Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 5. 16:54

Aggasztja Kínát az Android dominanciája

Az Android kínai korlátozását készítheti elő egy most publikált kormányzati dokumentum. Az ázsiai ország illetékesei a Google erős kontrollját sérelmezik, helyette a házi fejlesztésű Android-leszármazottak felé terelnék a hazai gyártókat.

Nem nézi jó szemmel a kínai kormányzat a Google dominanciáját a hazai okostelefon-piacon, inkább saját rendszer fejlesztését várná el a hazai gyártóktól - áll egy tegnap publikált kínai döntéselőkészítő dokumentumban. "Országunk mobil operációs rendszerekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztése túlságosan függ az Androidtól" - áll a minisztériumi dokumentumban.

A dolgozat szerint volt már precedens arra, hogy a Google negatívan diszkriminált kínai telefongyártót és a rendszer kódját később adta ki neki mint a versenytársaknak. "Míg az Android nyílt forráskódú, a legfontosabb technológiákat és a rendszer fejlesztését a Google szigorú kontroll alatt tartja" - mondja a dokumentum. A Google az Android alapjait szabad szoftveres licenc alapján teszi elérhetővé, ez azonban nem tartalmazza a Play Store-hoz, illetve a különböző Google-szolgáltatásokhoz (Maps, Gmail, Calendar) való hozzáférést.

ZTE Grande Memo - nagyra törnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Szakértők szerint a dokumentum kormányzati lépéseket sejtet, nem zárható ki, hogy hamarosan a kínai illetékesek lépéseket tesznek az Android hazai korlátozására és a Google kontrolljának megtörésére. A dokumentum kiemeli, hogy a Baidu és az Alibaba már saját mobil operációs rendszer fejlesztésébe fogott, amelyeket a gyártók kínai piacra szánt telefonjaira telepíthetnének. Mindkét rendszer egyébként az Android alapjait használja, a Google szolgáltatásai helyett azonban saját fejlesztésű alkalmazásokkal és felhős backenddel.

Egyelőre nincs válasz arra a kérdésre, hogy a kínai gyártók hogyan lennének világszinten versenyképesek egy saját fejlesztésű operációs rendszerrel. Jelenleg a ZTE és a Huawei is a legnagyobbak közé tartozik az okostelefon-gyártók között, a Samsung és az Apple mögött. Ebben szerves része van az Androidnak, a rendszer felhasználásával a két kínai gyártó gyorsan tudott színvonalas, kiváló ár-érték arányt nyújtó termékekkel előállni - ezt valószínűleg egy kínai mobil operációs rendszer felhasználásával nem tehették volna meg.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról