:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 3. 10:54

Lassulhat az SSD-k árcsökkenése

Az év második felére a NAND flash chipek hiányát jósolják az elemzők, ami lelassíthatja az SSD-k régóta tartó, folyamatos és gyors árcsökkenését is - írja a SearchStorage.com.

A NAND chipek hiányát nem árvíz vagy más hirtelen esemény okozza, hanem természetes piaci folyamat, a kereslet és a kínálat mozgásának egymáshoz képesti eltolódása. Az okostelefonok, tabletek és más hordozható kütyük hirtelen népszerűvé válása miatt óriásit nőtt a kereslet a NAND flash chipek iránt is, a gyártók a megnövekedett igényekre azonban csak lassan tudnak reagálni - egy új gyár felépítése vagy egy fejlettebb gyártástechnológia bevezetése éveket vehet igénybe.

A flash memóriachipeket piacát hat cég határozza meg (Samsung, Toshiba, Intel, Micron, Hynix, SanDisk), ezek a vállalatok pedig 2011-ig folyamatosan bővítették kapacitásaikat, hogy lépést tartsanak a robbanásszerűen növekedő igényekkel. Ennek következtében némi túlkínálat alakult ki, ami lenyomta az árakat, a gyártók pedig visszafogták az új beruházások ütemét, amely most fogja éreztetni hatását. 2013 második felétől 2015-ig hiány lesz a NAND piacon, mondta a SearchStorage.comnak Jim Handy, az Objective Analysis elemzőcég vezetője.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az áremelkedés már most látható, érezhető: a DRAMeXchange adatai szerint áprilisban a 64 gigabites MLC chipek ára stabilan szinten maradt, a 32 gigabites MLC és TLC lapkák esetében viszont 6-12 százalékos volt a drágulás az előző hónaphoz képest. A DRAMeXchange szerint ennek oka, hogy a 32 gigabites lapkák kínálata apad, a gyártók a nagyobb kapacitású chipek felé mozognak, amelyeket már 20 nanométeres osztályú technológiával állítanak elő.

Pánikra azonban nincs ok, az SSD-k ára nem fog emelkedni, csak a csökkenés üteme lassul kicsit, mivel a kereslet nem fogja túlságosan meghaladni a kínálatot. Az IDC szerint tavaly 42 százalékkal csökkent a NAND flash egységnyi kapacitásra vetített ára, idén ez 26 százalékra mérséklődik. A vállalati piacot kiszolgáló nagy gyártók nincsenek veszélyben, mivel egyébként is ők fizetik a legmagasabb árat a NAND flash chipekért, ezért a gyártók az ő igényeiket biztosan továbbra is ki fogják elégíteni. Más lehet a helyzet ugyanakkor a kisebb, elsősorban lakossági piacra koncentráló cégek kénytelenek lehetnek magasabb áron vásárolni, ami a fogyasztói árakban is jelentkezhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.