:

Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 8. 16:02

Az IDC piackutató cég szerint a második féléves PC piac erős lesz

Az International Data Corp. (IDC) szerint a második félévben a PC piac forgalma 18,5%-kal fog emelkedni a tavalyi év hasonló időszakához képest. A héten több olyan elemzés (1, 2) jelent meg, amely szerint az USA PC piaca mind a harmadik negyedévben, mind a második félévben viszonylag gyengébb eredményekre számíthat. Erre cáfol rá most az IDC.

Az IDC szerint a harmadik negyedévben a PC eladások világszerte elérik a 33,4 millió darabot, ami a második negyedévhez képest 10,1%-os növekedést jelent. Különösen erős otthoni PC kereslet várható Ázsiában, míg az iskolaszezon kezdeti forgalom alapján várhatóan javulni fog az USA-beli otthoni PC eladások száma is. A harmadik negyedévben az USA-ban közel 13 millió PC-t fognak eladni az IDC szerint, ami 10%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest és 13,4%-os emelkedést a második negyedévhez képest.

A második negyedévben az USA piacon az első öt helyen a Dell, a Compaq, a Hewlett-Packard, a Gateway és az IBM végzett. A Dell PC eladásai 26,8%-kal emelkedtek, míg a Hewlett-Packard PC forgalma 45,2%-kal nőtt az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest - ezzel szemben az IBM PC eladásai 18,6%-kal csökkentek.

A globális PC eladásokat tekintve a Compaq tartja vezető helyét, a további helyeken a Dell, a HP, az IBM és a Fujitsu/Siemens végzett. Az USA eredményekhez hasonlóan a legerősebb, kb. 34%-osnövekedést itt is a HP produkálta. Az IBM volt az egyedüli cég, amelynek eladásai csökkentek (4%-kal).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.