Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A 4G-s aukció miatt vizsgálják a brit hírközlési hatóságot

Koi Tamás, 2013. április 15. 16:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Vizsgálat indul a brit hírközlési hatóság, azaz az Ofcom év elején lezárult 4G-s frekvenciaaukciója kapcsán Nagy-Britanniában. A hatóság által sikeresnek nyilvánított frekvenciaaukción lényegesen kisebb összeg folyt be a vártnál.

hirdetés

Vizsgálatot indít az Angol Állami Számvevőszék (National Audit Office, NAO) a helyi hírközlési hatóság által február második felében lezárt 4G-s frekvenciaaukció kapcsán, miután a több mobilszolgáltató részvételével lebonyolított átverésen az eredeti költségvetési tervezethez képest több mint egymilliárd angol fonttal, átszámolva csaknem négyszázmilliárd forinttal kevesebb bevétel folyt be.

Az Ofcom február 20-án hirdetett eredményt a szigetország eddig legnagyobb frekvenciaaukciójában, ahol a kiterjedt LTE-hálózatok építésére, valamint a nagyvárosi hálózatok kapacitásának növelésére alkalmas spektrumokat bocsátották licitre. Az Ofcom aukcióján összesen 2,34 milliárd angol fontért jutott hozzá 250 MHz-nyi spektrumhoz öt piaci szereplő. Ezek közül négy már régóta működő mobilszolgáltató (O2 UK, EE, Vodafone, 3 UK), egy pedig a BT csoport tagja, a Niche Spectrum Ventures. Ez az összeg jelentősen elmarad a korábbi várakozásoktól, melyek körülbelül 3,5 milliárdos bevétellel számoltak - szakértők szerint az alacsonyabb licitösszeghez hozzájárult, hogy a brit aukción nem volt fenntartva blokk új belépőknek, illetve csak két frekvenciasávban tartottak árverést.


Az Ofcom épülete a Temze partján: kevés pénz folyt be

A NAO brit munkáspárti beadványra kezdeményezett vizsgálatot, bár az egyelőre nem világos, hogy ez milyen formát fog ölteni és mi lehet a végkimenetele. Az Ofcom a vizsgálat ellenére is kitart amellett a véleménye mellett, hogy a frekvenciaaukció sikeres volt és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. "Az aukció élénkíteni fogja a versenyt, hiszen négy társaságnak is lehetőséget adott arra, hogy 4G-s hálózatot építsen ki. Az aukció elsődleges célja éppen ez volt, illetve a lefedettség növelése, nem pedig a bevétel maximalizálása" - nyilatkozta képviselője útján a hatóság.

Csehországban éppen fordított helyzet miatt fújta le a tavaly előkészített frekvenciaaukciót a helyi hírközlési hatóság. Ott túl magasra szökött a lciitösszeg, ami a hatóság szerint a verseny élénkítése helyett az árak növekedéséhez vezethetett volna. A CTU idén nyáron új keretek közt újra kiírja az aukciót, melyen egy elkülönített frekvenciablokkot kaphat egy esetleges negyedik mobilszolgáltató.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.