:

Szerző: Koi Tamás

2013. március 20. 15:34

Az Ultra HD-ban bíznak a műholdas cégek

A legnagyobb műholdas műsorszórók egyöntetű véleménye szerint az Ultra HD, vagy 4K felbontású tartalmak továbbítása új lehetőség, ezzel párhuzamosan új feladatok elé állítja az iparágat.

A HD-nál négyszer nagyobb, Ultra HD vagy más néven 4K felbontású tartalmak felfutásában jelentős üzleti lehetőséget, egyben komoly kihívást látnak a műholdas tartalomtovábbítási iparág legnagyobb szereplői. A washingtoni Satellite 2013 konferencián tartott kerekasztal-beszélgetésen jelen volt a legnagyobb iparági szereplőknek számító SES, Eutelsat, Intelsat és Telesat vezérigazgatója - a cégvezetők szerint a 4K pár éven belül ott lehet a nappalinkban, de a széleskörű elterjedésére valószínűleg a következő évtizedig kell várni.

Michel de Rosen, a francia Eutelsat vezérigazgatója a beszélgetésen elmondta, a 2016-os riói olimpián várhatóan már lesz élő 4K-s közvetítés. Az olimpiához hasonló rangos sportesemények mindig kitűnő alkalmat adnak az új tévés technológiák széles körű bevezetésére vagy tesztelésére - a 2008-as pekingi olimpián a HD-adás áttöréséről lehetett beszélni, addig a tavalyi londoni olimpiát részben már 3D-ben láthatta a közönség. Utóbbi ugyanakkor a műholdas műsortovábbítási láncra nézve távolról sem jelent olyan terhelést, mint a 4K-s adások sugárzása.


Távközlési műholdat hordozó rakéta indítása a Sea Launch tengeri platformján

Romain Bausch, a luxemburgi székhelyű SES vezérigazgatója hozzátette, az első 4K-felbontású csatornákat vagy műsorokat vélhetően már az olimpia előtt láthatják a nézők. Bausch kiemelte, a 4K-s tartalomipar a műholdas cég várakozásai szerint sokkal hamarabb "ráharap" az új minőségi szintre, mint annak idején a HD-ra. Az első 4K-s tévék ráadásul a tapasztalatok szerint sokkal jobb minőségben skálázzák fel a HD-tartalmat Ultra HD-ra, mint ahogy az első HD-tévék tették az SD-tartalmakkal, ez pedig jelentős mértékben hozzájárulhat majd a technológia relatív gyors előretöréséhez.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Intelsat vezérigazgatója, Dave McGlade óvatosabban fogalmazott: szerinte a 4K egyelőre mindenkinek nagyon drága mulatság, így a tartalomtulajdonosok, a műsortovábbítási lánc szereplői és a nézők egyaránt aránytalan költséggel kell számoljanak az áttérésnél. A tartalomkínálat bővüléséhez emellett szükség van az MPEG4-et váltó új, hatékonyabb videotömörítési eljárás, a HEVC széles körű bevezetésére is.

Bár a távközlési műholdakat üzemeltető cégek komoly üzleti lehetőséget látnak a további kapacitás értékesítésében, szakértők szerint közben egyáltalán nem biztos, hogy a 4K-felbontásnak az otthonokban bármiféle létjogosultsága lenne. Ezt a felbontási szintet eleve csak nagyobb képátlójú tévéknél érdemes alkalmazni, ám azokat is olyan közelről kell nézni ahhoz, hogy az emberi szem bármiféle különbséget észrevegyen, ami teljesen életszerűtlen nézői szokást feltételezne. Szakértők emellett hozzáteszik, még a fejlett országok esetében is éppen csak most zajlott le a HD-korszakváltás, a tévék átlagosnál hosszabb csereciklusa miatt a 4K-s készülékek széles körű terjedése így nem várható egyhamar.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 21:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.