:

Szerző: Folyó Gergely

2013. április 4. 16:12

Bezárta a Disney a LucasArtsot

Nem sokkal azután, hogy felvásárolta a Lucas-birodalmat, a Disney bezárta a kalandjátékairól és Star Wars-játékairól ismert LucasArtsot. A döntés nem meglepő, a fejlesztőcég egyáltalán nem illett a Disney stratégiájához, és már csak árnyéka volt önmagának.

Tavaly ősszel egy emberként rántottak fénykardot a Star Wars-rajongók, mikor a Disney bejelentette: 4,05 milliárd dollárért felvásárolta a teljes Lucas-birodalmat, és a Csillagok háborúja-sorozatot is folytatni fogja. Noha a Marvel képregénykiadó bekebelezésével a Disney már bebizonyította, hogy nem kell tőle tartani, a közösség aggodalma nem volt hiábavaló, mert áldozata mégis lett az ügyletnek: 31 év működés után bezárták a LucasArts játékfejlesztő stúdiót.

Végleg vége

A LucasArts bezárásáról először a Kotaku adott hírt, a blog úgy értesült, hogy a fejlesztőcsapattól mindenkit, vagyis körülbelül 150 embert küldtek el, ezzel együtt pedig valamennyi fejlesztés alatt álló játékát is törölték. A Disney nem sokkal később a Game Informernek erősítette meg a híreket: “Miután értékeltük a helyzetünket a játékpiacon, úgy döntöttünk, hogy a LucasArtsot a belső fejlesztésekről átállítjuk a licencelési modellre, így minimalizálhatjuk a vállalat kockázatát, miközben szélesebb portfóliót építhetünk ki a minőségi Star Wars-játékokból” - olvasható a hivatalos közleményben.

Star Wars-játékok tehát továbbra is készülnek majd, viszont a fejlesztési munkálatokat külsős csapatoknak szervezi ki a Disney. Tudomásunk szerint a LucasArts a közelmúltban két játékon dolgozott, a Coruscant alvilágában játszódó, fejvadászos Star Wars 1313-on, illetve a birodalmiak és a lázadók csatáit felelevenítő multiplayer FPS-en, a Star Wars: First Assaulton. A Disney hangsúlyozta, hogy szimplán modellváltásról van szó, a vállalat továbbra is hisz a játékiparban, így az sem kizárt, hogy az említett címek fejlesztését egy másik stúdió viszi majd tovább - a Kotaku értesülései szerint erre minimális az esély egyébként.

01:34
 

Star Wars 1313 Gameplay Trailer

Még több videó

Lehetett sejteni

A LucasArts bezárása valójában nem meglepő döntés a Disney részéről. A vállalat körülbelül két évvel ezelőtt stratégiát váltott, aminek részeként úgy határozott: kevesebb dobozos játékot fejleszt konzolokra és számítógépekre, és inkább a letölthető címekre, a mobiljátékokra és a közösségi platformokra koncentrál. Ennek nyomán több fejlesztőstúdióját is leépítette, legutóbb éppen Warren Spector csapatát, ami jókorát hasalt az Epic Mickey című akció-platformjáték folytatásával. A Disney jelenleg egyetlen nagyobb konzolos címet tart talonban, ez a Skylanders üzleti modelljére építő Disney Infinity.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez alapvetően nem jelentené a LucasArts szükségszerű bezárását, de nem sok jót sejtetett, hogy a hírek szerint a Star Wars felvásárlása után azonnal felfüggesztettek a csapatnál minden fejlesztést, és a munkaerő-toborzás is leállt. A döntést minden bizonnyal megkönnyítette, hogy az utóbbi években a LucasArts már csak árnyéka volt önmagának, és a fejlesztést jobbára külsős csapatokra, például a BioWare-re, a Pandemic Studiosra vagy a Traveller’s Talesre bízta. A jelenlegi konzolgeneráció alatt egyetlen értékelhető, saját fejlesztésű címet adott ki a LucasArts, ez a Star Wars: The Force Unleashed volt.

A LucasArtsot tehát legfeljebb nosztalgiából lehet sajnálni: az egykor Lucasfilm Games néven indult kiadó-fejlesztőcég szárnyai alatt több emlékezetes Star Wars- és Indiana Jones-játék, illetve nem egy klasszikus kalandjáték mutatkozott be az elmúlt 31 év során, köztük a Maniac Mansion, a Monkey Island sorozat, a Zak McKracken and the Alien Mindbenders, a Day of the Tentacle, a Full Throttle, a Sam and Max, a Grim Fandango - a címeket még felsorolni is hosszadalmas.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.