:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 6. 11:55

Okosabb lett az Oracle adatbázisgépe

Frissítette megfizethető adatbázisgépét az Oracle. A Database Appliance az Exadatához hasonló koncepció mentén jött létre, előre integrálva tartalmazza a szoftvert és a hardvert is. Az új verzió már virtualizálható és alkalmazások is futhatnak rajta.

A 2011 őszén piacra dobott Database Appliance rendszert azoknak a kis és közepes vállalatoknak szánja az Oracle, amelyeknek nincs szüksége az Exadata teljesítményére és nem kívánják annak az árát megfizetni, de vonzódnak a "szoftver és hardver egyben" megközelítéshez, az egyszerű telepítéshez és üzembe helyezéshez, az egy gyártótól igénybe vehető "egyablakos" támogatáshoz.

Mitől appliance?

A Database Appliance csomópontjain Oracle Linux 5.8 az operációs rendszer, ezen fut az Oracle Database 11g R2 - a 12c verziót a vállalat ugyan már bejelentette, de egyelőre nem hozzáférhető. A fürtözést Real Applications Cluster biztosítja, amelyből az aktív-passzív HA fürtöt megvalósító "one node" verzió is választható. Ez abban különbözik az Oracle RAC-tól, hogy ha az elsődleges adatbázis leáll, a másodlagos veszi át a helyét, de folyamatos terhelésmegosztás nincs - cserébe a licenc jóval olcsóbb mint a "nagy" RAC esetében.

A Database Appliance-en futó szoftvereket bárki megveheti és telepítheti akár saját hardverre is, a megoldás egyediségét az Appliance Manager szoftver adja, amely lehetővé teszi az integrált rendszer egyszerű kezelését, az erőforrások kiosztását és a hibajavítások telepítését - utóbbiakat az Exadatához hasonlóan csomagokban kezeli az Oracle. Az Appliance Manager emellett képes arra, hogy diagnosztizálja a hibás komponenseket, a konfigurációs hibákat, és ha szükség van az Oracle terméktámogatásra, a szoftver egy tömörített csomagba összerendezi a hiba elhárításához szükséges környezeti információkat és naplófájlokat.

Nagyobb, gyorsabb és többet is tud

A másfél éves rendszert a cég most frissítette. Az új modell az X3-2 számot kapta, ezzel jelzi az Oracle, hogy a modell már a nyolcmagos Xeon E5-2690 processzorokat alkalmazó, 256 gigabájt memóriával és 10 GbE interfésszel felszerelt szerverekre épül, amelyekből kettőt állít csatasorba, fürtözve. Hozzájuk 18 terabájt nyers kapacitású stroage csatlakozik dupla vagy tripla tükrözéssel, ami 9 vagy 6 terabájt tényleges kapacitást jelent, emellett 4x200 gigabájt SSD is van a Database Appliance X3-2-ben a redo logok tárolására. A komplett rendszer elfér 4U magas helyen.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 2011-es modell még hatmagos Xeon X5675 processzorokat tartalmazott - az Oracle szerint a teljesítmény az új chipeknek, a 10 GbE interfésznek és a nagyobb flash memóriának köszönhetően  kétszeresére emelkedett, emellett a tárkapacitás is bővült - az előző Database Appliance hasznos kapacitása 4 terabájt volt. A rendszer kapacitása ráadásul külső Storage Expansion Shelfek csatlakoztatásával most már megduplázható, így a hasznos kapacitás 18 vagy 12 terabájt lehet kétszeres vagy háromszoros tükrözéssel.

A Databasde Appliance 2011-es megjelenésekor azt írja a HWSW, hazánkban is népszerű lehet, mivel megfelelő kapacitással és teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy a legnagyobb pénzintézeti, távközlési és államigazgatási feladatokon kívül szinte bármilyen tranzakciófeldolgozási vagy adattárház terhelést ki tudjon szolgálni. A várt siker azonban elmaradt, a vevők ugyanis hiányolták a virtualizációt és az alkalmazások futtatásának lehetőségét. Az ügyfelektől érkező visszajelzésekre reagálva lazt az Oracle most lehetővé tette, a megoldásszállítók így az X3-2 modellre építve már egy kulcsrakész rendszert adhatnak át a megrendelőknek, amely nem csak az adatbázist, hanem magát az üzleti alkalmazást is futtatja, mégpedig egymástól elszigetelve, virtualizálva.

És drágább is lett...

A Database Appliance X3-2 listaára 10 ezer dollárral nőtt, így 60 ezer dollár, ebben a szoftverlicencek azonban nincsenek benne, mivel a gépet a korábban már megvásárolt, érvényes licencekkel (Oracle Database Enterprise Edition szükséges) is lehet használni, azokat nem szükséges újra megvenni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 08:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.