Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 28. 12:33

Felhasználói profilok a Chrome 26-ban

A Google szokásos 6 hetes frissítési ciklusában most megjelent Chrome 26 több fontos, jelentős újítást tartalmaz. Fejlettebb helyesírás-ellenőrzés képességek és egyedi profilok teszik felhasználóbarátabbá a böngészőt.

A Google Chrome 26 stabil verzióját március 26-án jelentette be a Google Chrome csapatból Dharani Govindan, szokás szerint egy blogbejegyzésben. Az új 26.0.1410.43-as verzió egyaránt elérhető Windows, Mac, Linux és Chrome OS rendszerekre is.

A nyelvhelyességi rendszer finomításával a béta csatorna használói már február óta imserkedhettek -  a nyelvtani és alaktani ellenőrzés is javult, illetve a támogatott nyelveken az ellenőrző arra is odafigyel például, hogy a kontextusnak megfelelő főnevek vannak-e a szövegben. Ezzel együtt megújult, frissített szótárakat is használ az új verzió és három új nyelv is bekerült a támogatottak közé: a koreai, az albán és a tamil. Azoknak a felhasználóknak, akik saját kifejezéseket adnak hozzá a szótárakhoz, jó hír, hogy ezután a a szinkronizáció ezekre is kiterjed, az egyedi szótárak is vándorolnak minden eszköz között. A Chrome 26 ezen felül tartalmaz még 11 biztonsági és a működést befolyásoló javítást is. Ezek közül kettő kritikus, hat közepes és három alacsony besorolású.

Felhasználói profilok

A frissítés a közösen használt gépeken számít igazán, illetve azokon, ahol mondjuk egy munkahelyi és egy privát Google-profil is előfordul. A Google jó ideje már nem csak webes szinten támogatja a többszörös bejelentkezést, hanem általában a böngésző egészére érvényesen. Ez azt jelenti, hogy átjelentkezve egyikből a másik profilba minden szinkronizált tartalom, könyvjelzők, kedvencek, keresési előzmények, kiegészítők is átállnak.

03

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Mostantól pedig a külön létrehozott felhasználónak akár külön ikont és létre lehet hozni és mindenki indíthatja a saját Chrome-ját. A “családi” gépeken a többfelhasználós profilok előtt többnyire külön felhasználói fiókkal vagy böngészővel lehetett legegyszerűbben az ütközés problémáját megoldani, de amennyiben többen is használtak Chrome-ot mondjuk más notebookon és mobilon, akkor valaki a desktop felületen mindig elveszítette a szinkronizáció nyújtotta előnyöket. A Chromebook esetében is alapvető elvárás lehet, hogy kijelentkezés nélkül lehessen fiókok közt ugrálni.

A Chrome körülbelül négy éve jelent meg, ennyi idő alatt felnőtt és sok szempontból el is hagyta a régen piacon lévő konkurenseket, az Internet Explorert, Firefox-ot és Safarit. Magyarországon a Gemius Rankings mérései szerint egyelőre a Firefox vezet 41 százalékkal, a második a Chrome 33 százalékkal, a nagyok közül pedig az utolsó az Internet Explorer 16 százalékkal - az IE és a Firefox részesedése pedig stabilan csökken a Chrome javára. A grafikonok alapján várhatóan idén harmadik vagy negyedik negyedévben ezen a rangsoron is helyet cserél a Firefox és a Chrome.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 14:50

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.