Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 11. 11:04

Oracle: big data világpremier Siófokon

Idén Siófokon tartották az Oracle-felhasználók éves dzsemboriját. A látogatók elsőként hallhattak egy újdonságról, a Big Data Appliance X3-2 Starter Rack konfigurációról, ami a korábbinál alacsonyabbra teszi a belépési küszöböt az Oracle-féle big data világba.

A siófoki HOUG 2013 esemény egyik big datáról szóló előadásán érkezett a hír, hogy az Oracle a korábbinál kisebb konfigurációban is piacra dobja Big Data Appliance integrált rendszerét - az információt Sárecz Lajos vezető értékesítési konzultáns két nappal a nemzetközi premier előtt osztotta meg a hallgatósággal, ilyen tekintetben tehát "világpremier" helyszíne volt a HOUG.

Big data, kisebb méretben

A 2011-es Oracle OpenWorld konferencián mutatkozott be a nagy adattömegek feldolgozására szánt Big Data Appliance, amelyet 2012 eleje óta lehet hivatalosan megvenni. A Big Data Appliance 2U kivitelű, kétfoglalatos Xeon-alapú Sun Fire X3-2L szerverekre épül, amelyek egyenként 12 processzormagot, 48 gigabájt memóriát és 2 terabájt háttértárat vonultatnak fel - a csomópontokat QDR infiniBand interfész kapcsolja össze. A Big Data Appiance esetében a legkisebb vásárolható mennyiség az egy teljes rack, ami a tavaly őszi frissítés óta 18 szervert jelent 288 Xeon E5 2660 processzormaggal, 1152 gigabájt memóriával és 648 terabájt háttértár-kapacitással. A teljes rack lsitaára 450 ezer dollár (plusz a szokásos 12 százalékos éves követési díj).

A vállalat feltehetően úgy látta, az ügyfelei szeretnék kisebb lépéssel, olcsóbban kezdeni a big data projektjeiket, ezért most elérhetővé tette az X3-2 Starter Rack konfigurációt, amely 18 helyett 6 csomópontot jelent, arányosan kevesebb processzort (96 mag), memóriát (384 GB) és háttértárat (216 TB). Emellett megjelent a kínálatban a Big Data Appliance X3-2 In-Rack Expansion termék, amely révén további 6 szerverrel bővíthető egy Big Data Appliance konfiguráció. Ezek segítségével egy szervezet elkezdheti "kicsiben" a rendszer használatát, majd igény esetén skálázhatja azt. A 6 csomópontos "indulócsomag" listaára 160 ezer dollár és ugyanennyiért vásárolható meg a bővítőcsomag is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az indulócsomag a "nagy" Big Data Appliance-hez hasonlóan rackszekrénybe szerelve, kábelezve, telepítve, integrálva érkezik, a szerverek mellett benne van az InfiniBand switch és egy Cisco management switch is, valamint elő van készítve egy Exadatához történő kapcsolódásra is. Ezt a rendszert lehet In-Rack Expansion modulokkal bővíteni, a bővítésként megvásárolt szerverek eltérő generációjúak is lehetnek, azaz nem szükséges a régebbiekhez nyúlni.

A Big Data Appliance szoftveres alapja az Oracle Linux, amelyen, mint annyi más "big data" rendszer esetében, az Apache égisze alatt fejlesztett, nyílt forrású Hadoop keretrendszer fut - az Oracle választása a Cloudera-féle disztribúcióra esett, erre épül rá a Cloudera Manager, illetve az Oracle nyílt NoSQL adatbázisa, valamint az R adatelemző célnyelv Oracle-féle változata. Érdemes megjegyezni, hogy a Big Data Appliance-en futó összes szoftver nyílt forrású és ingyenes, fizetni a más rendszerek felé átjárhatóságot biztosító konnektorokért kell, ezek egyenként 2000 dollárba kerülnek.

Bérelhető is

Az Oracle azt is közölte, a Big Data Appliance mostantól infrastruktúraszolgáltatás keretében is beszerezhető - emlékeztetőül, az Oracle-féle IaaS azt jelenti, hogy az eszközt a vállalat az ügyfél adatközpontjában helyezi üzembe és havi előfizetési díjért teszi elérhetővé számára, miközben az üzemeltetésről maga gondoskodik. A konstrukcióban a vevő három évig használhatja az eszközt, amelyet nem egyben kell kifizetnie, az Oracle 36 egyenlő részletben számlázza ki az árat, illetve a támogatás költségét.

A kisebb indulókonfiguráció, valamint az IaaS bérlési konstrukció elméletben a magyar vevőkhöz is közelebb hozza az Oracle célrendszerét, ugyanakkor nem lennénk meglepve, ha még sokat kellene várni az első hazai sikersztorira - egy nemrégiben az Oracle megbízásából készült felmérés szerint ugyanis az EMEA régió cégei egyáltalán nem tartják fontosnak a big datát, ennek megfelelően keveset is tudnak róla.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról