:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 12. 10:11

Nem zárja ki a Lenovo a BlackBerry felvásárlását

Megkezdődött a BlackBerry Z10 amerikai előrendelési periódusa és a Lenovo is újra elmondta, fontolgatja a vállalat felvásárlását. A részvény szárnyal, a kínaiaknak azonban valószínűleg még várniuk kell.

Tovább erősödik a gyanú, hogy a Lenovo a BlackBerry okostelefon-gyártó felvásárlását fontolgatja. A legújabb információ a kínai PC-gyártó elnök-vezérigazgatójától származik, hétfőn Yang Yuanqing kijelentette, hogy a felvásárlásnak "lenne értelme". "A külső [felvásárlás útján történő] növekedés a kedvező alkalomról szól, nem lehet csak erre alapozni a fejlődéshez. Tehát elsősorban saját erőnkre támaszkodunk, azonban folyamatosan figyeljük a piacot és szereplőit. Előbb azonban alaposan elemeznem kell a piacot [mielőtt ilyen döntésre jutunk]" - mondta Yang a francia Les Echos lapnak.

A Lenovo várhatóan még idén a kínai piac legnagyobb okostelefon-gyártója lesz, ezzel az Apple mellett az egyetlen PC-gyártó, amely az új piacokon is ki tud alakítani számottevő jelenlétet. A Lenovo hírhedt "protect and attack" stratégiája a PC-k esetében bevált, a hazai piac meghódítása után az amerikai, európai és japán felhasználók után eredt a cég. Az organikus növekedés azonban messze elmaradt a várakozásoktól, ezért a gyártó az IBM PC-s üzletága után a német Mediont is felvásárolta, a japán NEC-vel pedig közös vállalat alapított. A Lenovo tehát nem idegenkedik attól, hogy a fejlett piacokra felvásárlásokkal törjön be, a BlackBerry márka megszerzése pedig a klasszikus IBM Think brand megvásárlásával lehet analóg.

BlackBerry Z10 - megmentheti a kanadai gyártót?

A felvásárlás ellen szóló érv lehet, hogy a BlackBerry megmaradt ügyfélbázisa a fejlett országokban szinte kizárólag azokra a szervezetekre korlátozódik, amelyeknek igénye van a kanadai rendszer által nyújtott magasabb biztonságra. Ilyenek például az amerikai államigazgatás egyes elemei is. Az ilyen szervezetek valószínűleg nem néznék jó szemmel, ha nagy biztonságú rendszereik fejlesztője egy kínai gyártó kezébe kerülne - az IBM PC-gyártó részlegének felvásárlását is csak egy biztonsági audit után engedélyezték az amerikai hatóságok.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A BlackBerry vezetése eddig nem tett egyértelmű jelzéseket arra, hogy a vállalat eladására készülnéne. A BB10 és a rá épülő okostelefonokra való várakozási periódus lejárt, a rendszer és a termékek a piacon vannak, a következő néhány negyedévre pedig biztosan elegendő lesz a vállalat mintegy kétmilliárd dolláros készpénzállománya. Ha azonban a termékek a várakozások alatt teljesítenek és a BlackBerry nem lesz képes növelni részesedését idén, könnyen az idegen (akár kínai) kézbe kerülhet.

Szárnyal a részvény

A BlackBerry közben megnyitotta az amerikai piacon az új, 10-es operációs rendszerrel szerelt telefonok előrendelési periódusát, a két hírre pedig szárnyalni kezdett a gyártó részvénye, nap közben 14 százalékot emelkedett a papír árfolyama. A BlackBerry Z10 az AT&T felhasználói számára előrendelhető, az amerikai T-Mobile céges ügyfelei pedig már meg is vásárolhatják a készüléket - ezzel az új operációs rendszer a hatalmas várakozások után bemutatkozik a legfontosabb mobilpiacnak számító Egyesült Államokban - ezt jutalmazták vásárlással a cég befektetői.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 04:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.