Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 12. 14:54

Energiahatékonyabb lett az AMD Richland

Bemutatta új generációs APU-ját az AMD. A tavalyi Trinityt követő Richland architekturálisan nem hoz jelentős előrelépést, azonban energiamenedzsmentje sokkal hatékonyabb, ami extra teljesítményt is jelent.

Kevesebb mint egy évvel követte a Llanót a Trinity, kevesebb mint egy évvel követi a Trinityt a Richland. Frissítette APU-ját az AMD, megérkezett az új generációs processzorcsalád, amely  architekturálisan nem hoz lényeges előrelépést, azonban a gyártástechnológiai optimalizációnak és a hatékonyabb energiamenedzsmentnek köszönhetően mégis gyorsabb. A Richland chipek megtervezésével megbízott csapat abból főzött, amit talált: az új generáció megörökölte elődjétől a 4 Piledriver magot és a VLIW4 generációs (immár Radeon HD 8000 nevű) GPU-t, ehhez keverte hozzá az új energiahatékonysággal kapcsolatos tudását.

Jobban bánik a wattokkal

Az új lapka energiamenedzsment terén ugyanis komoly előrelépést képvisel a Trinityhez viszonyítva, ami több tényezőnek köszönhető. Egyrészt az AMD jobban kiismerte a felhasznált gyártástechnológiát és jobban hozzá tudta igazítani a chipdesign-t. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a Llanóhoz és a Trinityhez hasonlóan a Richland is a Globalfoundries 32 nanométeres csíkszélességű eljárásán készül. A másik fontos újítás, hogy a Richland a korábbinál több P-állapotot tartalmaz - a mikrokontroller több választási lehetőséggel rendelkezik, hogy az órajelet és a feszültséget, végső soron a fogyasztást egy adott feladathoz igazítson - hogy mennyivel nőtt a P-állapotok száma, az AMD prezentációjából nem derül ki, a többesszám használatából csak annyi derül ki, hogy legalább kettővel.

Az igazán nagy áttörést az energiamenedzsmentben az jelenti, hogy a Richlandben a processzormagok és a GPU nem csak külön-külön órajelen tudnak járni és "turbózhatók" is, illetve hogy az órajel esetleges növelése a tényleges fogyasztástól és hőtermeléstől függ. A korábban használt algoritmus abból a (legtöbbször helytálló) feltételezésből indult ki, hogy ha az egyik rendszerelem (például a GPU) nagyobb fokozatra kapcsol, akkor a többit alacsonyabb fokozatra kell visszavenni, mivel a GPU által termelt extra hőt valahol meg kell spórolni, hiszen a hűtő által elvezetett hő mennyisége azonos. Sokszor előfordult azonban, hogy egy alkalmazás CPU- vagy GPU-limitált és hiába kér az adott egység nagyobb órajelet és érhetne el magasabb teljesítményt, valójában folyamatosan csak vár - miközben a többi részegység csökkentett órajellel működik.

Az AMD prezentációja szerint az új energiamenedzsment-algoritmus az ilyen helyzetekben segít és hatására sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a Richland teljesítménye. A vállalat által közreadott eredmények szerint a Richland üresjárati fogyasztása mintegy 17 százalékkal kevesebb a Trinityénél, teljesítményigényes feladat alatt, HD (720p) videó lejátszásakor azonban már 47 százalék, ami akkumulátoros üzemidőben is komolyan tetten érhető: a cég szerint azonos kapacitású áramforrásról egy Richlanddel szerelt gép 33-35 százalékkal tovább bírja mint egy trinitys.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Szintén energiatakarékossággal kapcsolatos fejlesztés, hogy a Richland is megkapta az Opteronokban korábban már bevezetett "thermal cap" technológiát, amely segítségével a rendszergyártók önkéntesen korlátozhatják a processzorok által felvett teljesítményt. Ez persze a leadott számítási teljesítményt is érintheti, az AMD szerint azonban ennek a használatával még kisebb eszközökbe is bezsúfolható a chip anélkül, hogy a szűkös hely miatt túlmelegedéstől kellene tartani.

Áprilisban jöhet

A gyártástechnológiai finomhangolásnak és a jobb energiamenedzsmentnek köszönhetően a Richland generációs APU-k az elődöknél magasabb órajelen érkeznek - a különbség modelltől függően 100-300 MHz, ami nem jelent nagy teljesítményelőnyt. Egyelőre négy terméket jelentett be az AMD, mindegyik mobil gépekbe való, 35 wattos TDP-vel, de a vállalat ígérete szerint még az első félév során piacra kerülnek kisebb étvágyú, 25 és 17 wattos darabok is - asztali gépekbe szánt verziókról egyelőre nincs szó. Az új processzorok visszamenőlegesen kompatibilisek a Trinityre épülő gépekkel és az azt fogadó alaplapokkal, csupán egy BIOS-frissítésre van szükség a használatukhoz.

 

a címlapról