Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 2. 16:22

A Windows 8 terjedési üteme továbbra is a Vistáé alatt

Továbbra is alig terjed a Windows 8, a Net Applications által nyilvánosságra hozott számok alapján az operációs rendszert öt hónappal a hivatalos megjelenése után a Windowst választó internetezők kevesebb mint 4 százaléka használja - ennél még a Vista is jobban állt a maga idejében.

Öt hónappal a megjelenése után sem tudott számottevően javítani elterjedtségén a Windows 8, derül ki a Net Applications által nyilvánosságra hozott számokból. A vállalat világszerte több mint 40 ezer weboldal látogatottsági adataiból gyűjti össze használati statisztikáit a böngészőkre és operációs rendszerekre.

5 hónap, 3,6 százalék

A 2013 márciusi adatok szerint a Microsoft legújabb operációs rendszerét a Windowst választóknak mindössze 3,6 százaléka használja - hogy ez öt hónappal a megjelenést követően mennyire alacsony érték, azt jól jellemzi, hogy még a szakma által bukásnak elkönyvelt Windows Vista is 5 százalékig jutott ugyanennyi idő alatt, a Windows 7 pedig már 10 százalék felett járt. Magyarországon még ennél is gyengébben teljesít a Windows 8: a Gemius Rankings webhasználati statisztikái szerint itthon 2,06 százalékos a részesedése az összes netező körében, ami a Windowst választók tekintetében 2,2 százalékot jelent.

Windows-változatok részesedése a megjelenés előtti és azt követő hónapokban (Forrás: Computerworld USA)

A Net Applications adatai alapján a Windows 8 tabletes használhatósága semmit sem segített az operációs rendszeren. A kifejezetteken ARM-os tabletekre írt Windows RT-t használók aránya 0,01 százalékkal, az operációs rendszerbe épített modern (korábban Metro) felületen böngészők aránya pedig mindössze 0,02 százalékkal növekedett februárhoz képest, derül ki az amerikai Computerworld cikkéből. Windows RT-t és "metrós" Internet Explorert az összes netező alig több mint 0,1 százaléka használt márciusban.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Vista és a Windows 8 némileg hasonló helyzetben van: mindkettő egy jól eltalált, a szakma által elismert operációs rendszert követ, azonban a megjelenésük körülményei egész mások. Amikor a Windows Vista piacra került, a PC-eladások még emelkedőben voltak, míg most csökkennek, elsősorban a tabletek terjedése miatt. A Windows 8-nak egyelőre nem sok esélye van utolérni a Vista terjedési ütemét sem - a Microsoft az év közepére ígért Windows Blue-val javíthat, kérdés, mennyire tudja ezzel megváltoztatni a felhasználókban kialakult negatív képet.

A Dellnek is fáj

Az új rendszer kedvezőtlen fogadtatása a PC-gyártóknak is fáj - a Microsoft több kritikát is kapott a hardvercégek oldaláról. Legutóbb a magántőkés kivásárlás előtt álló Dell ekézte Redmondot, az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyeletbe küldött dokumentumban azt állítva, PC-részlegének gyengélkedéséhez hozzájárult a Windows 8 "bizonytalan fogadtatása" is. A Dell szerint a PC-k frissítései ciklusa egyre nyúlik, ami "váratlan lassulást okoz a vállalati Windows 7 bevezetésekben".

A Microsoft a legutóbbi negyedéves eredménybejelentő tájékoztatóján arról beszélt, a vállalatoknál telepített PC-k 60 százaléka futtat már Windows 7-et. A Dell megjegyzése a Windows 7 migrációkkal kapcsolatban annak a jele is lehet, hogy a vállalatok egy része nem kívánja a közeljövőben frissíteni az operációs rendszerét és akár a terméktámogatás 2014 tavaszi lejárta után is kitarthat a Windows XP mellett. A másik lehetőség, hogy a cégek támogatás végén közeledtével tömegesen állnak át újabb verzióra - de hogy melyik lesz ez, azt egyelőre nem tudni. Jelenleg a Windows 7 esélyesebbnek tűnik a Windows XP vállalati leváltására, pedig a Windows 8-ba több olyan technológia is került, ami a vállalati használatot segíti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.