Szerző: Koi Tamás

2013. április 2. 11:24

Felsőbbrendűvé teszi a RED-előfizetőket a Vodafone

Májustól több hálózati erőforráshoz férhetnek hozzá a mobilnet-szolgáltatás használata közben a Vodafone RED Super tarifacsomag előfizetői. Az operátor emellett felhőalapú tárhelyet is kínál a prémium szolgáltatás mellé.

Május elejétől műszaki szempontból is kiemelten kezeli a prémium kategóriás, RED Super tarifájára előfizető ügyfeleket a Vodafone Magyarország. A két év hűségidő mellett havonta 22 ezer forintba kerülő tarifa használóinak a szolgáltató "prémium szolgáltatás minőséget" biztosít, ami lényegében annyit jelent, hogy a RED Super előfizetők egy adott cellán belül több hálózati erőforráshoz férhetnek hozzá mint a többi, publikus tarifacsomagra előfizető ügyfelek.

A Vodafone május 2-től hatályba lépő általános szerződési feltételei szerint a szolgáltató a RED Super tarifacsomagok esetében a dinamikus szolgáltatásminőség-szabályozó rendszerben (QoS) kiemelt, vagyis Gold státuszt biztosít az előfizetőknek. Ez a hálózat aktuális terheltségétől függően - a mobiladat szolgáltatásokra vonatkozóan - a legmagasabb elérhető sávszélességet biztosítja az ügyfélnek, akár úgy is, hogy ideiglenesen a többi előfizető számára rendelkezésre álló erőforrások mennyiségét csökkenti.

Ez a státusz nem befolyásolja a szolgáltató által vállalt garantált sávszélesség-értékeket (ami egyébként jelenleg 0 kbps letöltési és feltöltési irányban egyaránt), illetve egyik ügyfélnél sincs hatással az egyéb, kötelezően előírt szolgáltatásminőségi paraméterekre, a hangszolgáltatások minőségére, például a hívásfelépülési időkre. A magasabb prioritás emellett csak a RED Super tarifacsomagban foglalt 4 gigabájtos adatmennyiség eléréséig érvényes.

Bár a szolgáltatásminőség szabályozására eddig is megvolt minden lehetőségük a mobilszolgáltatóknak, ennyire nyíltan egyik operátor sem vállalta fel a publikus díjcsomagok esetében, hogy bizonyos előfizetők számára hálózati terheléstől függően nagyobb prioritást biztosít. Egyes hálózati erőforrásokhoz, így például az LTE-hálózathoz eddig ugyan csak bizonyos díjcsomagok előfizetői számára adott hozzáférést a Magyar Telekom, de ez a korlátozás éppen április elsejétől szűnt meg gyakorlatilag teljesen, hétfő óta ugyanis szinte az összes, adatforgalmat is tartalmazó díjcsomaggal elérhetővé vált a gyorsabb hálózat.

A Vodafone májustól a RED tarifacsomagok előfizetői számára nem csak magasabb prioritást, hanem extra mennyiségű felhőalapú tárhelyet is biztosít, melyet okostelefonról és PC-ről egyaránt el lehet érni. A RED szolgáltatás részeként a Standard díjcsomaggal 2+5 GB, míg a Super díjcsomagnál 2+15 GB tárhely vehető igénybe. A szolgáltatás használatához rövidesen egy androidos alkalmazást is elérhetővé tesz a Vodafone a Google Play Store-ban.

a címlapról