Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 19. 16:18:00

Mától automatikusan települ a Windows 7 javítócsomagja

Április végén lejár a javítócsomag nélküli Windows 7 terméktámogatása, ezért a Microsoft fokozatosan mindenki számára automatikusan telepíti a frissítést. A két éve kiadott csomag a végfelhasználók számára jó eséllyel zökkenőmentesen települ, a felügyelt rendszerek adminisztrátorai pedig továbbra is maguk döntenek a telepítésről.

Teljesen automatikussá vált ma reggeltől a Windows 7 első (és máig egyetlen) javítócsomagjának telepítése a Windows Update szolgáltatáson keresztül. A Microsoft bejelentése szerint az alapértelmezett beállítások mellett felhasználói interakció nélkül települni fog a csomag a többi frissítéssel egyetemben. A javítócsomag a következő hetekben fokozatosan töltődik le az összes ilyen beállításokkal rendelkező felhasználó gépére. A lépés természetesen összefügg azzal, hogy április elején lejár a javítócsomag nélküli Windows 7 terméktámogatása, április 9 után ennek igénybe vételéhez kötelező telepíteni a pakkot.

A Windows 7 SP1 automatikus településéhez szükséges az Automatic Updates funkció bekapcsolása - egyébként ez a rendszer alapértelmezett beállítása. A Microsoft szerint a javítócsomag eddig csak kifejezett felhasználói interakcióval települt, vagyis a letöltések között ki kellett választani az SP1-et és telepíteni, mától erre nem lesz szükség. A szoftverház szerint a telepítés legfőbb akadálya a túl kevés rendelkezésre álló lemezterület lehet, ezért érdemes egy kis takarítást végezni - ajánlott mintegy gigabájtnyi szabad területet bekészíteni. Javasolt ezen felül a frissítést telepítő noteszgépet töltőre csatlakoztatni, az installálás ugyanis elhúzódhat, az akku lemerülése pedig megszakítja a folyamatot. Ez adatvesztéshez nem vezet, a következő induláskor a rendszer befejezi a félbemaradt frissítést.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Az automatikus frissítést azok a felhasználói Windows 7-es PC-k kapják meg, amelyeket nem felügyelnek vállalati rendszerrel, például a Microsoft saját System Center Configuration Manager vagy Windows Server Update Services segítségével. A felügyelt rendszereken természetesen ezután is az adminisztrátor dönt a javítócsomag telepítéséről, a támogatási határidő közeledtével azonban egyre sürgetőbbé válik ez a lépés. A Microsoft ugyanis nem csak a klasszikus, mondjuk telefonos támogatást tagadja meg az elavult rendszerektől, sokkal fontosabb, hogy a biztonsági frissítések sem járnak hozzá, ezzel pedig rövid időn belül gyorsan céltáblává válnak ezek a rendszerek.

A Windows 7 mainstream támogatása egyébként 2015. január 13-ig biztosított, ebben az időszakban a biztonsági frissítések és hibajavítások mellett még új képességeket is belefejleszthet az operációs rendszerbe a Microsoft, valamint elérhető hozzá a licenckonstrukcióban foglalat ingyenes támogatás, illetve természetesen az arra jogosult ügyfeleknek fizetős támogatás. 2015. január 13-án a Windows 7 átkerül a kiterjesztett támogatási periódusba, ettől kezdve csak fizetős támogatás jár hozzá egyedi szerződés keretében, illetve biztonsági hibajavítások érkeznek. A kiterjesztett periódus egészen 2020-ig tart.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 01:15

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.