Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 25. 14:58

Elérhető az Nginx 1.4.0

Kijött a népszerű webes kiszolgáló legújabb verziója. Az újdonságok között található a gunzip és az SPDY támogatása, valamint a WebSocket reverse proxy módot is képes ellátni.

Az Nginx immár támogatja az SPDY protokollt is, de nem alapértelmezetten. A modul használatához  újra kell fordítani a csomagot a megfelelő kapcsolóval, ekkor lesz elérhető a Google-féle protokoll. Az SPDY (ejtsd: speedy) célja lecserélni a HTTP-t, magasabb átviteli sebességet és alacsonyabb késleltetést ígér, köszönhetően a beépített tömörítésnek, mulitplexingnek és a kapcsolatok priorizálásának. A szabvány biztonságosabb is a HTTP-nél, mivel alapértelemzésben titkosítja az adatokat.

A rendszer része a gunzip modul is, amely még küldés előtt, szerveroldalon kitömöríti a válaszokat az olyan kliensek számára, amelyek nem képesek kezelni a gzip tömörítést. Az Nginx szerint a modul akkor hasznos, ha az adatokat amúgy tömörítve akarjuk tárolni szűkös tárhely vagy drága IO esetén. Ez a modul szintén nem része az alapcsomagnak, használatához a megfelelő paraméterekkel kell fordítani a webszervert.

A Netcraft egészen friss, áprilisi felmérése szerint a webes kiszolgálóknak mintegy 14,8 százaléka használ Nginxet, szemben az Apache 51 százalékos és a Microsoft IIS 20 százalékos részesedésével. Az Nginx részesedése folyamatosan növekvőben van, egy évvel ezelőtt még 10 százalék körül tanyázott, azóta elsősorban az Apache-tól sikerült részesedést szereznie. Az Nginx sikere a rendkívül alacsony erőforrásigényében rejlik, egyszerre nagyon sok kapcsolatot képes alacsony processzor- és memóriahasználat mellett kiszolgálni. Emellett a szoftver roppant sokoldalú, webes kiszolgálás mellett reverse proxy és terheléselosztás feladatokat is képes ellátni többek között.

Az Nginx 1.4.0 egyébként megegyezik a 1.3.16-os fejlesztői verzióval, ahhoz képest csupán két apró, összeakadó fordítási paraméterekkel kapcsolatos problémát kellett orvosolni. A szoftver a projekt weboldaláról tölthető le Windows rendszerekre és forráskód formájában.

a címlapról