriában, így ha azokra az adatokra hirtelen újra szükség van, akkor gyorsan, a tárolóhoz való kinyúlás nélkül eléri ezeket. Azonban míg az FSG az időben legfrissebb adatokat tárolja, az Intelligent Memory hosszabb időperiódusra tekint vissza és gyakoriság alapján gyorsítótáraz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ugyanígy működik az automatikus tárolórétegzés, a sűrűn használt adatok kerülnek pörgő merevlemez helyett gyorsabb elérést biztosító SSD-kre, Az Intelligent Memory erre húz rá egy újabb, még gyorsabb réteget. A rendszer használata nem zárja ki a többi Teradata-technológia, így a Compress On Cold, Virtual Storage SSD-gyorsítótárazás vagy FSG gyorsítótár használatát, hanem a Teradata ajánlása szerint ezekkel együtt, ezeket kiegészítve érdemes használni.

Sebesség vs költség

A tárolórétegzés fő gondolata mindig a sebesség és a költség (kapacitás) közötti legjobb egyensúly megtalálása volt, a gyakrabban szükséges adatok kerüljenek gyorsabb, ám drágább médiumra, a "hideg", ritkán szükséges adatok pedig mehetnek lassabb, de gigabájtonként nagyságrendekkel olcsóbb meghajtókra. A DRAM-kapacitás jelenleg mintegy nyolcvanszoros árprémiumot hordoz a hagyományos merevlemezekhez képest, a flash pedig valahol a kettő között helyezkedik el mind árát, mind sebességét tekintve.

A Teradata saját adatai szerint a lekérdezések 43 százaléka a kapacitás egyetlen százalékára összpontosul, 94 százaléka pedig az összes tárolt adat egyötödét célozza. Logikus, hogy a koncentrált, rendkívül sűrűn elért blokkokat memóriában kellene tárolni, a DRAM ára azonban csak nemrég süllyedt arra a szintre, hogy ezt valóban meg is érje megtenni. Jelenleg fél terabájt memória a nagy szervergyártóknál mintegy tízezer dolláros nagyságrendű költséget jelen, ez már a szoftverek licencdíja és egyéb járulékos költségek mellett megfizethetőnek számít.

Az in-memory tárolás nagyobb memóriaigényének megfelelően a gyártó bővíti a szervernode-ok memóriakapacitását is. A kapacitáslimit 32 gigabájtos memóriamodulok használatával fél terabájtra nőtt, de elérhető 256 gigabájtos kiszerelés is vékonyabb pénztárcájú vevők számára. A Teradata igérete szerint a memóriakapacitás hamarosan tovább bővül, az Ivy Bridge-EP-alapú Xeonokra épülő célgépek év végi piaci rajtjával.

A vállalat bejelentése szerint az Intelligent Memory az alkalmazások számára teljesen transzparens, nem kell átírni az alkalmazásokat, lekérdezéseket és az adatbázis struktúráját sem kell átalakítani. A Teradata Intelligent Memory legalább Teradata 14.0 adatbázist igényel és várhatóan a masodik negyedév folyamán, vagyis még július előtt széles körben elérhető lesz. Jó hír, hogy a rendes Teradata támogatási szerződéssel rendelkező ügyfelek számára az Intelligent Memory normális frissítésként elérhető lesz. A technológia használatához 670 Data Mart, 2700 Data Warehouse vagy 6700 Active Enterprise Data Warehouse szükséges és hamarosan az Extreme Data Appliance esetében is elérhető lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.