Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 6. 11:55

Okosabb lett az Oracle adatbázisgépe

Frissítette megfizethető adatbázisgépét az Oracle. A Database Appliance az Exadatához hasonló koncepció mentén jött létre, előre integrálva tartalmazza a szoftvert és a hardvert is. Az új verzió már virtualizálható és alkalmazások is futhatnak rajta.

A 2011 őszén piacra dobott Database Appliance rendszert azoknak a kis és közepes vállalatoknak szánja az Oracle, amelyeknek nincs szüksége az Exadata teljesítményére és nem kívánják annak az árát megfizetni, de vonzódnak a "szoftver és hardver egyben" megközelítéshez, az egyszerű telepítéshez és üzembe helyezéshez, az egy gyártótól igénybe vehető "egyablakos" támogatáshoz.

Mitől appliance?

A Database Appliance csomópontjain Oracle Linux 5.8 az operációs rendszer, ezen fut az Oracle Database 11g R2 - a 12c verziót a vállalat ugyan már bejelentette, de egyelőre nem hozzáférhető. A fürtözést Real Applications Cluster biztosítja, amelyből az aktív-passzív HA fürtöt megvalósító "one node" verzió is választható. Ez abban különbözik az Oracle RAC-tól, hogy ha az elsődleges adatbázis leáll, a másodlagos veszi át a helyét, de folyamatos terhelésmegosztás nincs - cserébe a licenc jóval olcsóbb mint a "nagy" RAC esetében.

A Database Appliance-en futó szoftvereket bárki megveheti és telepítheti akár saját hardverre is, a megoldás egyediségét az Appliance Manager szoftver adja, amely lehetővé teszi az integrált rendszer egyszerű kezelését, az erőforrások kiosztását és a hibajavítások telepítését - utóbbiakat az Exadatához hasonlóan csomagokban kezeli az Oracle. Az Appliance Manager emellett képes arra, hogy diagnosztizálja a hibás komponenseket, a konfigurációs hibákat, és ha szükség van az Oracle terméktámogatásra, a szoftver egy tömörített csomagba összerendezi a hiba elhárításához szükséges környezeti információkat és naplófájlokat.

Nagyobb, gyorsabb és többet is tud

A másfél éves rendszert a cég most frissítette. Az új modell az X3-2 számot kapta, ezzel jelzi az Oracle, hogy a modell már a nyolcmagos Xeon E5-2690 processzorokat alkalmazó, 256 gigabájt memóriával és 10 GbE interfésszel felszerelt szerverekre épül, amelyekből kettőt állít csatasorba, fürtözve. Hozzájuk 18 terabájt nyers kapacitású stroage csatlakozik dupla vagy tripla tükrözéssel, ami 9 vagy 6 terabájt tényleges kapacitást jelent, emellett 4x200 gigabájt SSD is van a Database Appliance X3-2-ben a redo logok tárolására. A komplett rendszer elfér 4U magas helyen.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 2011-es modell még hatmagos Xeon X5675 processzorokat tartalmazott - az Oracle szerint a teljesítmény az új chipeknek, a 10 GbE interfésznek és a nagyobb flash memóriának köszönhetően  kétszeresére emelkedett, emellett a tárkapacitás is bővült - az előző Database Appliance hasznos kapacitása 4 terabájt volt. A rendszer kapacitása ráadásul külső Storage Expansion Shelfek csatlakoztatásával most már megduplázható, így a hasznos kapacitás 18 vagy 12 terabájt lehet kétszeres vagy háromszoros tükrözéssel.

A Databasde Appliance 2011-es megjelenésekor azt írja a HWSW, hazánkban is népszerű lehet, mivel megfelelő kapacitással és teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy a legnagyobb pénzintézeti, távközlési és államigazgatási feladatokon kívül szinte bármilyen tranzakciófeldolgozási vagy adattárház terhelést ki tudjon szolgálni. A várt siker azonban elmaradt, a vevők ugyanis hiányolták a virtualizációt és az alkalmazások futtatásának lehetőségét. Az ügyfelektől érkező visszajelzésekre reagálva lazt az Oracle most lehetővé tette, a megoldásszállítók így az X3-2 modellre építve már egy kulcsrakész rendszert adhatnak át a megrendelőknek, amely nem csak az adatbázist, hanem magát az üzleti alkalmazást is futtatja, mégpedig egymástól elszigetelve, virtualizálva.

És drágább is lett...

A Database Appliance X3-2 listaára 10 ezer dollárral nőtt, így 60 ezer dollár, ebben a szoftverlicencek azonban nincsenek benne, mivel a gépet a korábban már megvásárolt, érvényes licencekkel (Oracle Database Enterprise Edition szükséges) is lehet használni, azokat nem szükséges újra megvenni.

a címlapról