Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 26. 14:01

Az Ubuntu lesz az új standard kínai operációs rendszer alapja

Az Ubuntu Linux továbbfejlesztéséből jön létre az új standard kínai operációs rendszer, amelyet párhuzamosan fejlesztenek a "mainstream" Ubuntuval, kifejezetten a kínai felhasználók igényeit szem előtt tartva.

A kínai Nemzeti Védelmi és Műszaki Egyetem (National University of Defense and Technology, NUDT) érdekeltségébe tartozó China Software and Integrated Chip Promotions Centre (CSIP) a múlt héten arról döntött, hogy az Ubuntu Linux lesz a kínai standard operációs rendszer kifejlesztésének referenciaarchitektúrája.

A szervezet az Ubuntu mögött álló vállalattal, a Canonicallal együttműködve fejleszti ki az Ubuntu Kylin nevű operációs rendszert, amelyet kimondottan a kínai piac igényeihez alakítanak. A szoftver első verziójának megjelenése áprilisban esedékes. A Kylin a szerencsehozó távol-keleti mitológiai élőlényről, a qilinről kapta a nevét, ami egyfajta sárkányfejű, szarvval rendelkező négylábú - gyakorlatilag a kínai egyszarvúról van szó.

Az Ubuntu Kylin természetesen tartalmazni fogja a kínai nyelv teljes támogatását (megjelenítés és szövegbevitel), lesz benne kínai naptár és integrálódik a nagy helyi online szolgáltatókkal és szolgáltatásokkal, közvetlenül az asztalról lehet a népszerű kínai zeneszolgáltatások kínálatában keresni - hasonlóan ahhoz, ahogy most az Ubuntu integrálódik az Amazonnal például. A későbbi kiadásokba ígérik a fejlesztők az integrációt a Baiduval, amely a legnépszerűbb kereső az országban, toronymagasan előzve a Google-t, a Taobao online áruházzal, kínai bankok fizetési rendszereivel, emellett repülőjáratok és vonatok közlekedési információi is elérhetők lesznek közvetlenül az operációs rendszerből.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fejlesztőcsapat emellett együttműködik a Kingsofttal, amely a Kínában rendkívül népszerű Kingsoft Office (WPS Office) irodai csomagot fejleszti. Ez a program egyelőre Windowsra és Androidra érhető el, a közös munka eredményeképp várhatóan az ubuntu Kylinra is portolják, talán a része is lesz. Emellett más asztali alkalmazások fejlesztése is folyik majd az Ubuntu Kylin projekt részeként, amelyek később akár a "mainstream" Ubuntuba is bekerülhetnek. A kínai védelmi és informatikai minisztérium emellett éltrehozott egy Open Source Innovation Lab szervezetet Pekinben, ahol a CSIP és a NUDT azon dolgozik, hogy tudnák az Ubuntu kínai leszármazottják PC-k mellett mobil eszközökre is portolni, illetve a terjedését gyorsítani.

Nem ez az első próbálkozás standard kínai operációs rendszer létrehozására, már 2007-ben is létezett egy Kylin kódnevű projekt, amely Machon és BSD-n alapult, külön "hardeninggel". 2010-ben aztán bejelentették a NeoKylint, amely egy, az NUDT közreműködésével kifejlesztett Linux volt az ország közintézményei számára.

a címlapról