Szerző: Koi Tamás

2013. március 1. 13:32

Növekvő bevétel a Magyar Telekomnál

A vártnál kedvezőbb éves üzleti eredményeket jelentett február végén a Magyar Telekom csoport. A cég árbevétele nőtt és kilábalt a veszteségből is - különösen jól teljesítettek az energiapiaci termékek.

Az előzetes elemzői konszenzust meghaladó mértékű, kedvező pénzügyi mutatókkal zárta a tavalyi évet az ország legnagyobb távközlési multija, a Magyar Telekom csoport. A vállalat ugyan a negyedik negyedévben csekély mértékű veszteségbe futott, bevétele éves szinten csekély mértékben, 159,4-ről 164.9 milliárd forintra nőtt, elsősorban a jól teljesítő energiaszolgáltatások (földgáz, áram), valamint a növekvő TV, és az okostelefon értékesítéseknek köszönhetően.

A 3,4 százalékos bevételnövekedés mellett az EBITDA 20,7%-kal 46,7 milliárd forintról 37,0 milliárd forintra csökkent, az EBITDA ráta 22,5%-ot ért el. A működéshez kapcsolódó, azaz a vizsgálattal kapcsolatos költségek és elhatárolások, a végkielégítéssel kapcsolatos költségek, valamint a különadó és az új távközlési adó nélkül számolt EBITDA a negyedik negyedévben 9,1%-kal 57,7 milliárd forintról 52,5 milliárd forintra mérséklődött 2011 negyedik negyedévéhez képest.

A vállalat az éves előirányzott tervhez képes többet költött beruházásokra tavaly: a beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba (CAPEX) 8,6 milliárd forinttal 83,8 milliárd forintról 92,4 milliárd forintra nőtt 2012-ben 2011-hez képest. 2012-ben a CAPEX teljes összegéből a Telekom Magyarország szegmensre 57,8 milliárd forint, a T-Systems Magyarország szegmensre 5,2 milliárd forint jutott, míg Macedóniában 24,6 milliárd forintot, Montenegróban pedig 4,2 milliárd forintot fordítottak beruházásokra. A magyarországi szegmens beruházási tétele nem tartalmazza a tavalyi spektrumaukción elköltött 10,9 milliárd forintot.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Telekom Magyarország szegmensen belül a lakossági szolgáltatások közül a legjobban az energiatermékek teljesítettek. A cég egy év alatt több mint 70 ezer új, áramszogláltatásra előfizető ügyfelet és 42 ezer új, gázszolgáltatásra előfizető ügyfelet szerzett. A vállalat teljes televíziós előfizetői bázisa tavaly év végén elérte a 835 ezret, a legnagyobb növekedést ezúttal is az IPTV technológia hozta: egy év alatt 87 ezer új IPTV ügyfél csatlakozott, miközben 40 ezer kábeltévés előfizetővel kevesebbet szolgált ki a cég.

A szolgáltató a magyar mobilpiacon az adattermékek terén kifejezetten erős növekedést ért el tavaly: a mobil szélessávú előfizetők száma egy év alatta 391 ezerrel, 1 millió 362 ezerre nőtt. A bővülés ugyanakkor így is alulteljesítette a piaci átlagot, a Telekom részesedése ugyanis 48,7 százalékról 45,8 százalékra esett vissza.

a címlapról