Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 18. 17:00

Megkerüli a Play Store-t a Facebook

A Facebook jó időre elvetette a közös HTML5 felület lehetőségét, így megnyílt az út a natív alkalmazásokkal a platformokhoz való könnyebb simuláshoz és a sokkal jobb minőségű, gyorsabb működéshez és szofisztikáltabb felületekhez. A natív alkalmazások viszont nehezebbé teszik a kísérletezést, ezzel kezdenie kellett valamit a cégnek.

A HTML5 eltemetésével a mobilos kliensekben a Facebook sokat nyert, például teljesítményben, viszont elveszítette azt a rugalmasságot, ami a felület fejlesztésénél jelentett neki a hibrid alkalmazás - írja a TechCrunch. A HTML5-alapú appban csendesen és akár felhasználói csoportokra bontva tudta tesztelni a különböző felületi elemeket, interakciókat vagy funkciókat a Facebook anélkül, hogy a felhasználók akárcsak tudtak volna róla, hogy ők jelenleg egy AB-teszt részesei. A natív appok esetében ez már nem olyan egyszerű, viszont a Facebook nem adja fel a kísérletezés lehetőségét, de más eszközökhöz kell nyúlnia.

Múlt héten a Facebook megjelentetett egy olyan béta kliensverziót Androidra, amivel a felhasználók hozzáférhetnek az új funkciókhoz még idő előtt, cserébe az app nem a Play Store-on keresztül települ, hanem egy külső forrásból és a frissítések sem a piactéren keresztül történnek, hanem az appon belül, ráadásul csendben, értesítések nélkül. Ennek köszönhetően a bevállalós tesztelők kliense bármikor változhat, a Facebook ugyan csak egy kisebb csoporton, de ugyanúgy próbálkozhat a szoftver reszelgetésével anélkül, hogy több százmillió felhasználót idegesítene a túl gyakori frissítésekkel. A bevált változtatások és újdonságok pedig időnként megjelennek a nagy felhasználói közönség előtt is a Play Store-ban.

Aprólékos

A Facebook termékfejlesztésében mindig is kritikus fontosságú volt a tesztelés és kísérletezés, a cég nem csak a hackaton jellegű rendezvényeken, de tucatnyi más módon is folyamatosan teszteli a klienst, hiszen annak a közösségi oldal általánossága miatt minden kontextusban és minden hardveren futnia kell. A Gatekeeper nevű rendszert is ezért alkotta meg a fejlesztői csapat, igaz ez a webes verzióra vonatkozik. Segítségével párhuzamosan egyszerre rengeteg különböző verzió futhat a tesztbázis felhasználóinak egy-egy csoportjánál. Mindezt anélkül, hogy a kudarcoknak komolyabb következménye lenne a szélesebb, több tízmilliós közönségre nézve.

Egy új funkció bevezetése előtt először egy apró csoporton próbálják ki azt, például Új-Zéland vidéki területein élő felhasználóknál. Ha minden rendben megy, akkor jöhet a felhasználók egy százaléka, ami már teljesítményteszt is egyben. Ez jelenleg több mint 10 millió felhasználó, azt követi a 10 százalékos, majd a teljes 100 százalékos terítés.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A mobilon viszont ez egészen másképp működik, hiszen a natív alkalmazások kódjába csak úgy lehet belenyúlni, ha a fejlesztő a piactéren elérhető frissítés formájában leküldi azt az összes telefonra, tehát mindenki egyszerre hozzáférhet az új képességekhez, akár ki volt előzetesen próbálva, akár nem. Az App Store-ban ráadásul időbe kerül, mire az ellenőrzésen átvergődik egy verzió, így legalább egy hét átfutással kell gondolkodni.

Kompromisszumok

A HTML5-tel a Facebook ezt játszotta ki, hiszen korábban a kliens mindössze egy beágyazott weboldalt jelenített meg, aminek a tartalmát szabadon módosíthatta szerveroldalon. A natív appokra való visszaállás miatt viszont ez a lehetőség teljesen elveszett. A frissítések és a tesztelés lelassult, maga az app viszont rettentően gyors lett, a felhasználók pedig ennek sokkal jobban örülnek.

Androidon a kevésbé szigorú fejlesztői feltételrendszernek köszönhetően a megoldás meg is született, a Facebook a legutóbbi kliensfrissítést követően néhány felhasználónak, akinél engedélyezve van az appok külső forrásból telepítése, felajánlotta egy korai béta funkciókhoz hozzáférő verzió letöltését. Ha valaki erre rábólint és elfogadja a tesztelői feltételeket, akkor átáll a stabil végleges, publikusan is elérhető változatról egy béta csatornára, ami viszont Wi-Fi kapcsolaton keresztül teljesen csendben, a háttérben képes a frissítéseket letölteni. A béta-tesztelőknek mindössze jóvá kell hagynia az új verzió telepítését.

Ugyanez iOS-en sokkal bonyolultabb lenne, ott a Facebook is kénytelen lesz beszállni a TestFlight vagy ahhoz hasonló tesztkörnyezetbe, ahol viszont a felhasználóknak manuálisan kell kezdeményezni a frissítést és az egész teszteltetés sokkal inkább “laboratóriumi”, mint az Android esetében. Az új béta klub biztosan érdekelni fogja a fiatal geekeket és azokat is, akik szakmai szempontból érdeklődnek a Facebook iránt. Mindkét esetben fontos előny, ha az illető közel lehet a tűzhöz és a legújabb appverziót használhatja a legújabb képességekkel. Ahogyan a böngészők esetében is erős közössége van a nightly, fejlesztői és működő béta állapotoknak is, úgy a Facebooknak sem kell aggódnia, hogy nem lesz elég fejlesztője.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról