Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 27. 10:09

Még mindig a TV az elsődleges hírforrás

A hirdetésekből élő médiumok némelyike számára a digitális forradalom nem okoz problémát, sőt, a rugalmasabb médiacégek miután megértették, hogy a nézőik, olvasóik hogyan fogyasztják a tartalmat, hatékonyabbak tudnak lenni a digitális reklámozásban.

Ezúttal a brit közmédia, a BBC szállt be a vizsgálatba és két globális felületének, a BBC World News TV-nek és a BBC.com híroldal fogyasztóinak szokásait vizsgálta meg egy nagyívű kutatásban. A csatorna közönségéből válogatott mintában 3600 személy szerepel, akik lakhelyüket tekintve Ausztráliától, Szingapúron át Indiában, Az Egyesül Arab Emírségekben, Dél-Afrikában, vagy akár Lengyelországban, Németországban, Franciaroszágban kapcsolnak minden nap az angol nyelvű hírekre. A BBC és az InSites Consulting kutatása az eddigi legnagyobb ilyen felmérés, ami kiszélesíti a földrajzi elérés fogalmát. A Pew Research hasonló médiafogyasztási kutatása csak az Egyesült Államokra koncentrál, ami miatt jelentős mennyiségű adat veszik el.

Többképernyős stratégia

A kutatási jelentésben számos érdekes eredmény jött elő a mozgóképes és írott híranyagokkal kapcsolatban, de a legmeglepőbb összefüggések a tabletek és a televízió közti viszonyban vannak. A tablettulajdonosok 43 százaléka azt állítja, hogy többet néz tévét most, mint öt évvel ezelőtt, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a nappaliban tabletet nyomogatva párhuzamosan a tévé is megy. A válaszadók 83 százaléka ezt meg is erősítette: a két eszközt párhuzamosan használják.

A legnagyobb hírfogyasztók egyébként érdekes módon nem a középkorúak, hanem a 25-34 éves versenyszférában dolgozó szakemberek, akiktől laikusan azt várnánk, hogy a régi médiumokra rá sem néznek. Ennek ellenére ennél a korosztálynál is az elsődleges kijelző a tévé, a tablet lemaradva, nem központi szereplőként a második és minden más ez után jön. A teljes mintában az összes korcsoportot egybe véve a megkérdezettek 42 százaléka továbbra is elsődlegesen tévén keresztül fogyasztja a híreket, 29 százalék laptopján, 18 százalék okostelefonon és alig 10 százalék tableten.

Ennek megfejtéséhez érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb dolgozó ember ma már erősen specializált feladatot lát el. Az excel-tábla, tervező program, vagy fejlesztő környezet mélyén elveszve nagyon ritka, hogy valakinek a napi rutinjába belefér a folyamatos hírkövetés. A tévécsatornák viszont továbbra is ellátják klasszikus kapuőri szerepüket és vizuálisan ábrázolva, csoportosítva, fókuszáltan tálalják a legfontosabb tudnivalókat rövid idő alatt. Ez persze nem feltétlenül vonatkozik a szórakozásra, játékra és egyéb médiafogyasztásra, ott a fogyasztói szokások jelentősen eltérhetnek a hírfogyasztásnál tapasztaltaktól.

Több a tévézés a tabletek miatt

Hirdetés szempontjából a kutatás arra az eredményre jutott, hogy annak ellenére, hogy sokkal több féle képernyő van, a fogyasztók fejben nem választják szét a különböző formátumokat. A tablethasználók 79, az okostelefonozók 84 százaléka nem tartja meglepőnek, amikor hirdetésekbe botlik eszközén, ami hasonló érték, mint a tévénézők 87 és az online böngészők 84 százaléka. Ezek szerint a mobil- és tablethirdetések elfogadottsága közel azonos a régi platformokéval. A használat jellege miatt azonban a konverzió rosszabbnak tűnik, a válaszadók közül minden hetedik emlékezett úgy, hogy az elmúlt egy hónapban reagált mobil hirdetésre, míg a tévéreklámok esetében az arány már 20, az online hirdetéseknél pedig 25 százalék.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az úgynevezett “breaking news” kategóriában is továbbra is a tévé az elsődleges képernyő, bár mellette folyamatosan izzanak az internetkábelek is. A válaszadók 42 százalékának az első képernyő a tévé, de közülük 66 százalék azonnal további részleteket keres online. A legtöbb ember a tévéből a nemzetközi (84%) és országos (82%) híreket követi, míg a helyi híreket valamivel kevesebben (79%) keresik a tévében. Üzleti és pénzügyi információkra 61 százalék kíváncsi, a sport viszont csak a nézők felét érdekli (56%), a művészetek és szórakozás pedig még ennél is kevesebbeket (43%).

Jim Egan, a BBC Global News ügyvezetőigazgatója szerint “évek óta vannak jóslatok arra vonatkozóan, hogy az okostelefonok, laptopok és tabletek átveszik a mainstream tájékoztatóeszköz szerepét és negatív hatással lesznek a tévézésre, de ebből a kutatásból épp ennek ellenkezője derül ki. Az eszközök nagyon jól működnek egymás mellett, ahelyett, hogy az új formátumok kannibalizálnák a régit, összességében egy nagyobb fogyasztási szintet eredményeznek”.

Érdekek

Az eredményeket persze érdemes némi fenntartással kezelni, hiszen a BBC egy erős többképernyős operációba invesztált az elmúlt években, természetes, hogy arra próbál bizonyítékot találni, hogy ez valóban jó stratégia. A BBC Global News egy 7/24-es hírcsatorna, ami több mint 200 országban, 350 millió háztartásban, 18 millió hotelszobában, 151 tengerjáró hajón, 40 légitársaság gépein és 23 mobilszolgáltatónál elérhető. A BBC számár az elsődleges cél, hogy a hirdetési felületek hatékonyságát ezen a nagyon speciális terítésben maximalizálja.

A kutatás ráadásul nem számol az átlagfogyasztókkal, az InSites kizárólag olyan fogyasztókat kérdezett meg, akik a TV, okostelefon, tablet és notebook eszközök közül legalább hárommal rendelkeznek. Így a kutatás valójában nem a teljes lakosságra érvényes, inkább csak a BBC számára fontos és jól eladható, üzleti célcsoportokra.

a címlapról