Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 11. 11:15

Az átlagnál kevesebb javítást ad ki márciusban a Microsoft

Páratlan hónap, szerény frissítéscsomag - most is tartja magát a bevett gyakorlathoz a Microsoft. A kiemelkedő újdonságok között a havi frissítési ütemre áttérő Internet Explorer található, de javítást kapott az összes támogatott operációs rendszer, az Office egyes elemei és a Silverlight is.

A Microsoft hagyományos ütemezésének megfelelően márciusban kevés frissítés érkezik, a biztonsági javítások java részét - valamilyen ok miatt - a páros hónapokra tartogatja a szoftvercég. E hónapban az Internet Explorer összes támogatott kiadása (6-10), a Silverlight, az Office-ok és a Windowsok kapnak javításokat. Összesen hét patch érkezik kedden, januárban 8, a februári özönben pedig 12 frissítést adott ki a szoftverház. A hét folt közül négy kapott kritikus besorolást, három pedig fontosnak számít.

Három frissítés foglalkozik a kliensoldali Office-alkalmazásokkal, kritikusnak a Visio Viewer 2010 hibája számít. A hibát maga a Visio alkalmazás is tartalmazza, ezt a frissítés javítja is, biztonsági kockázatot azonban csak a Viewer, a létrehozott dokumentumok nézegetésére használt program hordoz. Az Office 2010 másik eleme, a OneNote is kap foltot, ennek fontos a besorolása, ahogy a két legutóbbi Office for Mac (2008 és 2011) is hasonló kezelést kap.

Teljeskörű javítást kap a Silverlight, az OS X-en és Windowson futó kliensekben, illetve a fejlesztői futtatókörnyezetben is kritikus hibát talált a Microsoft - mind a sima Silverlight 5, mind a Developer Runtime kritikus hibával rendelkezik. A támogatott operációs rendszerek sem menekülnek, a hetes számú folt az összes Windowst (kliens és szerveroldalon) javítja, érdekesség, hogy nem csak a 32 és 64 bites rendszerek, de az Itanium-alapú Windows Server 2008 és 2008 R2 is kap javítást, ahogy a tavaly bemutatkozott Server 2012 is.

Kritikus javítást kap a SharePoint Server 2010 (SP1), ez a Foundation kiadás esetében csak "fontos" besorolást kapott a Microsoft nevezéktanában. A különbséget az adja, hogy míg első termék esetében a jogosultságkiterjesztéses támadás végrehajtásához semmilyen felhasználói interakció nem szükséges, utóbbi esetében a támadónak rá kell vennie a felhasználót valamilyen cselekvésre.

Az Internet Explorer összes támogatott verziója frissül, a távoli kódfuttatást lehetővé tévő hiba kritikus besorolást kapott, vagyis a rosszindulatú program egy oldal meglátogatásával automatikusan lefut. Az Explorer-frissítés azért kissé szokatlan, mert sürgős esetektől eltekintve kéthavonta érkeztek eddig javítások a böngészőhöz. Ezzel a gyakorlattal nemrég szakított a Microsoft, a foltok készítéséért és teszteléséért felelős csapatot megnövelték, így bírják erőforrással a minden hónapban kiadott javításokat is. A biztonsági frissítések köréből egyébként ezúttal kimarad a nemrég bemutatkozott, Windows 7-re portolt Internet Explorer 10, e folyamat során valószínűleg már javították a most Windows 8-on is javított hibát.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról