Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Folyamatos újraindulást okozó patchet vont vissza a Microsoft

Bodnár Ádám, 2013. április 15. 09:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A múlt heti patch kedd keretében érkezett egyik frissítés végtelen újraindulási ciklust okoz Windows Vista, Windows 7 és Windows Server 2008 R2 rendszereken. A Microsoft azt tanácsolja a felhasználóknak, távolítsák el.

hirdetés

Problémás patchet adott ki a múlt héten a Microsoft, amelyet azóta el is távolítottak az automatikus frissítőszolgáltatásból és a felhasználókat is arra kéri a cég, távolítsák el azt a rendszerükről. A számos gépen gondot okozó, az operációs rendszert bizonyos körülmények mellett végtelen újraindításba kergető MS13-036 frissítés az NTFS kernelmódú driverének hibáját hivatott javítani Windows Vista, Windows 7 és Windows Server 2008 és 2008 R2 rendszereken.

A patch telepítése után egyes gépek "STOP: c000021a {Fatal System Error}" hibaüzenettel leálltak, mások folyamatosan újraindultak és minden bootnál lemezellenőrzést végeztek. Később kiderült, a javítás inkompatibilis egyes Kaspesky biztonsági termékekkel - a problémát a Kaspersky is megerősítette, az Endspoint Protection 8 és Anti-Virus 6.0 érintettségét jelezve. A jelenlegi információk szerint a javítás leginkább a portugál nyelvű Windowsokat érinti, a legtöbb hibajelentés Brazíliából érkezett.

A Microsoft ettől függetlenül arra kéri az összes felhasználót, akik telepítették a javítást, hogy távolítsák el azt a gépükről, és ha lehet, előtte ne indítsák újra. A patch eltávolítható a Vezérlőpulton keresztül, ahol a KB2823324 frissítést kell uninstallálni, de az eljárás parancssorból is végrehajtható (wusa.exe /uninstall /kb:2823324 /quiet /norestart), távoli gépről pedig a Psexec -d -s remotemachine wusa.exe /uninstall /kb:2823324 /quiet /norestart PowerShell-parancs kiadásával távolítható el a hibás javítás. Ha már települt a patch és a rendszer folyamatosan újraindul, az utolsó helyreállítási ponthoz történő visszatéréssel orvosolható a probléma, a részletes útmutató megtekinthető a Microsoft weboldalán.

Az MS13-036 frissítést időközben újra kiadta a cég, immár a problémát okozó rész kihagyásával, így aki most telepíti vagy kapja meg automatikus frissítésen keresztül, már nem szembesül a végtelen újraindulással. A patch egyébként "fontos" besorolású, vagyis az eltávolítása, vagy fel nem telepítése nem teszi ki kritikus sebezhetőségnek a számítógépet.

Nem ez az első eset, hogy a Microsoft kénytelen visszahívni egy hibás javítást. 2008-ban például a Vista SP1-et megelőző patch kergette végtelen újraindulásba a gépeket, 2010 februárjában pedig a Windows XP-hez kiadott javítás okozott folyamatos rendszerösszeomlásokat egyes PC-ken - később kiderült, hogy ezek a TDSS rootkittel fertőzöttek voltak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.