Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Drága az első windowsos 8 hüvelykes tablet

Gálffy Csaba, 2013. május 06. 10:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Felkerült az Amazon oldalára az első nyolc hüvelykes windowsos tablet, az Acer W3-810 formájában. Az azóta törölt listázás szerint a kis tablet 380 dollárért lesz megvásárolható, ami ijesztően drágának számít a versenytársakhoz képest.

hirdetés

A Microsoft még március folyamán írta át a windowsos tabletekre vonatkozó specifikációs listát, ezzel megnyitva az utat a 10 hüvelyknél kisebb (és ami még fontosabb) versenyképesebb árú eszközök előtt. A minimális felbontás 1366 x 768 pixelről 1024 x 768-ra csökkent, vagyis 4:3-as képarányt és a kisebb, 7-8-9 hüvelykes paneleknél megszokott felbontások támogatása is elérhetővé vált. A bejelentést követően arra számítottunk, hogy az első ilyen, olcsóbb modellekre a Windows Blue nyár végi érkezéséig várni kell, a most kiszivárgott adatok szerint azonban küszöbön áll az Acer első kis tabletje.

Az Amazon.com-ra véletlenül kikerült és gyorsan törölt listázás szerint az Acer W3-810 néven hozza forgalomba saját 8 hüvelykes, Windows-t futtató tabletjét. A tablet kiszivárgott specifikációi szerint a W3-810 Intel alapokra épül majd, ami kétmagos, 1,8 GHz-es Atom processzort, 2 gigabájt RAM-ot jelent. A processzor a Clover Trail kódnevű Atom Z2760, az Intel x86-os rendszerlapkája, ennek megfelelően a tablet képes az operációs rendszer teljes kiadását futtatni.

A kijelző felbontása 1280 x 800 pixel, ami ebben a méretkategóriában már elegendőnek számít. A panel típusa nem ismert, remélhetőleg IPS, nem pedig az alacsonyabb betekintési szögeket nyújtó TN-film. Az előlapi és hátlapi kamera egyaránt 2 megapixeles, ami videotelefonáláshoz elegendő lehet, fotózni meg ne a tabletet vegye elő a felhasználó. Az eszközön található egy microUSB és egy microHDMI kimenet, sajnos host módban működő full USB aljzat tudomásunk szerint nem került a gépre, de ezt pótolhatja egy külön dokkoló.

Messze túl drága, de sokoldalú

A 8 hüvelykes tabletek vonzerejét jelenleg a kompakt méreten túl a pénztárcabarát ár jeleni. Az iPad mini 330 dollárba kerül, androidos eszközök pedig ennél sokkal sokkal olcsóbban is elérhetőek, akár neves gyártótól is. Az ASUS Nexus 7 jelenleg 260 dollár az Amazonon, az abszolút belépő szintű HP Slate 7 pedig egyes piacokon már elérhető, 170 dollárért. Ehhez képest az Acer gépe az Amazonra 380 dollárért került ki, ami ebből a mezőnyből alaposan kilóg - felfelé.

Tény, az Acer tabletje Intel processzort használ, vagyis a Windows 8 teljesértékű kiadását futtatja, nem a korlátozottabb Windows RT verziót. Ennek megfelelően képes az összes jelenleg elérhető asztali alkalmazás futtatására, a felhozatal nem korlátozódik a Store-ból letöltött Modern felületű appokra. Nyilván az ilyen alkalmazásokat nem érdemes a 8 hüvelykes kijelzőn használni, de dokkolóban, külső monitor és egér-billentyűzet csatlakoztatásával teljes értékű PC válhat a gépből, igaz, a netbookoknak megfelelő teljesítménnyel. Tehát egy böngészőben futó üzleti alkalmazáshoz vagy könnyed szövegszerkesztésre elegendő lehet, az ennél komplexebb programok már kifognak rajta.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.