Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 5. 09:06

Végre együttműködik a régivel az új Exchange Server

A Microsoft végre kiadta az Exchange Server 2013 első nagyobb frissítését, ami lehetővé teszi a korábbi verziókról történő áttérést.

Tavaly októberben vált elérhetővé az új generációs Office-termékek végleges kódja, köztük az Exchange Server 2013-é is. A terméket azonban egészen eddig csak "zöldmezős" telepítésben lehetett használni, hiányzott az Exchange 2010-zel és korábbi verziókkal együttműködést biztosító frissítés, amely a migráció nélkülözhetetlen kelléke.

A Microsoft kiadta az Exchange Server 2013 Cumulative Update 1-et (CU1), amely elsőként képes együttműködni a helyben telepített régebbi Exchange-verziókkal - az ilyen konfigurációk építésével és üzemeltetésével kapcsolatban a Planning and Deployment dokumentáció ad részletes felvilágosítást. A hivatalos Exchange-blogon nyilvánosságra hozott információk szerint a CU1 a korábbiaktól eltérően nem a rollup infrastruktúrát használja, vagyis nem egy Exchange Server 2013 RTM-re kell  telepíteni, hanem teljesen önálló build. Persze a meglevő szerverek is frissíthetők rá.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nem jellemző egy szervezeten belül többféle Exchange-verzió egyidejű használata, ez alól a verzióváltás jelenti a kivételt, ebben az esetben az "együttélés" szükséges  - ezt teszi lehetővé a most kiadott Cumulative Update 1 (build szám: 15.0.620.29), amellyel a szervezetek megkezdhetik a migrációt az új változatra.

Amennyiben az első Exchange Server 2013-at telepítjük meglevő környezetbe, Client Access Servert és Mailbox Servert egyaránt installálni kell. A verzióváltáshoz érdemes tudni, hogy Exchange Server 2007 környezetben a 2013-ra frissítés után már nem használható Exchange Server 2010 - amennyiben ennek a szervezet szükségét látja, a 2013-ra frissítés előtt kell egy Exchange Server 2010-et telepítenie mind a négy szerepkörrel. Ameddig egy verzió szerepköre aktív, addig továbbiak is telepíthetők azonos környezetbe.

A migráció előkészületeiről és a Cumulative Update 1 funkcionális újdonságairól további részletes információk a hivatalos Exchange-blogban és a kiadási jegyzékben olvashatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról