:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 26. 14:01

Az Ubuntu lesz az új standard kínai operációs rendszer alapja

Az Ubuntu Linux továbbfejlesztéséből jön létre az új standard kínai operációs rendszer, amelyet párhuzamosan fejlesztenek a "mainstream" Ubuntuval, kifejezetten a kínai felhasználók igényeit szem előtt tartva.

A kínai Nemzeti Védelmi és Műszaki Egyetem (National University of Defense and Technology, NUDT) érdekeltségébe tartozó China Software and Integrated Chip Promotions Centre (CSIP) a múlt héten arról döntött, hogy az Ubuntu Linux lesz a kínai standard operációs rendszer kifejlesztésének referenciaarchitektúrája.

A szervezet az Ubuntu mögött álló vállalattal, a Canonicallal együttműködve fejleszti ki az Ubuntu Kylin nevű operációs rendszert, amelyet kimondottan a kínai piac igényeihez alakítanak. A szoftver első verziójának megjelenése áprilisban esedékes. A Kylin a szerencsehozó távol-keleti mitológiai élőlényről, a qilinről kapta a nevét, ami egyfajta sárkányfejű, szarvval rendelkező négylábú - gyakorlatilag a kínai egyszarvúról van szó.

Az Ubuntu Kylin természetesen tartalmazni fogja a kínai nyelv teljes támogatását (megjelenítés és szövegbevitel), lesz benne kínai naptár és integrálódik a nagy helyi online szolgáltatókkal és szolgáltatásokkal, közvetlenül az asztalról lehet a népszerű kínai zeneszolgáltatások kínálatában keresni - hasonlóan ahhoz, ahogy most az Ubuntu integrálódik az Amazonnal például. A későbbi kiadásokba ígérik a fejlesztők az integrációt a Baiduval, amely a legnépszerűbb kereső az országban, toronymagasan előzve a Google-t, a Taobao online áruházzal, kínai bankok fizetési rendszereivel, emellett repülőjáratok és vonatok közlekedési információi is elérhetők lesznek közvetlenül az operációs rendszerből.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A fejlesztőcsapat emellett együttműködik a Kingsofttal, amely a Kínában rendkívül népszerű Kingsoft Office (WPS Office) irodai csomagot fejleszti. Ez a program egyelőre Windowsra és Androidra érhető el, a közös munka eredményeképp várhatóan az ubuntu Kylinra is portolják, talán a része is lesz. Emellett más asztali alkalmazások fejlesztése is folyik majd az Ubuntu Kylin projekt részeként, amelyek később akár a "mainstream" Ubuntuba is bekerülhetnek. A kínai védelmi és informatikai minisztérium emellett éltrehozott egy Open Source Innovation Lab szervezetet Pekinben, ahol a CSIP és a NUDT azon dolgozik, hogy tudnák az Ubuntu kínai leszármazottják PC-k mellett mobil eszközökre is portolni, illetve a terjedését gyorsítani.

Nem ez az első próbálkozás standard kínai operációs rendszer létrehozására, már 2007-ben is létezett egy Kylin kódnevű projekt, amely Machon és BSD-n alapult, külön "hardeninggel". 2010-ben aztán bejelentették a NeoKylint, amely egy, az NUDT közreműködésével kifejlesztett Linux volt az ország közintézményei számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 10:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.