Szerző: Koi Tamás

2013. április 29. 11:48

Nyílt szabvány a gépek közti kommunikációhoz

A gépek közti kommunikáció a következő évtized egyik legdinamikusabban fejlődő területe lehet, ám ehhez egyebek mellett nyílt iparági szabványtámogatás is szükséges lehet. Erre megoldás az MQ Telemetry Transport protokoll, vagyis az MQTT.

Az iparági szereplők egybehangzó véleménye szerint az internetre kötött, egymás közt kommunikáló gépek (például háztartási eszközök, otthonautomatizáció, járművek, egészségügyi készülékek, ipari berendezések) egymás közti kommunikációja a következő évtized egyik meghatározó kommunikációs fejlődés-irányvonala lehet. Ehhez azonban szükség lesz egy olyan, egységes, és lehetőség szerint nyílt kommunikációs szabványra, ami a webes korszak HTML-jének a megfelelője lehet. Az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) szerint ez jó eséllyel az MQ Telemetry (MQTT) protokoll lesz.


Okosóra, kicsit másként: internetre kötött fogyasztásmérő

A nevéből adódóan leginkább telemetrikus adatok továbbítására alkalmas, illetve erre a célra létrehozott kommunikációs protokoll egyáltalán nem új fejlesztés, a rendszert évekkel ezelőtt hozta létre az IBM és az Eurotech, a fejlesztésbe később kapcsolódott be az OASIS. Az MQTT-t ma több kórház is használja például pacemakerek működésének nyomon követéséhez, de akad például olyan olajtársaság, mely a vezetékek állapotának felügyeletére telepített eszközök kommunikációjához használja a szabványt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az OASIS az MQTT szabványosítási, fejlesztési folyamatát a jövőben bevallottan jóval nyitottabb keretek közt kívánja folytatni, a protokoll fejlesztésébe így többek közt új cégeket igyekszik bevonni a szervezet. A munkacsoportban az IBM mellett a Cisco, a Red Hat és a Tibco mérnökei is részt vesznek, az OASIS szerint immár azzal a céllal, hogy a kommunikációs protokollt minél több eszköz minél kiterjedtebben használhassa.

A gépek közti kommunikáció fellendülése több, egymástól független iparági előrejelzés szerint is - részben az egységesítési törekvéseknek köszönhetően - a következő évek egyik meghatározó trendje lehet. A GSM Association korábbi prognózisa szerint 2020-ra nagyjából 15 milliárd gép fog kommunikálni egymással az interneten keresztül, ez pedig óriási üzleti lehetőséget rejt magában az iparági szereplők számára. A Ciscónál úgy látják, hogy az M2M megoldások piaca 14 billió dolláros forgalmat érhet el erre az időszakra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról