Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 29. 11:09

Keresővel váltja pénzre szabadalmait a Microsoft

Egészséges másodlagos szabadalompiac kialakulásáról álmodik a Microsoft, első lépésként az átláthatóságon javít saját szabadalmai kereshető listájával. A Google marad a nyitottabb hozzáállásnál, első körben a MapReduce-szabadalmakkal kapcsolatban vállalt önkéntes megnemtámadási korlátozást.

Az átláthatóság jegyében teszi kereshetővé szabadalmi portfólióját a Microsoft - jelentette be a vállalat. A bevallott cél egy egészséges másodlagos piac kialakítása, amelyen a szabadalmakhoz kapcsolódó jogok a részvényekhez hasonlóan adhatóak-vehetőek, a magas likviditás miatt pedig a piac képes jól beárazni a szellemi tulajdont. A Microsoft szerint a kereső elsődleges célja tisztázni, hogy az egyes szabadalmak pontosan kinek a tulajdonát képezik, egy peres eljárásban ugyanis szabadalomtrollok (a pereskedésen és licencelések kívül más gazdasági tevékenységet nem végző cégek) sokszor olyan licencekért követelnek pénzt, amivel nem is rendelkeznek.

A szabadalomlista a weboldalon kereshető azonosító szám, cím, bejegyzési ország, illetve a tulajdonos (a Microsoft vagy valamelyik leányvállalata) szerint. A szabadalmak listája le is tölthető egy CSV-fájl formájában és tovább kereshető például Excelben. A szabadalmakat, szövegüket sem a weboldal, sem a letölthető állomány nem tartalmazza, azt külön kell kikeresni más, amúgy bőséggel rendelkezésre álló forrásokból, például az amerikai Szabadalmi-és Védjegyhivatal oldalán (USPTO). Az adatbázisban szerepel a Microsoft 41 ezer világszerte bejegyzett szabadalma, így az a tizenkettő is, amit Magyarországon vettek lajstromba.

A Microsoft korábban már többször hangsúlyozta, hogy nem követi az Apple stratégiáját, szabadalomportfólióját nem használja arra, hogy a versenytársak termékeit távolt tartsa a felhasználóktól. A redmondiak célja egyszerűbb, licencmegállapodásokon keresztül pénzzé tenni a szellemi tulajdont, amely például a mobiliparban egészséges bevételt hoz az androidos telefonok után is. Nem mellékes, hogy e licenceknek is van piactorzító hatása, a készülékenként néhány dolláros licencdíj pontosan ennyivel rontja az androidos modellek versenyképességét.

Más utat jár a Google

A Google továbbra is szeret a hibás szabadalmi rendszer ellen küzdő lovag szerepében feltűnni. A legújabb lépés a MapReduce technológiára vonatkozó szabadalmak használatának önkéntes korlátozása. Eszerint a Google vállalja, hogy a szabadalmakat nem használja fel egyoldalú jogi támadáshoz, csupán olyan entitások ellen veti be védekezésként, amelyek szabadalmi pert indítanak ellene.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google döntését az indokolja, hogy a MapReduce mára komoly, széles körben elterjedt technológiává nőtte ki magát, ennek sorsát azonban némileg bizonytalanná tette a Google-féle tíz szabadalom. A Google ennek a bizonytalanságnak a megszüntetésére tett lépést azzal, hogy önkéntesen korlátozza magát, így a Hadoopra építő szoftverek illetve azt használó vállalatok biztosak lehetnek benne, hogy a Google nem indít jogi támadást a platform és a felhasználói ellen.

A Google vállalásai ugyanakkor nem teljeskörűek. A vállalás ugyanis csak szabad, nyílt forráskódú szoftverekre vonatkozik (az FSF vagy az OSI definíciója szerint). Ez nem zárja ki a kereskedelmi szoftvereket, amennyiben azok nyílt forráskódúak maradnak, a tulajdonosi szoftverekre azonban egyértelműen nem vonatkozik és ugyanígy kizárja a Hadoop-alapú célgépeket is. Ezzel a Google gyakorlatilag azt garantálja, hogy a nyílt forráskódú Hadoop-implementációk mentesek a licencelési kötelezettség alól, ami nagy könnyebbség a gyorsan épülő szoftveres ökoszisztéma számára.

A vállalásban egyelőre csak a MapReduce-hoz kapcsolódó tíz szabadalom szerepel, a Google azonban tervezi, hogy egyéb, a szabad szoftveres közösség számára kritikus fontosságú szabadalmakat is beemel majd a vállalásba és hasonlóképp licencmentessé teszi azokat. Ezt a lépést tehát saját bevallása szerint egyelőre inkább pilot-projektnek tekinti a Google, pozitív visszajelzés esetén pedig jobban kibővítheti azt. Mivel a vállalás végleges és visszavonhatatlan, érthető módon nem akarták összes szabadalmukat "elpazarolni" az első próbálkozással.

a címlapról