Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Itthon elnyomja a vezetékes internet a mobilt

Koi Tamás, 2013. május 08. 10:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Elsősorban azért nem használnak mobilnetet a magyarok, mert már van vezetékes internetszolgáltatásuk, mellyel meg vannak elégedve. Sokan egyáltalán nem interneteznek, a drága szolgáltatást pedig kevesen hozzák fel indokként - többek közt ez derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megrendelésére készített felmérésből.

Több szempontból sem meglepő következtetéseket levonó, ugyanakkor az átlag feletti piaci árszintet megkérdőjelező eredménnyel szolgál annak a felmérésnek az utolsó részlete, melyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megbízásából készített a Strategopolis Kft. A kutatás korábbi részeredményeiről egyszer már beszámoltunk, akkor a cég egyebek mellett azt derítette ki, hogy a magyarok kétharmadának egyáltalán nem szempont, hogy mindig, mindenhol használhassa az internetet. A felmérés utolsó részéből az is kiderül, hogy mi az oka ennek a passzivitásnak.

A szolgáltatók önbevalláson alapuló statisztikái alapján márciusban (ez a legutolsó auditált hónap) 3 millió 342 ezer mobilnet-előfizetés volt Magyarországon, ám ebből csupán 2,5 milliót használtak ténylegesen az ügyfelek. A Strategopolis ezerfős mintán végzett telefonos felmérése nagyjából rímel ezekkel az adatokkal, a cég szerint ugyanis jelenleg a magyar lakosság egynegyede mobilnet-használó. A legnagyobb arányban a tanulók, a legkisebb számban pedig a munkanélküliek élnek ezzel a lehetőséggel.

A felmérésben az iskolai végzettség szerint látható, hogy a végzettség fokával együtt nő a mobilinternetet használók aránya. A maximum 8 általánost végzetteknek csak 7,6 százaléka, a diplomával rendelkezőknek pedig több mint harmada (34,9%) mobilinternetezik. A geográfiai felosztásra jellemző a főváros felülreprezentáltsága, a vidéki városok és községek közt ugyanakkor nincs számottevő különbség - a budapesti lakosság 40, a vidéken élőknek pedig nagyjából 21 százaléka használja az internetelérés eme formáját.


Ezért nem használja a mobilnetet a magyarok háromnegyede
Forrás: Strategopolis

Érdekes eredmény született abban a felmérési pontban, ahol a válaszadókat arról kérdezték meg, miért nem használnak mobilnetet. A legfőbb indok toronymagasan (46 százalékos aránnyal) az volt, hogy más, vezetékes internetelérést használnak, a válaszadók 25 százaléka egyáltalán nem szokott internetezni, tíz százalékuknak pedig nincs olyan eszközük, amivel használni tudnák a szolgáltatást. A mobilnetről csak a szolgáltatást nem használó lakosság 8,4 százaléka mondott le a magas árakra hivatkozva.

Ez utóbbi szempont különösen érdekes távlatba helyezi az NMHH 2012-2015-ös spektrumstratégiájának egyik alappillérét, mely szerint a mobil szélessávú szolgáltatást több felhasználó számára kell elérhetővé, megfizethetővé tenni. A hatóság korábban ráadásul többször is utalt rá, hogy ezt nem piacszabályozási módszerekkel, hanem elsősorban piacbővítéssel tudja elképzelni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.