Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 8. 10:52

Elkészült az OpenStack hetedik kiadása, a Grizzly

Hosszú változáslistát kapott az OpenStack legújabb kiadása, minden komponens alaposan megújult. Általánosan bővült a támogatott külső eszközök és szoftverek köre, de a komponensek együttműködése is egyre szorosabb.

Továbbra is hatalmas sebességgel fejlődik a nyílt forráskódú OpenStack. A NASA-s gyökerekkel rendelkező szoftverréteggel virtualizált-automatizált adatközpont, vagyis privát vagy nyilvános infrastruktúraszolgáltatás (IaaS) építhető. A projekt mára nagy vállalatközi szövetséget tudhat a háta mögött, olyan óriásokkal mint az AMD, az Intel, a Canonical, a Red Hat, a Cisco, a Dell, a HP, az IBM vagy VMware. Az OpenStack múlt héten kiadta a rendszer legfrissebb változatát, a Grizzly kódnevű verziót.

Mit ad a Grizzly?

Az OpenStack egyik központi eleme a Nova kódnevű Compute komponens, amely a virtuális gépek automatizált kezelését végzi - ez a modul származik egyébként a NASA-tól. A Nova legújabb kiadása immár támogatja az elosztott klasztereket is, az új NoDB architektúra pedig csökkenti a központi adatbázistól való közvetlen függést. A Compute szélesebb támogatást ad az ESX, KVM és Hyper-V hypervisorokhoz, a nyers vas kiosztása pedig új képességekkel gazdagodott, valamint megjelent a fizikai hálózati eszközök működés közbeni cseréjének lehetősége.

A Swift kódnevű Object Storage komponens a Rackspace-től ered, feladata a fájlalapú tárolás megvalósítása. Az új kiadásban megjelentek a felhasználói és értékesítői kapacitás kvóták, valamint a lehetőség, hogy tömeges műveleteket hajtsunk végre nagyobb klasztereken is (törlés, automatikus kitömörítés). Az előző kiadásban megjelent blokk-alapú tároló (Cinder) intelligens ütemezőt kapott, amely a feladattól függően képes a tárolóterületet kiosztani és immár támogatja backend tárolóként az EMC, a HP, IBM, Net App és Red Hat Gluster termékeit is az új meghajtóprogramoknak köszönhetően.

Az OpenStack hálózati modulja, a Quantum már képes együttműködni az Open vSwitch, a Cisco UCS/Nexus, Linux Bridge, Nicira, Ryu OpenFlow és NEC OpenFlow mellett a Big Switch. a Hyper-V, PlumGrid, Brocade és Midonet eszközeivel is. Javult a hálózati szoftver skálázódása is, az L3, L4 és DHCP feladatokat immár megosztva több szerver is elláthatja Megjelent egy új keretrendszer és API az LBaaS (Load Balancing as a Service) szolgáltatáshoz, így a jövőben fejlődhet ez az elem is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Horizon kódnevű OpenStack Dashboard a rendszer webes felületű üzemeltetői panelje. A Grizzly kiadásban ez több nyelvi lokalizációval bővült és javult a felhasználói élmény is. Újdonság, hogy néhány, korábban megjelent funkciót végre kivezettek a kezelőfelületre is, így ezekért sem kell lenyúlni a parancssorhoz. Jó hír, hogy a Dashboard visszafelé kompatibilis az OpenStack előző, Folsom kiadásával, így cserélhető csak a kezelőfelület, nem szükséges a teljes rendszert egyben váltani az újdonságok kihasználásához.

Vannak újdonságok az autentikációs modul (Keystone) oldalán is, amely az egész rendszer hitelesítéséért és jogkezeléséért felel. Megváltozott a tokenek formátuma, elsősorban a magasabb teljesítmény érdekében. Okosodott a többérlős forgatókönyvek támogatása, a csoportok, megszemélyesítés, szerepalapú hozzáférés és a jogosultságdelegációs képességek is bővültek.

A Grizzly után az abc-sorrend szerint a Havana érkezik, várhatóan október folyamán. A Havana két fontos újdonságot hoz majd, a Ceilometer immár az alaprendszer részévé válik, bevezeti a központi mérést és monitorozást, a Heat pedig sablonalapú kiépítést tesz lehetővé, ami sokat gyorsít majd egy-egy OpenStack implementáció beüzemelésén.

"A Ceilometer jelenleg inkubált státuszban van, ez az utolsó lépcsőfok az alaprendszer részévé válás előtt, vagyis még nem rendelkezik hivatalos támogatással, az érdeklődők azonban tesztkörnyezetben már most kipróbálhatják. Az inkubációs periódus alatt a modul bekerült a CI (Continous Integration) rendszerbe és az alaprendszerre is vonatkozó minőségbiztosítási és tesztelési eljárásoknak vetik alá. A Ceilometer meglehetősen nagy űrt tölt be, mivel szükséges az elszámolási és számlázási rendszerek illesztéséhez. Egyelőre a Ceilometer kifejezetten sikersztorinak számít, rendkívül gyorsan fejlődik, egyes szolgáltatók pedig már éles üzemben használják." - mondta a HWSW-nek Kiss Márton, a hazai OpenStack user group alapítója.

A Grizzly forráskódja már elérhető a projekt GitHub oldalán (a szokásos Apache 2.0 licenc mellett), a lefordított, előcsomagolt szoftver pedig a következő hetekben lesz elérhető. A Grizzly változásairól részletesebben itt lehet olvasni.

Magyarországon is erősödik

Az OpenStack iránti érdeklődés világszerte egyre erősebb, nemrég az IBM jelentette be, hogy összes felhős szolgáltatását erre a platformra állítja át, a jövő heti portlandi éves konferencián pedig az Ebay/PayPal jelenti majd be az átállást. A régiónkban is gyorsan a figyelem középpontjába került a rendszer, beindult a budapesti OpenStack meetup, a közösség pedig Zágrábban, Belgrádban és Lengyelországban is beindulni látszik. Május végén egy regionális, egy napos OpenStack rendezvényre is sor kerül, amelyek részt vesz az OpenStack Foundation vezérigazgatója, Jonathan Bryce is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról