Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 12. 13:33

Smartmobil: forradalom, benne vagy?

A mobil forradalom nem állt meg, sőt, a mindennapi és az üzleti élet egyre több területén lehetetlen figyelmen kívül hagyni azt, hogy az emberek sokoldalú alkalmazásokat és jelentős számítási kapacitást hordanak a zsebükben, vezeték nélkül folyamatosan kapcsolódva a netre.

API, App, Big Data, geolokáció, m2m, mobilfizetés, ppc, UX, startup - csupa olyan fogalom, amit szinte minden nap hallani különböző kontextusban, de nagyon nehéz megérteni őket és még nehezebb kézzelfogható előnyöket szerezni a fenti fogalmak ismeretéből. A Smartmobil évről évre erősebbé váló programjában idén is több neves külföldi előadót és a hazai piac meghatározó szakértőit hallgathatják a résztvevők 2013 április 4-én a RAM Colosseumban.

Startup másképp

Dobó Mátyás, a Smartmobil konferencia alapítója és főszervezője a HWSW-nek elmondta, az idei program igyekszik leszámolni a startup események elkoptatott, elhasznált negatív renoméjával és friss, hatékony, konstruktív programmal lendületet adni a fiatal technológiai vállalatoknak. A cél - ahogyan a sikeres magyar startup vállalkozások alapítói is hangoztatják gyakran - feltenni Budapestet a mobiltechnológiai világ és a tőkepiac térképére. Ez csak úgy lehetséges, ha a környezet vonzó a tudást és partnernséget, illetve tőkét kereső vállalkozások számára.

A nyitott szemmel járók láthatják, hogy a folyamat, ha lassan is, de halad előre, s a konferencia startup programja ezt lendíti előre. A Smartmobil startup szekciójában találkozhatunk a nemrégiben megalakult iCatapult (Digital Natives/Primus) vezetőjével, Hild Imrével. A szervezet célja, hogy a szokványos 12 hetes tréninggyakorlat helyett, után valódi segítséget nyújtson kapcsolatok, szakmai hálózatok révén a továbbfejlődéshez. Újra találkozhatnak a Smartmobil résztvevők Oszkó Péterrel, a Portfolion vezetőjével, aki biztosan megosztja tapasztalatait a tavalyi évben sikeres biotechnológiai startup exitjével kapcsolatban. Ferke János, a Docler Investment, Gerő Viktor a Conor Seed Capital Fund, Gaál Csaba a Core Venture, és Zsembery Levente a Biggeorges NV Equity képviselői szintén jelen lesznek.

Az egyébként a hétköznapokban is könnyen elérhető szakértők mellett Budapestre látogat legalább fél tucat befektetési nagyágyú is. A Startup Sauna, Hack FWD, Almaz Capital, Credo Ventures, Balderton Capital és a High-tech Gründerfond képviselői mind elfogadták a meghívást és ott lesznek április 4-én a RAM Colosseumban. Ha valaki rendelkezik olyan mobilos projekttel, ami legalább prototípus állapotban van vagy akár működő modellje van, ami nemzetközi bevezetés előtt áll, akkor nem érdemes kihagynia ezt a lehetőséget.

Külön figyelmet kapnak a mobilwebes szolgáltatások és a machine-to-machine technológiák. A program nem csak azért érdekes, mert az önjelölt startup evangelisták helyett valódi specialistákkal lehet találkozni, hanem azért is, mert ez esetben a startupok számára a jelentkezés ingyenes. Kockázat nélkül méretheti meg magát mindenki vagy tanulhat, fejlődhet a későbbi projektjeihez.

A jelentkezés határideje a startup programra március 22, amit a hivatalos oldalon keresztül lehet megtenni itt - a minőséget a Compleo csapata által felállított értékelési-előszűrési rendszer garantálja. További információk a Smartmobil konferencia Mobil Startup aloldalán.

Mesélnek a nagyok is

A konferencia programjai között ezen felül is számos exkluzív előadást találunk. Ritka alkalom, amikor a sokat emlegetett sikeres magyar startup cégek alapítói egy asztalhoz ülnek és beszélgetnek, az idei Smartmobilon pedig a Prezi, Ustream, LogMeIn mellett az NNG vezérigazgatója is megjelenik. Halácsy Péter, Fehér Gyula, Anka Márton és Balogh Péter a magyar sikertörténetekről beszél majd.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az előadások ívét áttekintve jól látszik, hogy a mobil ma már nem öncélú technológia és az élet hétköznapi területein is fontossá válik. Kapunk mély betekintést a kereskedelem, egészségügy, pénzügyi szolgáltatások és a médiapiac területeire mobilos szempontból. A mobilon folyó kereskedelemről Damien Perillat, a PayPal regionális igazgatója mond majd izgalmas részleteket.

00:50
 

Smartmobil 2013 (Vencel)

Még több videó

A fejlesztők és az alkalmazáskészítők számára is erős tartalom ígérkezik, kiemelt figyelmet kap idén a user experience területe. Többek közt a brit UsTwo UX tervezője, Sabine Storm beszél majd a tervezés gyakorlatáról, Kéménczy Kálmán a Prezitől arról, hogyan kell kezelni a felhasználói visszajelzéseket a fejlesztés során. Suhajda Gábor, a Carnationtől a skeumorf és a touch kezelőfelületek közti különbségeket veszi górcső alá. Ezt a szekciót nyitja egyébként a HWSW és az App! konferenciák tapasztalatait egy technológiai előrejelzésbe gyúró előadása, ahol arról beszélünk, hogyan válnak hétköznapivá a mobilos és az online felületek, hogyan tűnnek el a határok és falak a hardveres és szoftveres platformok között.

A teljes program, illetve a jelentkezéssel kapcsolatos információk a smartmobilhq.hu oldalon találhatóak, illetve a napi hírekkel a szervezők a hivatalos Facebook oldalon keresztül jelentkeznek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról