Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 9. 12:26

In-memory technológiára vált a Teradata is

Az in-memory adatbázisok elterjedését a legnagyobb méretű rendszernél továbbra is korlátozza a memóriasűrűség, de hibrid rendszerben, memória-SSD-HDD hármas elrendezésben már most is használható a Teradata szerint.

HIRDETÉS

Bevonja a memóriát a tárolórétegzésbe a Teradata Intelligent Memory megoldása. Az SAP, a Microsoft és az Oracle után egyre több, nagy adatbázisokban utazó cég ismeri fel az adatok memóriában tárolásának előnyeit, így az SSD-k után immár biztosan ez a vállalati adatbázisok legújabb divathulláma.

Az SAP és az Oracle legújabb kommunikációja szerint az adattárházakat szükségessé tevő technológiai limitációk az in-memory feldolgozás nyomán megszűnnek, így egyetlen adatbázis képes kiszolgálni a tranzakciókat és az üzleti analitikát is. Az adattárházakban utazó Teradata szerint nem eszik ilyen forrón a kását, a céges adatbázisok egyelőre túl nagyok ahhoz, hogy teljesen memóriában tárolhatók legyenek, ezért egyelőre hibrid megoldással lépnek piacra.

Memória, mint leggyorsabb réteg

Memóriaalapú gyorsítótárazást hosszú ideje használ a Teradata, a File Segment Cache a legutolsó írásokat és olvasásokat tartja memóriában, így ha azokra az adatokra hirtelen újra szükség van, akkor gyorsan, a tárolóhoz való kinyúlás nélkül eléri ezeket. Azonban míg az FSG az időben legfrissebb adatokat tárolja, az Intelligent Memory hosszabb időperiódusra tekint vissza és gyakoriság alapján gyorsítótáraz.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Ugyanígy működik az automatikus tárolórétegzés, a sűrűn használt adatok kerülnek pörgő merevlemez helyett gyorsabb elérést biztosító SSD-kre, Az Intelligent Memory erre húz rá egy újabb, még gyorsabb réteget. A rendszer használata nem zárja ki a többi Teradata-technológia, így a Compress On Cold, Virtual Storage SSD-gyorsítótárazás vagy FSG gyorsítótár használatát, hanem a Teradata ajánlása szerint ezekkel együtt, ezeket kiegészítve érdemes használni.

Sebesség vs költség

A tárolórétegzés fő gondolata mindig a sebesség és a költség (kapacitás) közötti legjobb egyensúly megtalálása volt, a gyakrabban szükséges adatok kerüljenek gyorsabb, ám drágább médiumra, a "hideg", ritkán szükséges adatok pedig mehetnek lassabb, de gigabájtonként nagyságrendekkel olcsóbb meghajtókra. A DRAM-kapacitás jelenleg mintegy nyolcvanszoros árprémiumot hordoz a hagyományos merevlemezekhez képest, a flash pedig valahol a kettő között helyezkedik el mind árát, mind sebességét tekintve.

A Teradata saját adatai szerint a lekérdezések 43 százaléka a kapacitás egyetlen százalékára összpontosul, 94 százaléka pedig az összes tárolt adat egyötödét célozza. Logikus, hogy a koncentrált, rendkívül sűrűn elért blokkokat memóriában kellene tárolni, a DRAM ára azonban csak nemrég süllyedt arra a szintre, hogy ezt valóban meg is érje megtenni. Jelenleg fél terabájt memória a nagy szervergyártóknál mintegy tízezer dolláros nagyságrendű költséget jelen, ez már a szoftverek licencdíja és egyéb járulékos költségek mellett megfizethetőnek számít.

Az in-memory tárolás nagyobb memóriaigényének megfelelően a gyártó bővíti a szervernode-ok memóriakapacitását is. A kapacitáslimit 32 gigabájtos memóriamodulok használatával fél terabájtra nőtt, de elérhető 256 gigabájtos kiszerelés is vékonyabb pénztárcájú vevők számára. A Teradata igérete szerint a memóriakapacitás hamarosan tovább bővül, az Ivy Bridge-EP-alapú Xeonokra épülő célgépek év végi piaci rajtjával.

A vállalat bejelentése szerint az Intelligent Memory az alkalmazások számára teljesen transzparens, nem kell átírni az alkalmazásokat, lekérdezéseket és az adatbázis struktúráját sem kell átalakítani. A Teradata Intelligent Memory legalább Teradata 14.0 adatbázist igényel és várhatóan a masodik negyedév folyamán, vagyis még július előtt széles körben elérhető lesz. Jó hír, hogy a rendes Teradata támogatási szerződéssel rendelkező ügyfelek számára az Intelligent Memory normális frissítésként elérhető lesz. A technológia használatához 670 Data Mart, 2700 Data Warehouse vagy 6700 Active Enterprise Data Warehouse szükséges és hamarosan az Extreme Data Appliance esetében is elérhető lesz.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 06:30

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.