Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 28. 11:21

Bemutatkoztak az AMD streamre fejlesztett kártyái

Egy évvel az NVIDIA után - de jóval a piac igazi berobbanása előtt - bemutatkozott az AMD streaming játékszolgáltatók számára fejlesztett kártyacsaládja is. A Radeon Sky névre keresztelt sorozat három tagból áll, a mezei modellekhez képest hardveres és szoftveres különbségek is bőven akadnak.

Az AMD is bemutatta kifejezetten streaming játékszolgáltatásokhoz fejlesztett videokártyáit. A Radeon Sky névre keresztelt kártyák az NVIDIA GRID modellekkel szemben indulnak, azokhoz hasonlóan extra hardveres és szoftveres fejlesztést kaptak, a megcélzott feladatnak megfelelően. Az NVIDIA szerint ez a piac gyorsan hatalmasra nő, a játékok futtatásához szükséges hardver fokozatosan az adatközpontokba költözik majd, és hamarosan sokmilliárd dolláros piac lesz a "felhős GPU". Ebben immár az AMD is maximálisan egyetért, egy év késéssel, de piacra dobta saját megoldását.

Radeon Sky

A sorozatban jelenleg három kártya érhető el. A csúcsmodell a két GPU-val rendelkező Sky 900, amely a Radeon HD 7990 streaming kiadásaként fogható fel, 2x3 gigabájt GDDR5 memóriával és összesen 3584 stream processzorral. A középkategóriás modell a Sky 700, a Radeon HD 7950 módosított változata, fele annyi feldolgozóegységgel, viszont a 6 gigabájt memórián a két GPU-nak nem kell osztoznia. A "belépő" modell a Sky 500, a HD 7870-nek megfelelő modell, 4 gigabájt memóriával. Az AMD tesztjei szerint a Sky 700 három játékot képes egyszerre streamelni 720p és 60 fps mellett, de lehetőség van akár hat játék párhuzamos futtatására is, ebben az esetben a képráta megfeleződik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az összes egység PCIe 3.0-t támogat és teljes hosszúságú/magasságú, vagyis nem minden szerverházba fér el. A Radeon Sky sorozat kártyáit úgy alakították ki, hogy megfeleljenek a nagy teljesítményű szerverek elfogadott hűtési módszereinek. A kártyák nem rendelkeznek aktív hűtéssel, a légáramról a szerver házába épített ventilátoroknak kell gondoskodniuk - a csúcsmodell esetében a termelt hő elérheti a 300 wattot is.

Hardver és szoftver

A Radeon Sky "titkos fegyvere" az AMD szerint a RapidFire névre keresztelt technológia, amely a konzumer kártyákhoz képest némi hardveres módosítást és a szoftveres körítést jelenti. A RapidFire gondoskodik a GPU erőforrásainak megosztásáról, felületet nyújt a hardver finomhangolásához a szolgáltató számára és gondoskodik a tömörített videó létrehozásáról is. A RapidFire nyújtja a virtualizációs platformok támogatását is, első körben VMware ESX/ESXi és Citrix XenServer hypervisorok felé - a Microsoft-féle Hyper-V egyelőre úgy tűnik, nem támogatott.

Az AMD bejelentése szerint a Radeon Sky termékminták már a partnereknél vannak, a tömegtermelés pedig várhatóan a második negyedév folyamán indulhat be. A vállalat partneri viszonyokat is bejelentett, az olyan felhős játékszolgáltatók, mint a CiiNow, G-cluster, Otoy vagy Ubitus már AMD GPU-kat is használnak rendszerükben.

a címlapról