Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 3. 14:14

4 terabájtos asztali merevlemez a Seagate-től

4 terabájtos asztali merevlemezt dobott piacra a Seagate. Ez az első olyan meghajtó a világon, ami 4 tányérral ér el ekkora kapacitást, ennek köszönhetően az ára is alacsonyabb a korábbi termékeknél.

A Seagate bemutatta ST4000DM000 merevlemezét, amely a világon elsőként 4 pörgő tányérral ér el 4 terabájtos kapacitást - a korábbi modelleknek ehhez legalább 5 tányérra volt szüksége. A 4 tányér előnye, hogy az eszköz könnyebb és olcsóbb lehet, fogyasztása alacsonyabb, zajszintje pedig kisebb mint az öt tányéros, azonos fordulaton pörgő meghajtóké. A Seagate korábbi 4 terabájtos meghajtói 5 tányért használtak.

A korábbi Barracuda sorozat folytatásának tekinthető, egyszerűen csak Dekstop HDD-nek nevezett termékcsaládba illeszkedő meghajtó szabványos 3,5" helyre illeszkedik, 6 Gbps SATA felületen csatlakozik a vezérlőhöz. Átlagos írás/olvasási sebességnek 146 MB/s, maximális folyamatos olvasási sebességnek pedig 180 MB/s értéket ad meg a gyártó - érdekes módon mindkettő alacsonyabb a 3 terabájtos változaténál (150, illetve 210 MB/s), amely 3 tányérral rendelkezik. A meghajtóban 64 megabájt cache memória kapott helyet.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Seagate 189 dolláros végfelhasználói árra lőtte be az új meghajtót, ami jóval alacsonyabb a most piacon levő 4 terabájtos diszkek áránál - a szintén 7200-as fordulatú 3,5" kivitelű Hitachi Deskstar 0S03355 250 dollár körüli áron kapható jelenleg, a Western Digital hasonló paraméterekkel (4 TB, 7200/perc fordulat, SATA3, 64 MB cache) rendelkező diszkjéért pedig közel 400 dollárt kérnek az amerikai online áruházak - igaz, utóbbi Enterprise kategóriás meghajtó, az árcímkéje is ehhez igazodik. A dollár magas árfolyama és a 27 százalékos ÁFA miatt a Seagate új meghajtója itthon várhatóan 50 ezer forintnál is többe kerül majd az üzletekben.

Adja magát a kérdés, hogy miért érdemes egy 4 terabájtos diszket vásárolni például 2 darab 2 terabájtos helyett, közel ugyanannyiért. Egyértelmű válasz erre nincsen, azonos kapacitás mellett nagyobb teljesítmény hozható ki RAID tömbbe szervezett 2 terabájtos lemezekből, azonban ezek több helyet foglalnak és fogyasztásuk, valamint zajuk is magasabb mint egy meghajtóé. Másfelől lehetnek olyan számítógépházak, illetve szórakoztató eszközök (pl. médialejátszó, settop box), ahol nincs hely két meghajtónak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 15:53

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.