Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 21. 13:11

Ingyen tankönyv felhős fejlesztéshez, üzemeltetéshez

"Windows Azure lépésről lépésre" címmel ingyenes szakkönyvet adott ki a Microsoft Magyarország, amelyben a felhő használatát mutatják be a szerzők több mint 340 oldalon.

A szakkönyv szerzői ismert és elismert hazai szakemberek - Farkas Bálint, Kovács Gábor, Király István, Turóczy Attila, Kőnig Tibor, Érsek Attila, Safranka Mátyás, Fülöp Dávid, Pellek Krisztián, Kiss Balázs -, akik már szereztek tapasztalatot az Azure használatával, ezeket osztják meg az olvasókkal.

A könyv sorra veszi az Azure felépítését és működését, az infrastruktúraszolgáltatás használatát, valamint a platformszolgáltatást is bemutatja fejlesztői szempontból. Emellett foglalkozik az Azure árazásával, illetve az értékesítési lehetőségekkel is, ami elsősorban partnerek számára lehet húsbavágó. Noha az anyag az Azure-re koncentrál, más felhőszolgáltatások felhasználói, illetve a felhő koncepcióval ismerkedők számára is érdekes lehet, mivel több témát általánosan dolgoz fel, ilyen például a felhők "gazdaságtana", illetve a felhőhasználat jellemző területei.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ígéret szerint a könyv informatikai üzemeltetők és fejlesztők számára hasznos, gyakorlatias ismeretekkel szolgál az Azure-ről. Az üzemeltetők megismerhetik az Azure IaaS használatát, a virtuális gépek és lemezek kezelését, a virtuális hálózatokat, a tárolószolgáltatást, valamint ezek adminisztrációját PowerShell, illetve System Center App Controller segítségével. A könyv foglalkozik a helyi infrastruktúra és a felhő összekapcsolásával is.

A fejlesztők pedig megtanulhatják, hogyan írjanak programot vagy írjanak át egy meglevő szoftvert az Azure platformra, hogyan használják az elérhető szolgáltatásokat (szerepkörök, adattárolás, SQL, Service Bus, stb), emellett külön fejezet foglalkozik a mobilos alkalmazásokkal, amelyek számára dedikált szolgáltatásokat biztosít a Microsoft az Azure Mobile Services révén, például felhasználói hitelesítésre és push értesítések küldésére.

A Windows Azure lépésről lépésre ingyen letölthető a fejlesztői közösséget célzó devportal oldalról PDF, ePub és mobi formátumban, illetve ugyanitt megrendelhető kinyomtatva is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról