Szerző: Koi Tamás

2013. március 22. 14:34

Lenyomta az Invitelt a UPC

Nem egészen tíz év alatt a második legnagyobb vezetékes telefonszolgáltatóvá nőtte ki magát a UPC Magyarország. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyorsjelentése szerint a szolgáltató februárban előzte meg a tucatnyinál is több primer körzettel rendelkező Invitelt.

Februárban figyelemre méltó rangsorcsere következett be a magyarországi vezetékes telefonszolgáltatások piacán: a UPC megelőzte az Invitelt, ezzel a második legnagyobb vezetékes telefonszolgáltató lett, pedig mindössze egy primer körzete van, telefonszolgáltatást pedig kizárólag kábelhálózaton keresztül, VoCATV technológiával nyújt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma kiadott gyorsjelentése szerint februárban nagyjából 3 millió bekapcsolt hangátviteli csatornát tartottak nyilván a szolgáltatók. A legnagyobb piaci szereplő a vezetékes telefonszolgáltatások szegmensében toronymagasan a Magyar Telekom, a cég a hárommillió vonalból 1,72 milliót szolgált ki. Tőle messze lemaradva, 396 ezer vonallal következik a UPC Magyarország, 390 ezerrel lett harmadik az Invitel.

A UPC Magyarország részben az elmúlt évek akvizícióinak, részben a telefon mellett tévé- és internetszolgáltatást is tartalmazó csomagolt ajánlatok növekvő népszerűségének köszönhetően tudta megelőzni az Invitelt. Utóbbi jelenleg 14 primer körzettel rendelkezik (Budapesten egyáltalán nincs jelen saját szolgáltatásaival), míg a Liberty Global tulajdonában álló cég Budapest egyes kerületeiben, több vidéki városban és a 29-es körzetben képviselteti magát. Az Invitel weboldalán szereplő információk szerint a cég a primer körzeteiben a magyar lakosság 17 százalékát éri el - a UPC pedig mára a magyar háztartások negyedét fedi le.


Forrás: NMHH

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

A UPC egyébként nem egészen tíz éve biztosít telefonszolgáltatást kábelhálózatán keresztül: a cég 2004-ben vezette be a VoCATV technológiát, mely a hagyományos, réz érpárra épülő PSTN megoldással összemérhető minőséget biztosít. A kábeles hálózatok növekvő népszerűségével együtt ez a technológia fokozatosan egyre nagyobb teret vív ki magának - a szolgáltatók jelenleg 620 ezer VoCATV vonalat tartanak nyilván, 140 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Mindeközben a PSTN vonalak száma 175 ezerrel csökkent.

A vezetékes telefonpiac Magyarországon látszólag a trendekkel ellentétesen tavaly július óta szinte folyamatosan bővül. A hatóság becslései szerint ma száz lakosra körülbelül 29,8 bekapcsolt hangátviteli csatorna jut.

A 6 alkalmas, 18 órás, online képzés május 2-án indul. Az élő képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról