Szerző: Koi Tamás

2013. március 11. 08:32

Műholdról érkeznek a filmek az amerikai mozikba

Idén nyártól új csatornán keresztül érkezhetnek a mozifilmek a legnagyobb és leglátogatottabb amerikai mozikba. A nagy mozihálózatok és filmstúdiók által közösen létrehozott platform műholdas terjesztést használ majd.

Idén nyáron disztribúciós szempontból új mérföldkőhöz érhet az amerikai moziipar: a legjelentősebb filmstúdiók és mozitársaságok által közösen létrehozott Digital Cinema Distribution Coalition (DCDC) által létrehozott digitális tartalomtovábbító lánc a világon elsőként használhat műholdas közeget a mozifilmek továbbítására.

A Warner Bros, a Comcast, a Universal Pictures, az AMC Entertainment, a Regal Entertainment Group és a Cinemark Holdings által létrehozott DCDC a héten kötött megállapodást a Walt Disney-vel, a Viacommal, a Paramounttal és a Lionsgate Entertainmenttel a mozifilmek műholdas továbbításáról egyes digitális filmszínházakba. A projekt idén júliusban indulhat el, egyelőre 300 digitális mozi részvételével.

A DCDC elképzelései szerint a műholdas tartalomtovábbítás jelentősen leegyszerűsítheti, egyben olcsóbbá is teheti a mozifilmek disztribúcióját a legnagyobb amerikai mozihálózatok számára. Ma a digitális mozikba többnyire éppúgy érkeznek a filmek mint évtizedekkel ezelőtt, csak éppen a hordozó változott meg - a futárok filmtekercsek helyett merevlemezeken szállítják a műsort a stúdióktól a vetítőtermekig. Ennek a folyamatnak az idő- és költségigényét csökkentheti le drasztikusan a műholdas disztribúció - áll a szervezet sajtóközleményében.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Az újonnan felállított disztribúciós lánc adó- és vételi oldalon is a KenCast megoldásait használja majd, a műholdas közeg működését az Echostar/Deluxe biztosítja. A mozifilmeket egyébként nem kizárólag műholdas csatornán lehet majd továbbítani ebben a rendszerben, hanem zárt optikai hálózaton keresztül is, mely ugyanazon a termináloldali berendezéseken keresztül jut el a vetítőgépekig, mint a műholdas jel.

A műholdas műsortovábbítás a mozik részére nem teljesen új keletű megoldás, de eddig elsősorban élő közvetítésekhez használtak ilyen megoldásokat. Így például egyes mozikban Magyarországon 2008 óta élőben nézhető a New York-i Metropolitan Opera repertoárjának egy része. Az élő közvetítés műszaki hátterét a National CineMedia leányvállalata, az NCM Fathom biztosítja. A digitális mozifilmek műholdas továbbítása más, kiterjedt mozihálózattal rendelkező országokban is egyre népszerűbb, az egyik legnagyobb ilyen láncot a Hughes üzemelteti Indiában.

a címlapról