Szerző: Koi Tamás

2013. április 17. 15:37:00

Másodpercek alatt feltölthet a jövő mobilos akkuja

Elképesztő mértékben javulhat a kis méretű áramcellás akkumulátorok teljesítménye a jövőben, ha kereskedelmi közegben is bevethetővé válik az az új akkumulátor-technológia, melyen egy amerikai egyetem kutatói dolgoznak. Az új technológia révén olyan akkumulátorok építhetők, melyek másodpercek alatt feltöltenek és sokkal kisebbek a jelenlegi megoldásoknál.

Új, a jelenleginél jóval hatékonyabb áramcellás akkumulátor-technológián dolgozik az Illinois Egyetem egyik kutatócsoportja. Az új, elsősorban mobil eszközökbe és hordozható elektronikai berendezésekbe építhető áramforrásokhoz fejlesztett technológia a kutatók szerint a manapság felkapottnak számított szuperkondenzátorokat is felülmúlja teljesítményben, emellett az akkumulátorok mérete is jelentősen csökkenhet az új belső felépítés révén. A kutatók reményei szerint az eljárás kiemelkedik majd az eddigi próbálkozások közül, melyek a kompakt akkumulátorok teljesítményének növelésére hivatottak.

A kutatók által fejlesztett áramforrás-szerkezet merőben eltér a jelenleg általánosan alkalmazott lítiumion-áramforrásoktól. Az elképzelés szerint az anód és a katód egy speciális, 3D-s mikrostruktúrát alkot, így jóval több energiát képest tárolni kompakt méret mellett, mint a hagyományos lítiumionos áramforrások. A rendszer további előnye, hogy a kisütött akkumulátor gyakorlatilag másodpercek alatt feltölthető.


A Illinois Egyetem illusztrációja a mikroelektródák szerkezetéről

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Az eddigi kutatási eredmények szerint egy ilyen struktúrával egy mobiltelefonba épített akkumulátor változatlan méret mellett akár harmincszor nagyobb teljesítmény leadására képes, illetve változatlan teljesítmény mellett az akkumulátor méretét lényegében egy SIM-mel egyenlővé lehet tenni. Az újratölthető akkumulátorok a jelenleg piacon lévő megoldásoknál ezerszer gyorsabban feltölthetők.

Az új akkumulátor-mikrostruktúra egyetlen szépséghibája, hogy egyelőre csupán elméletben mutat szépen, a kutatók eddig nem tudtak működőképes példányt produkálni az áramforrásból. A csapat jelenleg a gyártási költségek lefaragásán és az elektronikai eszközökkel való integráció egyszerűbbé tételén dolgozik, kereskedelmi bevezetésről egyelőre szó sincs.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 02:36

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.