Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 06. 09:45:00

Új módszerrel méri adatközponti hatékonyságát az eBay

Újszerű metrikát dolgozott ki adatközponti hatékonyságának mérésére az eBay. A világ legnagyobb aukciós oldala a jövőben üzleti eredmények fényében vizsgálja a szerverek, tárolók és hálózati eszközök üzemeltetésére fordított összegeket.

Érdekes dokumentumot publikált az eBay, amelyben a DSE (Digital Service Efficiency) mutatószám bevezetése mellett érvel. A DSE az adatközpontok működésének hatékonyságát az üzleti mutatók, az eBay esetében online tranzakciók, a felhasználók száma és az árbevétel viszonyában elemzi.

Adatközpont-hatékonyság üzleti szemmel

Az iparban számos mérőszám terjedt el az adatközpontok hatékonyságának meghatározására, ezek közül a leginkább elterjedt a PUE (Power Usage Effectiveness), amely az adatközpont által felhasznált és a tényleges  számítási feladatok elvégzésére fordított energia hányadosa - emellett persze létezik még számos mutató, amelyek közös jellemzője, hogy a technológiát elszigetelve vizsgálják és nem mondanak semmit annak teljesítményéről az üzleti célok tekintetében.

Az eBay-féle DSE lényege, hogy a vállalat tényleges üzleti tevékenységének fényében mutatja meg az adatközpont teljesítményét. Aukciós weboldalként az eBay célja minél több tranzakció lebonyolítása, a DSE "dashboard"  is ennek megfelelően készült el és mutatja meg, hogy az adatközpontok energiafogyasztása, költsége és CO2-kibocsátása hogyan viszonyult az oldal felhasználóinak számához, illetve a sikeres aukciókhoz, ezen keresztül pedig a vállalat bevételéhez.

"Az eBay egy hatalmas rendszer, millió rész összessége, és szükségünk volt egy módszerre, amivel ennek a rendszernek a hatékonyságát mérni tudjuk" - mondta a Santa Clarában tartott Green Grid Forum adatközpont-konferencián Dean Nelson, a vállalat számítási létesítményeinek működetését végző Global Foundation Services vezetője. A cég szerint a DSE egyfajta "liter/100 kilométer" jellegű mérőszámként szolgálhat az adatközpontok számára, amely alapján a vállalatok saját tevékenységüket mérhetik és a felsővezetők számára láthatóvá teszik az informatika

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A vállalat érvelése alapján a DSE metrikával beemelhetők a hatékonysági egyenletbe olyan tényezők, amelyeket a tisztán technológiai mérésekből hiányoznak. Az adatközpont-hatékonysági számítások ugyanis nem vesznek figyelembe olyan faktorokat mint a futtatott alkalmazások teljesítménye, az algoritmusok hatékonysága - tényezőket, amelyek a vállalat számára nyújtott szolgáltatások és ezen keresztül a vállalat által nyújtott szolgáltatás szempontjából kulcsfontosságúak.

52 ezer szerver, 18 megawatt fogyasztás

Az eBay nyilvánosságra is hozott egy dokumentumot, amelyben a DSE bevezetése mellett érvel - a vállalat arra buzdít mindenkit, hogy vegye át, fejlessze tovább, finomítsa ezt a mérési módszert. A dokumentumból, illetve a weben elérhető, valós adatokat tartalmazó dashboardról egyébként az is kiderül, hogy az eBaynek több mint 52 ezer fizikai szerverere van világszerte, fogyasztásuk 18 megawatt, ezzel 112 millió felhasználót szolgálnak ki. Egy kilowattóra elfogyasztott energiára körülbelül 46 ezer tranzakció jut

Az eBay egyelőre csak az aukciós oldalt kiszolgáló infrastruktúrára alkalmazza a DSE módszertant, de később az érdekeltségébe tartozó más szolgáltatások (StubHub, PayPal, Shopping.com, stb) alatt működő informatika hatékonyságát is ezzel fogja mérni, később pedig akár a vállalatot kiszolgáló IT-re is bevezeti - ehhez persze meg kell találnia a megfelelő mérési pontokat.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 06:27

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.