Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 8. 14:39

Új üzleti notebookok a HP-tól

Kifejezetten pénztárcabarát kisvállalati sorozatot mutatott be a HP. A középkategóriában a ProBook 400-ak, a belépő szinten a 200-asok hódíthatnak majd.

HP ProBook 400

A középkategória felső élét célzó gépek 13, 14, 15 és 17 hüvelykes méretben is elérhetőek lesznek, ezzel gyakorlatilag a teljes noteszgépes skálát képes a sorozat lefedni. A ProBook formaterve nem kiemelkedő, de megfelel a vállalati elvárásoknak, az üvegszálas borítás pedig kellően elegánssá teszi a gépet. A trendeknek megfelelően a noteszgép sokat vékonyodott az elődökhöz képest, a HP szerint 36 százalékot fogyott vastagságban, 18 százalékot pedig tömegben. Ez részben betudható az optikai meghajtó hiányának, végre a gyártó is érzi, hogy minimális az igény erre a kiegészítőre, helyette vékonyabb, könnyebb gépeket és nagyobb akkukat kérnek a felhasználók.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A gépek Intel és AMD platformot is használnak majd, így igény szerint lehet válogatni a megfelelő modellek között. Érdekesség, hogy a ProBook 400 rendelhető hibrid háttértárral is, vagyis nem kell (túl nagy) kompromisszumot kötni az SSD sebessége és a HDD által kínált nagyobb kapacitás között. A specifikációs lista szerint a géphez opcionálisan mobil szélessáv is elérhető, HSPA+ és LTE kompatibilis verzióban is. A támogatott vezetéknélküli szabványok között megjelent a WiDi is az Intel-alapú modelleken, ezzel kábel nélkül lehet kivetíteni majd a céges prezentációkat.

A megcélzott szegmensnek megfelelően a számítógép Windows 8 Pro rendszert futtat és tartalmaz számos, a vállalati közegben értelmet nyerő HP-szoftvert is, például távoli segítségnyújtáshoz.

HP 200

A belépő szintű gépek között lép színre a HP 200, 14 és 15 hüvelykes méretben, szintén AMD és Intel alapokon. A HP 255 specifikációi szerint az AMD-s változat memóriakonfigurációja szigorúan egycsatornás, ez szerencsére nem súlyos csapás az E1 és E2 sorozatú kétmagos processzorainak, az abszolút belépő szintű lapkák jobbára alkalmatlanok játékra. A HP közleménye kevés pozitívumot emel ki erről a modellről, az Altec Lansingtól származó hangszórók és a HDMI-port elég kevés a piacon való megkülönböztetéshez. A HP 200-as sorozat is kérhető Windows 8 Próval, de a rendszer konzumer kiadása, Ubuntu és FreeDOS is elérhető.

A bemutatott számítógépek még május folyamán kaphatóak lesznek, a 400-as sorozat induló ára Amerikában 500 dollár, a 200-as sorozaté pedig 250 dollár lesz. Ez utóbbi príma ár, ezért cserébe a harmatos processzorok és a különlegességek szerény listája is megbocsátható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról