Szerző: Koi Tamás

2013. április 10. 14:47

Csehország várja a negyedik mobilszolgáltatót

Várhatóan idén nyáron újra licitálhatnak a csehországi mobilpiac szereplői több aukcióra bocsátott frekvenciablokkra is, melyeken a későbbiek során elsősorban mobil szélessávú szolgáltatást nyújthatnak majd az operátorok. A hatóság új feltételrendszere alapján szinte biztos, hogy új szereplő érkezik a cseh piacra.

Közzétette a CTU, azaz a cseh hírközlési hatóság az új, várhatóan idén nyáron induló frekvenciaaukció kiírási feltételeinek vázlatát, mely alapján a szervezet idén újból megpróbálkozik azzal, hogy a szabadon lévő, illetve a rövidesen felszabaduló, elsősorban mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására alkalmas frekvenciablokkokat értékesítse. A CTU előző hónapban fújta le a korábbi aukciót, meglehetősen szokatlan indokkal: a licit túl magasra szökött.

Az új kiírási feltételek ugyan a kezdő licitösszegről és a várható bevételről nem szólnak, ugyanakkor tartalmaznak néhány lényeges változást a márciusban meghiúsult aukcióhoz képest. Az egyik legfontosabb különbség, hogy a CTU a 800 MHz-es sáv egy kétszer 10 MHz-es duplex blokkját immár új piaci belépő számára különíti el, ami jó eséllyel egyet jelent azzal, hogy a jelenleg háromszereplős cseh piac újabb versenyzővel fog bővülni, mely feltételezhetően elsősorban a mobil szélessávú szolgáltatásra fogja kihegyezni portfólióját.


Vodafone-reklám Prágában: a (verseny)helyzet fokozódik

Szintén lényeges változás, hogy a szabályozó hatóság a szolgáltatók számára nagyobb csomagokban kívánja értékesíteni a szabad blokkokat, vagyis a cégek egy bizonyos minimál szint alatt nem licitálhatnak frekvenciára. Szigorodik a kilépés feltételrendszere is, a szolgáltatók így az egész eljárás során összesen két alkalommal ejthetik a licitet szankció nélkül, emellett a licitkörök száma is nő. A szolgáltatóknak május elejéig van lehetőségük véleményezni az új feltételrendszert, az aukció a lebonyolító tendereztetése után, várhatóan júniusban kezdődik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A márciusban végül eredménytelenül zárult cseh frekvenciaaukción a 800, 1800 és 2600 MHz-es frekvenciasávok összesen 40 blokkját bocsátották licitre - ezek a frekvenciák elsősorban gyors, LTE-alapú mobil szélessávú szolgáltatás nyújtására alkalmasak. A tavaly nyáron meghirdetett aukcióra összesen négy szereplő, három inkumbens (Telefonica Csehország, T-Mobile Csehország és Vodafone Csehország), valamint egy új belépő a PPF Mobile Services befektetői csoport jelentkezett - utóbbi nem mellékesen az ország leggazdagabb emberéhez köthető.

Az új cseh aukció feltételei egyébként rímelnek azzal az aukciós stratégiával, melyet több ország is alkalmaz a régiónkban. Az osztrák szabályozó szerv idén ősszel szintén dedikál 800 MHz-es (és 2600 MHz-es) blokkot új piaci belépőnek, a cseh és az osztrák piac közti lényeges különbség ugyanakkor, hogy míg Csehországban európai viszonylatban a legdrágábbak közé tartoznak a mobilszolgáltatások, addig Ausztriában pont fordított a helyzet. Ráadásul nyugati szomszédunknál éppen most konszolidálódott a piac, miután a Hutchison Whampoa felvásárolta a France Telecom helyi leányvállalatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról