Szerző: Koi Tamás

2013. április 26. 12:32

Stabil a Telenor és stabilitást is vár

Stabil pénzügyi teljesítmény és a mobilinternetes szolgáltatások előfizetői bázisának változatlan növekedése jellemezte a Telenor Magyarország első negyedévét. A szolgáltató szerint van még hová fejlődni a mobilnet penetrációját illetően, de ehhez a hatóságnak végre döntést kellene hoznia frekvenciaügyekben.

Minimális kilengéssel idén év elején is hozta a tavalyi első negyedév pénzügyi teljesítményt a Telenor Magyarország. A norvég tulajdonban lévő mobiltávközlési vállalat elsősorban az adatszolgáltatások szegmensében ért el látványos eredményeket, ma a Telenor piaci penetrációja itt már meghaladja a 30 százalékot, emellett továbbra is tradicionálisan a kék szolgáltató ügyfelei forgalmazzák átlagosan a legtöbb adatot a hálózaton. A további növekedéshez azonban szükséges a kormányzati szándék és a határozott frekvenciapolitikai döntések, nem utolsósorban a meglévő frekvenciajogosultságok meghosszabbítása - legalábbis a Telenor szerint.

Hosszabbításra játszanak

A szolgáltató árbevétele az idei első negyedévben mintegy 37 milliárd forint volt, ezzel nagyjából 600 millió forinttal maradt el a cég az egy évvel ezelőtti időszak árbevételétől. A szolgáltató szerint ennek elsődleges oka a hívásvégződtetési díjak ismételt, januári csökkentése volt. Az előfizetésekből származó forgalmi- és árbevétel mindeközben kis mértékben nőtt, a szolgáltató ARPU-indexe (vagyis az egy előfizetésre jutó árbevétel összege) éves szinten 3287 forintról 3342 forintra nőtt.

Az EBITDA egyszeri tételek nélküli nominális értéke a folyamatos hatékonyságjavulásnak köszönhetően kis mértékben, 13,696 milliárd forintról 14,151 milliárd forintra emelkedett, az EBIT pedig 1 milliárd forinttal javult az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. A tőkeberuházások (CAPEX) összege 0,4 milliárd forinttal alacsonyabb volt a 2013 első negyedévében, mint 2012 hasonló időszakában. A Kúria döntése alapján megsemmisítették a 900 MHz-es frekvenciaárverés eredményét, így a korábban elnyert 1,8 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó jogosultságot visszavonják. Mivel ezt a frekvenciát az első negyedév során még használta a társaság, az eszközök között szerepel nettó 7,0 milliárd forint könyv szerinti záró eszközértéken.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nem véletlen, hogy ezúttal a frekvenciahasználati jogosultságokhoz és a frekvenciaaukciókhoz kapcsolódik a cég vezérigazgatójának értékelése is. Christopher Laska az eredmények kapcsán hangsúlyozta, a cégnek több frekvenciára lenne szüksége ahhoz, hogy a mobilnet terjedését felgyorsítsa, valamint bizonyosságot vár azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg használt frekvenciablokkjaival mi a szándéka az államnak. A vezérigazgató szerint a szolgáltató kész jelentős összegeket fektetni a frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbításába és a hálózatfejlesztésbe, így "nagyra értékelné", ha a hatóság mielőbb döntést hozna a frekvenciák további sorsa kapcsán.

Minőségét megőrzi: 2014

Amint azt korábban megírtuk, a hatóság április elején közölte, egyik szolgáltatóval sem kíván automatikusan frekvenciahasználati jogosultságot hosszabbítani. A Telenor 900 MHz-es licence 2016-ban jár le, ennél sürgetőbb az 1800 MHz-es sávval kapcsolatos döntés, itt ugyanis egységesen, mindhárom szolgáltatónál lejár jövőre a licencidőszak.

A norvég tulajdonú operátornak ez utóbbi sávban csaknem kétszer annyi blokkja van, mint a versenytársaknak, ám ennek - aránytalan anyagi teherre hivatkozva - mindeddig csak a felét vette használatba. Vagyis tíz éven keresztül úgy licencelt egy 15 MHz-es duplex frekvenciablokkot a Telenor, hogy semmiféle szolgáltatást nem biztosított rajta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról