Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 12. 09:37

Megengedőbb lesz a Windows 8 a Flash-sel

Egy mai frissítés révén a Windows 8-ba épített Internet Explorer 10 nem csak a desktopon, hanem az "immerzív böngészőben" is megjeleníti a Flash tartalmakat. Korábban ez másképp volt, a desktopon jöhetett minden Flash tartalom, de a modern felületen legtöbbször tiltva volt.

Amint az ismert, a Windows 8-ban és RT-ben kétféle módban lehet használni az Internet Explorert - a desktopon, illetve a modern ("Metro") felületen. Annak érdekében, hogy az operációs rendszer a legjobb felhasználói élményt hozza sebességben, akkumulátoros üzemidőben és egyéb tekintetben, az immerzív nézet nem támogatja a beépülőket, a Microsoft viszont beépítette az Adobe Flash Playert az Internet Explorer 10-be és a Windows 8 részeként frissíti azt - hasonlóan ahhoz, ahogy a Chrome is működik.

"Együtt dolgoztunk az Adobe-val egy olyan Flash-verzión, ami érintésre, teljesítményre, biztonságra, megbízhatóságra és akkumulátoros üzemidőre optimalizált. Az Adobe jelentős módosításokat hajtott végre a Flash Playeren, hogy megfeleljen a Windows 8 elvárásainak" - áll az IE blogban. Ugyanakkor a Microsoft a felhasználói élményre hivatkozva korlátozta a Flash tartalmat megjelenítő weboldalakat a modern felületen - csak a fehér listán szereplő oldalak jeleníthetnek meg Flasht.

Egy tegnapi blogbejegyzés szerint azonban ez végre megváltozik, a Flash tartalom alapesetben engedélyezett lesz nem csak a desktopon, hanem az IE10 "immerzív" felületén is. "Az elsődleges eszköz, ami nálad van, teljes elérést kell adjon a preferált weboldalak minden tartalmához, egyébként csak a PC kiegészítője lesz" - hangzik az indoklás. A Windows 8 desktopon futó böngészőben továbbra is minden weboldal megjeleníthet Flasht, Windows RT-n a desktopon, illetve Windows 8-on és RT-n a modern felületen pedig a "tiltás - kivételekkel" megközelítést felváltja az "engedélyezés - kivételekkel".

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az eddigi fehér listás megközelítést felváltja a fekete lista: a Compatibility View (CV) listán található oldalaknál továbbra is tiltva lesz a Flash. "Ahogy a fejlesztők tökéletesítik a Flash tartalmaikat, az általunk tesztelt, Flasht tartalmazó oldalak túlnyomó többsége kompatibilis a Windows élmény által definiált célokkal" - írja a hivatalos IE blog. "A Flash kompatibilitás jegyében tesztelt több ezer weboldal közül alig 4 százalékot találtunk, amely még mindig inkompatibilis, legtöbbször azért, mert az oldalhoz a Flash mellett ActiveX kontrollok is szükségesek."

A Microsoft nyilvánosságra hozott emellett egy dokumentumot webfejlesztőknek, ahol azt részletezi, milyen szempontok alapján bírálja el a weboldalakat és teszi őket tiltólistára, illetve hogy lehet lekerülni erről a listáról. A weboldalról ugyanakkor az is kiderül, az IE10-be épített Flash Player több szempontból nem hozza az Adobe-féle eredeti implementáció funkcionalitását, nem kezel például mikrofont, kamerát és nyomtatót és nem támogatja a dupla klikket sem.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról