Szerző: Koi Tamás

2013. március 13. 14:19

Egyre nagyobb a nyomás Európában a Skype-on

Fokozódik a feszültség Franciaországban a Skype, illetve a helyi hírközlési hatóság közt, ami hosszabb távon kihathat a többi uniós tagállam és az egyre népszerűbb VoIP-szolgáltató viszonyára is.

Fokozódik a feszültség a Skype és a tradicionális távközlési piaci szereplők, illetve a szabályozói oldal közt Franciaországban. A helyi hírközlési hatóság, az ARCEP a hét elején az ügyészséghez fordult azért, hogy a testület mondja ki, távközlési szolgáltatásnak számít-e az országban a Skype internetes telefonja. A hatóság szerint a Skype-ra ugyanazokat a szabályokat kell érvényesíteni mint egy tetszőleges telefonszolgáltatóra, nem mellékesen ha Franciaországban regisztrálja magát a cég, akkor az országból irányuló bevételei után Franciaországnak is kell adóznia.

Az ARCEP tavaly április óta többszöri alkalommal próbálta elérni a Skype-nál, hogy az internetes csevegő- és VoIP-rendszer telekommunikációs szolgáltatásként regisztrálja magát, de a hatóság még csak választ sem kapott a megkeresésekre. Ez után döntött úgy szervezet, hogy az ügyészség állásfoglalását kéri a kérdésben - ha a testület szerint a Skype telekommunikációs szolgáltatónak minősül, és nem regisztrálja magát a helyi hatóságnál, törvényt sért, a vezetői pedig felelősségre vonhatók.

A francia törvények szerint egy telekommunikációs szolgáltatónak nem kell működési engedélyért folyamodnia a hírközlési szervhez, de a szolgáltatás nyújtása kapcsán bejelentési kötelezettsége van. Ha a bejelentést a cég megteszi, hivatalosan is francia távközlési szolgáltatónak minősül, ami három fontos kötelezettséggel jár: biztosítania kell hálózatán keresztül a hozzáférést a segélyhívó rendszerekhez, valamint a rendvédelmi szervek számára lehetőséget kell biztosítani a vonal megfigyelésére (legális lehallgatás). Végül, de nem utolsósorban a Franciaországból irányuló bevételek után adót kell fizetnie a francia államnak.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Bár az ARCEP tagadja, valószínűleg elsődlegesen ez utóbbi szempont állhat a Skype-pal kapcsolatban indult ügyészségi vizsgálat mögött is, Microsoft tulajdonában levő luxemburgi székhelyű cég ugyanis jelenleg kizárólag Luxemburgnak fizet adót. A Skype-hoz köthető vizsgálatnak a helyi távközlési cégek is örülnek, melyek korábban többször kifejtették, nem tartják fair gyakorlatnak, hogy a Skype-hoz hasonló internetes vállalkozások úgy jutnak tetemes haszonhoz, hogy az internetszolgáltatók infrastruktúráját használják, ám ezért egy fillért sem fizetnek.

Az adózással kapcsolatos hercehurca más luxemburgi székhelyű, határokon átívelő szolgáltatást nyújtó cégek kapcsán is előtérbe került korábban, többek közt Magyarországon is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2012-ben magyarországi telephely létrehozására próbálta kényszeríteni a 2009 óta luxemburgi székhellyel rendelkező UPC Directet, mely 2011-ben nyújtott be regisztrációs kérelmet a hatósághoz. Az ügy folyományaként a műholdas szolgáltató végül bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál, mely kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen a médiaengedélyeztetési rendszer nem megfelelő használata miatt.

a címlapról