Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 19. 16:18

Mától automatikusan települ a Windows 7 javítócsomagja

Április végén lejár a javítócsomag nélküli Windows 7 terméktámogatása, ezért a Microsoft fokozatosan mindenki számára automatikusan telepíti a frissítést. A két éve kiadott csomag a végfelhasználók számára jó eséllyel zökkenőmentesen települ, a felügyelt rendszerek adminisztrátorai pedig továbbra is maguk döntenek a telepítésről.

Teljesen automatikussá vált ma reggeltől a Windows 7 első (és máig egyetlen) javítócsomagjának telepítése a Windows Update szolgáltatáson keresztül. A Microsoft bejelentése szerint az alapértelmezett beállítások mellett felhasználói interakció nélkül települni fog a csomag a többi frissítéssel egyetemben. A javítócsomag a következő hetekben fokozatosan töltődik le az összes ilyen beállításokkal rendelkező felhasználó gépére. A lépés természetesen összefügg azzal, hogy április elején lejár a javítócsomag nélküli Windows 7 terméktámogatása, április 9 után ennek igénybe vételéhez kötelező telepíteni a pakkot.

A Windows 7 SP1 automatikus településéhez szükséges az Automatic Updates funkció bekapcsolása - egyébként ez a rendszer alapértelmezett beállítása. A Microsoft szerint a javítócsomag eddig csak kifejezett felhasználói interakcióval települt, vagyis a letöltések között ki kellett választani az SP1-et és telepíteni, mától erre nem lesz szükség. A szoftverház szerint a telepítés legfőbb akadálya a túl kevés rendelkezésre álló lemezterület lehet, ezért érdemes egy kis takarítást végezni - ajánlott mintegy gigabájtnyi szabad területet bekészíteni. Javasolt ezen felül a frissítést telepítő noteszgépet töltőre csatlakoztatni, az installálás ugyanis elhúzódhat, az akku lemerülése pedig megszakítja a folyamatot. Ez adatvesztéshez nem vezet, a következő induláskor a rendszer befejezi a félbemaradt frissítést.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az automatikus frissítést azok a felhasználói Windows 7-es PC-k kapják meg, amelyeket nem felügyelnek vállalati rendszerrel, például a Microsoft saját System Center Configuration Manager vagy Windows Server Update Services segítségével. A felügyelt rendszereken természetesen ezután is az adminisztrátor dönt a javítócsomag telepítéséről, a támogatási határidő közeledtével azonban egyre sürgetőbbé válik ez a lépés. A Microsoft ugyanis nem csak a klasszikus, mondjuk telefonos támogatást tagadja meg az elavult rendszerektől, sokkal fontosabb, hogy a biztonsági frissítések sem járnak hozzá, ezzel pedig rövid időn belül gyorsan céltáblává válnak ezek a rendszerek.

A Windows 7 mainstream támogatása egyébként 2015. január 13-ig biztosított, ebben az időszakban a biztonsági frissítések és hibajavítások mellett még új képességeket is belefejleszthet az operációs rendszerbe a Microsoft, valamint elérhető hozzá a licenckonstrukcióban foglalat ingyenes támogatás, illetve természetesen az arra jogosult ügyfeleknek fizetős támogatás. 2015. január 13-án a Windows 7 átkerül a kiterjesztett támogatási periódusba, ettől kezdve csak fizetős támogatás jár hozzá egyedi szerződés keretében, illetve biztonsági hibajavítások érkeznek. A kiterjesztett periódus egészen 2020-ig tart.

a címlapról