Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 5. 14:03

Telefonnal távirányítható lámpa Magyarországról

Maroknyi elszánt fejlesztő keres befektetőt a Kickstarteren a Puzzlight nevű projekthez, ami egy okostelefonról vezérelhető lámpa, kis csavarral: a burát a vásárlónak otthon kell összeraknia puzzle-szerű műanyagelemekből, amikből tetszés szerinti formát ki lehet hozni.

A világon mindenhol elképesztő sikert aratnak az okostelefonról irányítható kütyük, legyen szó járművekről (pl. autómodellek vagy a híres Parrot AR Drone quadricopter) vagy akár háztartási berendezésekről. Hogy a zsebekben lapuló készülékek funkcióit merre és meddig terjesztjük ki, annak szinte csak a fantázia szab határt, hiszen a telefonokról elérhető az internet, megfelelő tervezéssel és szoftverfejlesztéssel - a Kickstarter is több olyan projektet vonultat fel, amely okostelefonos távirányításon alapuló technológiát építene be valamilyen "hétköznapi" eszközbe.

A Kickstarteren is számos projekt foglalkozik LED-alapú izzók "okosításával", az okostelefont használva távirányítóként (a legnagyobb figyelmet és támogatást a LIFX kapta eddig), ezek közül az egyik a Puzzlight, amelynek a fejlesztőcsapata magyar. A srácok egy olyan, RGB LED-alapú lámpát építettek, amely egyfelől okostelefonról távirányítható, másfelől jópofa egyedi designnal is rendelkezik - innen a név is, ami a puzzle és a light szavakból áll össze.

A Puzzlight "szíve" egy gyufásdoboznál alig nagyobb vezérlőegység, amelyet a mellékelt hálózati adapter segítségével a konnektorba kell dugni, ez látja el a lámpát árammal és ehhez csatlakozik vezeték nélkül az okostelefonon futó szoftver is, amely Bluetooth technológiát használ. Jelenleg a Bluetooth 2.0 szabvány támogatott, amely ugyan egy telefonról egyszerre csak egy lámpa irányítását teszi lehetővé (nem lehet több lámpát együtt "programozni"), cserébe viszont a legtöbb piacon levő okostelefonnal kompatibilis, nem korlátozza a használatot a legújabb modellekre.

Az okostelefonos vezérlőalkalmazás egyelőre Androidra érhető el. A verziószáma (0.34) jól mutatja, hogy még erősen fejlesztés alatt áll, jelenleg tetszőleges színt és fényerőt lehet beállítani a lámpán (színtérkép vagy RGB komponensek alapján), illetve elindíthatjuk és megállíthatjuk a színátmenetes világítást, beállítva a váltás sebességét is. Sulina Krisztián, a projekt vezetője elmondta, a csapat már dolgozik a további lehetőségeken, hamarosan a világítást a telefonon lejátszott zenéhez lehet igazítani. Hogy milyen további képességek kerülnek be az alkalmazásba, egyelőre nem ismert.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Puzzlight nem csak egy távirányítható "okos" izzó, hanem egy lámpatest is egyben: a bura formatervét a dán Holger Strom IQlight designja ihlette, ennek továbbgondolásával készültek el a Puzzlight kirakós játékra emlékeztető darabjai, amelyeket tetszőleges formára állíthat össze a vásárló. Nálunk egy 30 és egy 120 darabból álló gömb járt, de a Kickstarter oldalán látható módon szinte bármilyen forma "kirakható" a puzzle-ből, nem csak geometrikus alakzatok, hanem például karácsonyi fenyő is. Pont a lámpatest szabad alakíthatósága miatt esett a választás a LED-szalagok használatára, mivel ezeket bármilyen formához hozzá lehet igazítani.

02:54
 

PuzzLight ™...The new dimension of mood lighting!

Még több videó

A nálunk járt prototípusok alapján a Puzzlight már teljesen gyártásra érett - az alkatrészek minősége, kidolgozása bolti termékek becsületére is válhat, ez vonatkozik mind a vezérlőegységre, mint a lámpabura elemeire. A szoftver ugyan még erősen "bétás", néha ki-kifagy, de a srácok folyamatosan csiszolják, javítják. A Kickstarteren egyelőre nem robbant be a Puzzlight, de Sulina Krisztián szerint lehet, hogy erre nem is lesz szükség - jelenleg úgy áll a dolog, hogy privát tőkéből is elindulhat a sorozatgyártás.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról