Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 25. 14:32

Ellenőrizné az USA a virtuális pénzeket

Az Egyesült Államok megregulázná a virtuális pénzeket, az egyre népszerűbb területet a pénzmosás ellenes törvények hatálya alá vonná. Az egyik legnépszerűbb virtuális fizetőeszköz, a Bitcoin áll a javaslat középpontjában, a vád szerint ugyanis az a szervezett bűnözéshez köthető pénzmozgások melegágya.

Az amerikai tervezet szerint minden olyan vállalat, ami virtuális pénzt bocsát ki vagy azzal kereskedik, ugyanolyan szabályozás alá kerülne, mint a valódi pénzügyi szolgáltatók. Ezentúl könyvelési kötelezettségük keletkezne és minden 10 ezer dollár feletti tranzakciót be kellene jelenteniük a hatóságoknak. Ezzel azonban a Bitcoin éppen az élét veszítené el, a használói szemében éppen a radar alatti pénzmozgatás lehetősége miatt népszerű - írja a Wall Street Journal.

Jó lenne, csak kár, hogy bűnözők is használják

Ugyan a virtuális pénzek piaca még mindig igen apró, de a szereplők gyorsan növekszenek, s köztük is igen figyelemreméltó a Bitcoin, ami 2009-ben kezdte pályafutását. A Bitcoin mögött nem egy központi bank vagy egy központi adminsztrációs egység áll, hanem automatikusan generált számsorozatok, amik a felek közti anonim tranzakciók azonosítására szolgálnak. A virtuális pénzek láthatatlanul vándorolnak digitális címek és online pénztárcák közt, miközben szemfüles pénzváltók teljesen legális háttérrel is vásárolnak és adnak el Bitcoint, az árfolyamváltozáson nyerve. A Bitcoin mögött elkezd kialakulni a másodlagos piac, s ez már az amerikai hatóságok szemében is komoly szálka lehet.

A Bitcoin használható számos teljesen legális felületen, például a Reddit extra szolgáltatásoknál vagy a Wordpress store-ban is lehet fizetni vele, de az Egyesült Államokban pizzát is lehet rendelni Bitcoinért. Az FBI szerint a probléma nem ezekkel van, hanem az illegális gyógyszer- és drogkereskedelemmel és a nyilvánvaló pénzmosással. Jeff Garzik, a Bitcoin egyik fejlesztője ugyan azt nyilatkozta, hogy szeretne együttműködni a hatóságokkal, de ez nem nyugtatta meg a rendőrséget, törvényhozókat és a pénzügyi szervezeteket. Szinte minden érintett aggodalmát fejezte ki a nehezen nyomonkövethető virtuális pénzmozgásokkal kapcsolatban.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ráadásul ez egy nehezen szabályozható terület, a pénzmosást gátló rendelkezések például nem vonatkozhatnak az egyénekre, akik csupán virtuális vagy fizikai javakat szeretnének maguknak vásárolni. A mostani Bitcoin-piac leginkább egy apró kalózszigethez hasonlítható, de önmagában még túl kicsi ahhoz, hogy komoly pénzmosoda válljon belőle. Piti bűnözőket és pénzmosókat vonzhat már most is, de a hatóságok szerint oda még nem ért el, hogy megérje komoly erőforrásokat a Bitcoin pénzmozgások felderítésére áldozni. Egyelőre túl drága, bonyolult nagy összegeket átfuttatni a Bitcoin rendszerén, ráadásul az árfolyamváltozás is gyors és nagy, ezek miatt a nagyobb szereplők elkerülik a platformot egyelőre.

Szélmalomharc, apró szélmalmok ellen

Az egyre erősödő szabályozási lobbi miatt viszont előfordulhat, hogy sosem fog megerősödni a Bitcoin ilyen szerepben, ugyanis az amerikai bankszövetség már 2011 óra kéri, hogy a pénzügyi biztonsági törvények egyaránt vonatkozzanak minden pénzügyi szolgáltatóra, legyen az valódi bank, vagy fejlődő nem-banki fizetési szolgáltató. A Bitcoin Alapítvány jogi képviselője, Patrick Murck szerint ez a keretrendszer jelentősen kiterjesztené a hatályos amerikai pénzügyi és banktitokra vonatkozó törvényeinek határait - a Bitcoin esetében viszont végrehajthatatlan lenne a legtöbb felhasználó esetében minden megfigyelésre, bejelentésre vonatkozó kísérlet, éppen a rendszer szerkezetéből adódóan.

A rendszer üzemeltetői szerint a Bitcoin jelenlegi felfelé hullámzása a spekuláció miatt van, miközben a teljes volumen valójában nem jelentős. A Bitcoin egységekkel való kereskedés az elmúlt hónapban 427 ezer és 8 millió dollár között mozgott a virtuális pénznemmel kapcsolatos pénzügyi és technikai adatokat szolgáltató weboldal, a Bitcoin Chart szerint. A szakértők szerint a hirtelen árfolyamemelkedés is csupán egy véletlen egybeesés és semmi köze nincs a ciprusi eseményekhez. A kockázatokat kereső spekulánsok közül néhányan játszanak a virtuális pénzzel, de még az amerikai hatóságok jelenlegi tervei is túlzásnak tűnnek a volumenhez képest. A szigor egyelőre feleslegesnek látszik, kivéve, ha csírájában akarnak elfojtani egy jelenséget, ami később veszélyes lehet.

a címlapról