Szerző: Dojcsák Dániel

2013. április 19. 14:13

A Glasson túl is van élet a Google-nél

A Google pénzügyi jelentése 16 százalékos profitnövekedésről számol be, de emellett a befektetőknek szóló prezentációkból több fontos részlet kiolvasható a cég következő időszakos terveivel kapcsolatban. A májusi Google I/O hozhat új Motorola készülékeket, jobb hangfelismerést és fejlett Android platform-képességeket.

HIRDETÉS

Az egyik terület, amiről mostanság mélyen hallgat a Google, az a korábban felvásárolt Motorola, de most Larry Page ígéretes dolgokat súgott meg a mobilgyártással kapcsolatban. Az alapító mondataiból arra lehet következtetni, hogy a Motorola hamarosan új készülékekkel rukkol elő, amik immár nem a folyamatos teljesítménynövekedést hajszolják, hanem az okostelefonok egyéb, a felhasználók által valóban aggályosnak tartott problémáit javítják. Ilyen a készülékek tartóssága, ütésállósága, a vízállóság, illetve az akkumulátoros üzemidő.

Tényleg jobb mobilok kellenek

Larry Page szerint a felsoroltak közül egyiknek sem lenne szabad problémának lenni az okostelefonoknál. A valóság ezzel szemben az, hogy a ma kapható csúcskészülékek ezeken a területeken azonnal elvéreznek. Page azt mondta, hogy ő már látta a Motorola új termékét és komoly potenciál van az eszközben. A The Verge információi szerint az állítólagos új Motorola modell gyári Androidot futtat majd és nem lesz óriási méretű, mint a többi zászlóshajó. Egyelőre konkrét bejelentés nem hangzott el, de a májusi Google I/O valószínűleg hardveres újdonságokat is tartogat a közönség számára.

A Google Glass egyik fontos pillérje a hangfelismerés és a hangalapú keresés. Ezzel kapcsolatban Page azt emelte ki, hogy a fejlődés folyamatos és egyre komplexebb képességekkel tudják felruházni a hangfelismerő rendszerüket és magát a keresőt is. Ma már a Voice Search képes értelmezni kontextusban elhangzó kérdéseket is, például azt, hogy “kell-e ma kabátot vennem?”. A Google úgy vélekedik, hogy a hang fontosabbá válik, mint a gépelés. Az algoritmus egyre több helyen bukkan fel, egyre univerzálisabbá válik a Google repertoárjában.

Egyesülő technológiák

Pár hónappal ezelőtt jelent meg a Chrome Web speech API, de a Google Voice Search, a Google Now, illetve a Glass mind ugyanabba az irányba mutatnak. A Google egy prediktív elemekkel megtűzdelt, a felhasználó személyes profilját és a Google adatbázisát összemosó általános személyi asszisztenst fejleszt. Page egy fontos megjegyzést is tett a témával kapcsolatban: a Glass még egyelőre csak az út elején jár és a terméknek nincs hirdetéshez köthető fókusza, de a Google hisz benne, hogy a Glass is monetizálható. Ez jelentheti azt is, hogy a jelenlegi fejlesztőkre is vonatkozó reklámtiltás után valamikor a jövőben mégis megjelennek a hirdetések a felhasználók szeme előtt, de akár az is megtörténhet, hogy a Glass egy eltérő üzleti modellt próbál megvalósítani.

A harmadik érdekes terület, ami előkerült, igaz erről a Google nem szándékosan beszélt, hanem a Google Glass androidos alkalmazása, a My Glass egyik frissítése, amelybőll az Android Police arra következtet, hogy az iOS Game Centerhez hasonló egységes játékosplatformot mutat be hamarosan a Google.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A kiszivárgott információk szerint egy integrált mulitplayer játékszolgáltatásról lehet szó, ami egy külön mappában kezeli a játékok által generált fájlokat. Az egységes kezeléssel megvalósulhat például a könnyű szinkronizáció eszközökön át, a játékállásokat nem kell feladni egy gyári visszaállítás vagy telefoncsere miatt. Ezen felül még számíthatunk egy olyan modulra, ami nem csak valós idejű, de körökre osztott többjátékos üzemmódot is támogat, olyat, amit például a Draw Something is használ. Lenne beépített chat modul, mint mondjuk a Kongregate.com oldalán, illeve megjelenhet egy egységes felület a kitüntetések, érmek megjelenítésére is.

Az Android Police semmilyen egyéb hivatalos jelzést nem talált, se nem kapott a Google-től arra vonatkozóan, hogy valóban készül egy ilyen megoldás, de ennek ellenére arra számítanak, hogy a Google I/O-n ez is a bemutató része lesz, s a rendszer már most közel végleges állapotban van. Az igazságra már csak egy hónapot kell várni, a San Francisco-i Google I/O májusban sok kérdést megválaszolhat majd.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 06:21

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.